Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Telefonát z USA a list od Putina
Viceprezident Spojených štátov Joe Biden telefonoval v utorok s premiérom Robertom Ficom. Témou bol zemný plyn a kríza v ukrajinsko-ruských vzťahoch. Američanom leží na srdci energetická bezpečnosť Ukrajiny a od Slovenska závisí prípadné zabezpečenie dodávok plynu zo západu na východ cez reverzný tok. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan tvrdí, že SR blokuje spätné dodávky plynu. Slovensko podľa Fica je Ukrajine ochotné pomôcť. No za predpokladu, že Ukrajina si splní finančné záväzky a dodrží zmluvu o zabezpečení dodávok zemného plynu z Ruska pre Slovensko. Premiér tiež nechce, aby sme na projekt doplácali.
Ficovi a ďalším lídrom európskych krajín minulý týždeň napísal list ruský prezident Vladimír Putin. Spomína v ňom možnosť zastavenia dodávok pre Ukrajinu, keďže Kyjev si neplní svoje záväzky voči Gazpromu. Ekonomika nášho východného suseda je vo veľmi zlom stave a nemá na to, aby platila trhové ceny. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger v piatok vyhlásil, že Únia pomôže Ukrajine so splatením dlhov Rusku, ale „nie podľa účtovníctva pána Putina“.
.lk, sita

Poslankyňa Lucia Žitňanská, ktorá vystúpila z SDKÚ, vstupuje do strany Most-Híd. Béla Bugár jej ponúkol funkciu podpredsedníčky a zároveň avizoval, že sa Most-Híd chce viac angažovať aj na severe Slovenska. V strane budú mať Slováci silnejšie postavenie ako doteraz a do názvu strany sa dostane spojenie „občianska strana“.
Minister kultúry Marek Maďarič, ktorý viedol volebný tím Roberta Fica v prezidentských voľbách, sa vzdáva funkcie podpredsedu strany. Toto rozhodnutie je podľa Maďaričových slov v súlade s jeho predstavou politickej kultúry.
Obecné zastupiteľstvo v Šintave schválilo miestny názov pre Námestie S. Krčméryho a V. Jukla.  Vyjadrilo tým úctu  dvom slovenským katolíckym disidentom, ktorí organizovali podzemnú cirkev počas normalizácie.
Dve osoby sú obvinené z trestného činu volebnej korupcie. Ide o miestneho vajdu a jednu ženu z okresu Dunajská Streda, ktorí si pýtali finančnú hotovosť od členky politickej strany SAS za zabezpečenie volebných hlasov. Jeden hlas mal stáť 4 eurá.

Osobnosť: Ján Hirka/
Emeritný gréckokatolícky biskup zomrel minulý týždeň v Prešove.  Za kňaza bol vysvätený v roku 1949 biskupom Vasiľom Hopkom a počas totality bol prenasledovaný a väznený. V roku 1989 ho pápež Ján Pavol II vymenoval za prešovského sídelného biskupa.

Antiosobnosť: Marián Kotleba/
Polícia sa bude zaoberať obsahom najnovšieho čísla mesačníka Náš Kraj, ktorý vydáva Banskobystrický samosprávny kraj. Kauzu polícii odstúpila okresná prokuratúra v Banskej Bystrici pre podozrenie zo spáchania prečinu schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite