Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Niet nad to, dobre sa porozčuľovať, poriadne a pritom bezpečne sa vytočiť. Zaručeným spôsobom takejto psychohygieny sú vzťahové seriály. Zväčša o pekných mladých ľuďoch, ktorí sa nedokážu vpratať do kože, lebo ak by sa vpratali, nebolo by o čom nakrúcať. A tak sa správajú ako nedospelí, nezrelí blbci, emocionálne dezorientovaní do tej miery, že neváhajú robiť rozhodnutia, o ktorých už vopred vedia, že sú zlé. Vlastne nie, nevedia, veď sú seriálovými postavami, a kto to kedy videl, aby sa ľudia v seriáloch správali tak, ako sa my správame v normálnom svete? Nikto, nikdy.

Treba len dúfať, že ani naopak to nefunguje. Lebo ťažko si čo i len predstaviť, že by sa ľudia v reáli začali správať tak, ako to ukazujú dnešné vzťahové seriály. Sodoma Gomora šuvix, zlaté slobodné tridsiatničky hľadajúce Sex v meste či sexuálnou revolúciou ukovaní hetero nihilisti, presvedčení, že svet je Californication. Dnes tu máme gejov masturbujúcich celkom cudzích mužov napoludnie v parku, lebo Looking (Hľadanie) ospravedlňuje všetko. Nový komediálny seriál z produkcie HBO, akosi sa patrí aspoň pozrieť. Traja muži, tridsiatnici, kamaráti žijúci v súčasnom San Franciscu, riešiaci prítomnosť a budúcnosť, a samozrejme, vzťahy. Dievčat niet a ak, tak iba radiace kamarátky, chlapci si vystačia. Forma tradične vynikajúca, dokonca taká dobrá, že človeka donúti dodívať sa, hoci videné sa mu až fundamentálne bridí.
Áno, Looking je síce seriál programovo oslovujúci Queer či LGBT komunitu, teda veľmi špecifickú a ekonomicky zaujímavú skupinu, ale to ešte donedávna neznamenalo, že mimo tohto rámca musí byť nepochopiteľne hlúpy a banálny. Videli sme L World, Vicious, Queer as Folks, teda seriály podobne ako Looking adorujúce inakosť, ale takýto obscénny ešte nebol žiadny. A nejde o obscénnosť telesnej vulgarity, nad ktorú sa vždy dá povzniesť, hoci sa nechce veriť, že promiskuita či absencia zábran môže mať až také extrémne podoby, ale o obscénnosť absencie významu. Akoby sa človek musel stať homofóbom, ak si chce udržať vkus. Nevkusné.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite