Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vysnívané jedlo

.peter Bálik .róbert Csere .časopis .fototéma

Prinášame vám projekt talianskeho fotografa o probléme hladu v Indii. Fotografie vznikli v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš, ktorý patrí medzi najchudobnejšie časti krajiny.

Napriek ekonomickému rastu väčšina Indov žije stále v extrémnej chudobe a trpí vážnymi chorobami. Odvrátenou stranou rastúcej ekonomiky je až tristo miliónov chudobných, ktorí žijú z menej ako jedného eura na deň. Čísla hovoria, že ich počet klesá, no pravda je, že pre rastúce ceny potravín sa chudoba rozširuje ako mračno kobyliek. Fotografie vznikli vo vidieckych častiach krajiny, kde podmienky na život sú horšie ako v mestách. Na vidieku v súčasnosti žije viac ako dve tretiny indickej populácie. Nápad projektu vznikol na základe štatistík o tom, koľko jedla sa vyhodí na Západe, najmä počas vianočných a veľkonočných sviatkov. Na prestretý prenosný stôl fotograf položil atrapy jedla a ľuďom len povedal, aby snívali o jedle, ktoré by radi videli na svojom tanieri.

Indická ekonomika síce v posledných rokoch zaznamenala prudký hospodársky rast, ale ten zároveň spôsobil, že sa ešte viac rozšírili rozdiely medzi bohatými a chudobnými. V súčasnosti je až štvrtina z 1,2 miliardy obyvateľov na pokraji hladu. Toto číslo robí z Indie najhladnejšiu krajinu na svete. Hlad je tu najväčším zabijakom, nebezpečnejším než záplavy, zemetrasenia, AIDS alebo konflikty. Každý deň zomrie na hlad viac ako sedemtisíc Indov, z toho tritisíc detí. Úrady si myslia, že za úmrtiami sú najmä choroby, no v skutočnosti je to často hlad a z neho vyplývajúci nedostatok živín, potrebných na prežitie. 
Čísla z Indie sú alarmujúce: 47 percent detí do šiestich rokov je podvyživených. Sedemdesiat percent indických detí skonzumuje denne menej ako polovicu živín, potrebných na rast a prežitie. Hladujúce deti majú nízku odolnosť na infekcie a zomierajú aj na bežné detské choroby. Je to smutný rekord, ktorý prekonáva aj africké krajiny. Niektoré vidiecke domácnosti prežívajú len vďaka korienkom a tráve. Miestne deti sa živia aj semienkami z kravských výkalov. Podľa UNICEF žije až tretina podvýživených detí celého sveta práve v Indii. Vláda údaje označila za národnú hanbu, ale aj tak v tejto veci nepodnikla žiadne razantnejšie opatrenia.
Za problémom hladu v Indii je aj korupcia, malé výdaje na zdravotníctvo a školstvo či tradície v podobe kastovného systému a predčasných detských svadieb. Problémom sú aj zlé potraviny, určené najnižším vrstvám. Existujú obavy, že hlad môže eskalovať do masových nepokojov, ktoré by mohli otriasť indickou spoločnosťou. Vláda predstavila minulý rok potravinový program, ktorý by mal dvom tretinám populácie zabezpečiť dotované jedlo. Nevie sa, odkiaľ chce na to zobrať peniaze. Podľa expertov ide len o populistický krok, ktorým si chce vládnuca strana Indický národný kongres zabezpečiť víťazstvo v tohtoročných parlamentných voľbách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite