Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Ernesto Mallo: Jehla v kupce sena (Host, 2013)
Ernesto Mallo je argentínsky spisovateľ, Jehla v kupce sena je jeho literárny debut z roku 2006. Minulý rok vyšiel vo veľmi dobrem českom preklade Simonety Dembickej v edícii „Detektivní román” brnianskeho vydavateľstva Host. Ale ak  čakáte priamočiaru detektívku, povedzme, severského strihu, tak sa nie celkom dočkáte. Teda k vražde dôjde (a keby len k jednej!), aj komisár Lascano by mohol byť juhoamerickým príbuzným Johna Rebusa alebo Harryho Holeho. Lenže v Mallovom prípade vražda a jej vyšetrovanie nie je v centre príbehu. V centre je samotný Lascano, ktorý sa nevie spamätať zo straty milovanej manželky a v centre je tiež samotná Argentína v sedemdesiatych rokoch počas vlády vojenskej junty. Je to napínavé, je to o láske aj o smrti. A je to veľmi dobre napísané. Jednoducho, výborný román.
.jk

KNIHA Kolektív autorov: ALFABET
(F. R. & G., 2013)
V rokoch 1992–1993 bola za šéfredaktorstva Jána Štrassera v Slovenských pohľadoch rubrika s názvom Alfabet. Princíp spočíval v tom, že „autor napíše text o slovách, ktoré sa začínajú tým istým začiatočným písmenom ako jeho meno“. V roku 1992 sa v časopise prezentovalo 12 autorov, v roku 1993 – kým Pohľady neprevzala Matica slovenská – štyria. Autormi príspevkov boli spisovatelia, výtvarníci a hudobníci (M. Adamčiak, P. Breiner, J. Cviková, D. Dušek, Z. Eis, R. Fila, V. Godár, P. Hrúz, S. Chrobáková, T. Ičo, J. Johanides, V. Klimáček, I. Laučík, V. Mikula, D. Nágel, I. Otčenáš). Autori si mohli slová, začínajúce sa požadovaným písmenom, vyberať; ich voľby dokumentujú širokú fantáziu a nápaditosť formy, esejistickosť, kritiku a satiru, pohľad na najrôznejšie veci, problémy a javy. Aj po dvadsiatich rokoch od vzniku týchto textov možno konštatovať, že sú „čerstvé“ a zaujímavé. Vydavateľ Oleg Pastier sľubuje pokračovanie Alfabetu v nasledujúcej knihe – od O po koniec abecedy.
.gabriela Rakúsová

FILM Krásno
(Česko, 2014, Réžia: Ondřej Sokol)
Miestami humorný, miestami detektívny, miestami absurdný, miestami psychologický, zväčša nápaditý, rozprávaný v tempe, len občas strácajúci dych, taký je Sokolov debutový film. Dvaja dobre vyzerajúci chlapi v strednom veku sa z Prahy, kde žijú, vyberú do rodného Šumperka, pretože jednému z nich ťažko ochorel otec. Stretnutie s ľuďmi z minulosti, snaha osvetliť aj po rokoch v tme ponorené okolnosti tragickej smrti jedného z hlavných hrdinov, komplikované rodinné vzťahy, záležitosti okolo dedenia majetku, maturitná stretávka, nebezpečné vody jazera neďaleko mesta, alkohol, mladé ženy, neznesiteľný pán z recepcie, staré auto, bedminton, na každom kroku vyzváňajúce mobily, ošumelosť zapadákova... Film niekoľko ráz príjemne prekvapí tým, ako postaví celkom tesne k sebe dve celkom odlišné emócie. A výrazne prekvapí, opäť príjemne, aj Karel Roden v úlohe netradičného šéfa pohrebnej služby. Výborne napísaná i zahraná postava.
.zuzana Mojžišová

HUDBA Aynur: Hevra
(Sony Music Classical)
Možno, že album Hevra (Spoločne) bude niekomu znieť  ako hudba z tureckých televíznych seriálov. No je od nej tak ďaleko  ako Zuzana Homolová od estrádneho folklóru ČSSR. Jeho autorka Aynur Doğan pochádza z východnej Anatólie s byzantskou minulosťou a kurdskými tradíciami. Jeden z jej starších albumov bol v Turecku určitý čas zakázaný (Kurdské dievčatá). Provinciu Tuncelli, odkiaľ pochádza, preslávil panensky prírodný med s prísadou 38 bylín. Aj piesne Aynur pôsobia ako tento med. Niet v nich nič industriálneho. Všetko je postavené na mocnom hlase, úžasnom speve a tradičných akustických hudobných nástrojoch. K Aynur sa pripojil španielsky hudobný producent Javier Limón. Vznikla z toho fúzia tureckých štýlov  özgüna halk so španielskym flamencom. Ukazuje možnosti vkusného aranžovania world music.
.miroslav Potoček

HUDBA The Finally: Big Love In a Small Town
(Drug Me Record)
Česká unisex kapela The Finally sa onedlho predstaví niekoľkými koncertmi i na Slovensku (24. 4. v bratislavskom klube Fuga). Podporiť tak chcú svoj dlhohrajúci debut s názvom Big Love In a Small Town. Album je zmesou všetkého pekného, čo môžeme nájsť v škatuľkách ako post-punk, surf-rock, pop či shoegaze. Napriek tomu, že česká štvorica zložená z dvoch mužov a dvoch žien je mladá, LP pôsobí príjemne starosvetsky. Počuť tu vplyvy klasických kapiel ako The Velvet Underground, Jesus and Mary Chain alebo Suicide. Ich prvý album Big Love In a Small Town znie romanticky, štýlovo a v našich stredoeurópskych končinách originálne a zaujímavo. Zo slovenských kapiel by sa vedeli veľmi dobre dopĺňať napríklad so žilinskou alt-rockovou skupinou Swan Bride.
.renat Khallo
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite