Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA OBÚVAŤ: Obuvák pre nestabilných
Nórska firma Vital Dizajn považuje za výzvu tie najjednoduchšie činnosti, ktoré za istých okolností môžu byť pre človeka problematické. Taký je aj ich Shoe helper, pomocník pri manipulácii s topánkami bez toho, aby ste sa pri ich obúvaní aj vyzúvaní čo len trochu namáhali a ohli. Čo je však najdôležitejšie, je akousi stabilnou palicou s podstavcom, o ktorú sa dá pri tom oprieť, takže slúži ľuďom, ktorí majú problém na jednej nohe udržať balans. Obuvák vďaka podstavcu môže stáť samostatne v priestore, dá sa vždy veľmi rýchlo nájsť. Ak by ste si ho chceli zobrať so sebou i na cesty, v prípade potreby sa dá aj zložiť do kufra. Stojí 30 eur, kúpiť sa dá na nórskej stránke unikia.com, na ktorej nájdete množstvo šikovných a krásne dizajnovaných výrobkov.

TREBA STOLOVAŤ: Špeciálne lyžičky na pochutiny
Krásne počasie láka na spoločné stolovanie vonku. Ani doslova v poľných podmienkach však nemusíme rezignovať na dizajn, slušnú výchovu a hygienu. Ak máme rôzne prílohy a chuťovky, je nevychované, ale najmä nebezpečné, ak niekto do spoločných nádob ponára svoj použitý príbor. Dajú sa síce pripraviť osobitné lyžičky a vidličky pre všetkých, ale dá sa to aj krajšie – tak ako so špeciálnymi lyžičkami od holandskej dizajnérky Ineke Hans, ktorá ich navrhla pre dánsku značku Royal VKB. Súprava lyžičiek slúži na rôzne účely, napríklad na napichovanie uhoriek, naberanie tekutých omáčok, roztieranie pesta, džemov a paštét či naberanie olív tak, aby nálev zostal vo fľaštičke. Celý set je vtipne balený ako vylisované súčiastky do stavebnice, takže ich treba pred použitím odlomiť z rámu. V štyroch rôznych farbách sa dá súprava kúpiť za desať eur.

TREBA SA SPÁJAŤ: Susedstvá a cudzinci medzi nami
Festival [fjúžn], ktorý od 10. do 16. apríla 2014 organizuje Nadácia Milana Šimečku, chce spájať ľudí najrozmanitejších kultúr,  zvyšovať povedomie o nových menšinách a prezentovať život cudzincov. Témou tohto ročníka budú Susedstvá. Bratislavčanom sa v rôznych kluboch, kinách, divadlách a ďalších priestoroch predstavia napríklad Teatro Novogo Fronta a W.W.W. z Prahy, objav poľskej hudobnej scény Ifi Ude, ghanská speváčka Sena Dagadu či Dub Pistols z Veľkej Británie. Pripravené sú premietania filmov, programy pre deti, diskusie, Literárny klub či Kreatívne ráno s Jessicou Serran. Festivalovou novinkou bude aj prvá Nedeľná paráda v Starej tržnici. Za 12 eur získate permanentku na všetky podujatia v celkovej hodnote vyše 50 eur. Viac informácií nájdete na www.fjuzn.sk a na facebookovej stránke festivalu.

TREBA NÁM DŽEZ: Aspoň na jeden deň
Slovenský bubeník Martin Valihora tentoraz pozval na svoj One Day Jazz Fest kolegu, amerického bubeníka Chrisa Dava, jedného z najvyhľadávanejších spolupracovníkov takých hviezd, ako sú Adele, Robert Glasper Experiment, Kenny Garrett, Toni Braxton. V piatok v košickom Kulturparku a v sobotu v bratislavskom Ateliéri Babylon sa okrem neho predstaví klavirista Eugen Vizváry so svojím sólovým projektom a hosťom Anitou Soul, Oskar Rózsa, Štefan a Michal Bugalovci. V Kulturparku vystúpi DJ VEC, Martin Janočko a projekt Detská Porcia. Line-up bratislavského koncertu doplní osobne organizátor festivalu Martin Valihora, ktorý predstaví svoju novú hudobnú spoluprácu s DJom Vecom. Opäť nebude chýbať Eugen Vizváry so svojou novou šou. V Bratislave doplnia košických účinkujúcich aj Rado Tariška a bubeník Dávid Hodek. Organizátori zrušili koncertné sedenie, aby sa ľudia mohli pri energickej groovovej muzike voľne hýbať.

TREBA POZERAŤ V TELKE: Ropa a metafora ctižiadosti
Čierna krv (There Will Be Blood, 2007) je temný, ale o to fascinujúcejší portrét radikálneho kapitalizmu začiatku dvadsiateho storočia, životopisný príbeh človeka začínajúceho sa skutočne dole, v striebornej bani, ktorý sa extrémnym nasadením, vlastnou prácou a bezškrupulóznym prístupom dostane až na vrchol. Ekonomický vrchol, obyčajné ľudské šťastie akoby mu bolo cudzie. Daniel Plainview vie skutočne drieť, otročiť, pracovať priamo patologicky, iné kvality ale akoby mu boli cudzie. Režisér a scenárista Paul Thomas Anderson nakrútil nesmierne silný film, veľký príbeh, s Danielom Day-Lewisom v jednej zo svojich životných úloh. Čierna krv v ňom nie je iba ropa, ale i presná metafora ctižiadosti kolujúcej v žilách. A kto by dal v tom čase (piatok, 11. apríla, Jednotka, 22.10) prednosť výbornej komédii Barneyho ženy, ktorá pobeží na Dvojke, môže si Čiernu krv pozrieť v repríze v noci zo soboty na nedeľu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite