Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

HUDBA BRATISLAVA HOT SERENADERS
PONDELOK 10. DECEMBER
V pondelok sa v bratislavskej Redute odohrá špeciálny Koncert pre študentov vysokých škôl. Tentoraz bude znieť hot jazz – hudba 20. a 30. rokov dvadsiateho storočia. Postarajú sa o to členovia orchestra Bratislava Hot Seranaders pod taktovkou trúbkara Juraja Bartoša. Na tento druh výchovno-zábavného koncertu odporúčame cteným slečnám študentkám vyskúšať si najnovší model klobúčika a mladým pánom študentom, ktorí majú radi šelakové platne, aby si obuli namiesto tenisiek lakovky.

VÝSTAVA LADISLAV HANUS
PONDELOK – SOBOTA 10. – 15. DECEMBER
Expozíciu o živote a diele Ladislava Hanusa, kresťanského mysliteľa, teológa a teoretika kultúry, si môžete pozrieť vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave na Michalskej ulici. Podľa Hanusa, ktorý sa narodil pred sto rokmi, „kultúrne dielo žije akoby dvojakým bytím – pohľad bezprostredne pozoruje iba hmotnú postať a spôsob techniky. Ale na tých istých kontúrach sa vinie línia inej postate, čosi, čo zmyslovému pohľadu uniká – prítomnosť duchovného.“

VÝSTAVA NÁVRAT ŠTEFANA SCHWARTZA
UTOROK – NEDEĽA 11. – 16. DECEMBER
V roku 2005 získala Slovenská národná galéria ojedinelý dar, maliarsku pozostalosť po akademickom maliarovi Štefanovi Schwartzovi, pozostávajúcu takmer z 800 diel, malieb, kresieb a tlačí. Schwartz bol solitér, patriaci ku generácii, ktorá vstúpila na výtvarnú scénu v šesťdesiatych rokoch. Keďže po auguste 1968 umelec emigroval do Švajčiarska, jeho tvorba zostala v domácom kontexte takmer neznáma. Výber z autorovho diela pripravili kurátorky Beata Jablonská a Alexandra Kusá.

HUDBA AFTER PHURIKANE
ŠTVRTOK 13. DECEMBER
Koncert pod názvom afterPhurikane (giľa) je výsledkom workshopu Sútok/Confluence, zameraného na dialóg medzi rómskou a nerómskou hudbou – za novými spracovaniami starodávnych rómskych piesní stoja hudobníci Hilary Jeffery, Jozef Lupták, Boris Lenko,  Stano Palúch, Thierry Ebam, Juraj Dobrakov, Marcelka Dreveňáková, Jozef Dreveňák, Irenka Pokutová, Béla Pokuta, Martinka Ďuďová, Ferko Ďuďo, Ján Boleslav Kladivo, Karaoke Tundra, Marian Jaslovský a Tibor Holoda.

VEČER MYŚ DOBREJ NÁDEJE
ŠTVRTOK 13. DECEMBER
Hosťom Daniela Heviera v rámci jeho pravidelných štvrtkových večerov v bratislavskej kaviarni Kafe Scherz na Palisádach bude básnik, textár, prekladateľ a publicista Ján Štrasser. Bude rozprávať, čítať svoje básne, počúvať zhudobnenie „svojho“ Onegina a ktovie, čo všetko ešte. Hevierove večery v Kafe Scherz majú príjemnú, rodinnú atmosféru. Hostiteľ aj jeho hostia vedia zaujímavo rozprávať, je na čo sa dívať, je čo počúvať. Začiatok o 19. hodine.

DIVADLO ĽUDIA A BÁBKY
ŠTVRTOK – SOBOTA 13. – 15.DECEMBER
Žilinský kultúrny priestor Stanica bude v polovici decembra patriť divadlu. Vo štvrtok bude mať premiéru Stamina Report, prvý diel projektu režiséra Eduarda Kudláča s názvom Nakŕm hada na svojej hrudi. Podľa autora ide o „sentimentálny koncept“ pre štyroch hercov. V piatok a sobotu si prídu na svoje milovníci bábkového divadla. Divadielko Theatro Štvorkolka uvedie v premiére hru Tomáša Hudcoviča a Hanky Lukšů na motívy rozprávky o Dlhom, Širokom a Bystrozrakom.

HUDBA ENON
SOBOTA 15. DECEMBER
Z hudobného hľadiska je advent v Trenčíne obdobím bohatej žatvy. Po skvelých Alternatívnych Vianociach prichádza do mesta Pohody americká kapela ENON. Ak neviete o čo ide, tak si rýchlo čeknite ich myspace (myspace.com/enonmusic). Zistíte, že ide o invenčné alternatívne trio, ktoré sa nachádza niekde v susedstve Yeah Yeah Yeahs či Les Savy Fav a patrí do prvej svetovej ligy. V trenčianskom klube Lúč sa zastavia cestou z Haagu do Prahy a Viedne. V sobotu sa ide do Trenčína. Kto nepríde, oľutuje.

DIVADLO PÄŤ CHODOV PRE DVOCH
SOBOTA 15. DECEMBER
Divadelné Štúdio 12 na Jakubovom námestí v Bratislave uvedie premiéru hry Anny Gruskovej s názvom Päť chodov pre dvoch alebo ochutnávka vášne a noblesy. Hra bola inšpirovaná textami kontroverzného rakúskeho dramatika z prelomu 19. a 20. storočia Arthura Schnitzlera, ktoré boli aktualizované smerom do dneška. Na scéne Slava Bachoríka a v réžii autorky hrajú hlavné úlohy Lucia Hurajová a Marek Majeský, hudbu k predstaveniu zložil Oskar Rózsa.

KINO ZABITIE JESSEHO JAMESA ZBABELCOM ROBERTOM FORDOM
Pre svoje obete bol Jesse James obyčajný zločinec, no vďaka šokujúcim novinovým článkom a šestákovým románom bol zároveň objektom obdivu mnohých čitateľov – akýmsi Robinom Hoodom Divokého západu. Jedným z jeho obdivovateľov bol Robert Ford – mladý idealista, ktorý túžil patriť do Jesseho bandy, netušiac, že sa do dejín zapíše ako zbabelec, ktorý od chrbta zastrelil svoj idol.
The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford (USA, 2007)
Réžia: Andrew Dominik.Hrajú: Brad Pitt, Casey Affleck

KINO RENESANCIA
Animovaný čiernobiely film, po vizuálnej stránke pripomínajúci Sin City – mesto hriechu, sa odohráva v Paríži roku 2054. Ilonu Tasujevovú, mladú a talentovanú odborníčku na genetiku, niekto unesie. Nadnárodná spoločnosť Avalon, pre ktorú pracovala, ju chce za každú cenu dostať späť. Prípad dostane na starosť dôstojník Karas, kontroverzný policajt a špecialista na vyhľadávanie rukojemníkov...
Rennaisance (Franc./VB/Lux., 2006)
Réžia: Christian Volckman. Hovoria: Daniel Craig, Catherine McCormack

KINO JEDENÁSTA HODINA
Tento dokumentárny film sa dotýka zlomového bodu, v ktorom ešte stále máme šancu zmeniť zhubné smerovanie našej planéty. Film skúma, ako ľudstvo svojím životným štýlom negatívne ovplyvňuje fungovanie Zeme. Rozhovory so svetovými lídrami, okrem iného s Michailom Gorbačovom, Stephenom Hawkingom, Jamesom Woolseym či Wiliamom McDonouchom uvádza Leonardo di Caprio.
The 11th Hour (USA, 2007)
Réžia: Nadia Conners, Leila Conners Petersen Hrajú: Leonardo di Caprio

KINO ZLATÝ KOMPAS
Pred koncom roka sa na filmové plátna opäť dostáva veľkolepý fantasy príbeh. Ten sa  odohráva v alternatívnom svete, kde majú všetci ľudia namiesto duše svojho démona – zvieratko, sprevádzajúce ich po celý život. V tomto svete žije aj malá Lyra, ktorá nepozná svojich rodičov a vychovávajú ju učenci za múrmi Oxfordu. Tajomné okolnosti ju prinútia podniknúť namáhavú a dobrodružnú cestu na ďaleký sever.
The Golden Compass (USA/VB, 2007)
Réžia: Chris Weitz. Hrajú: Nicole Kidman, Daniel Craig
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite