Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Osemdesiaty šiesty ročník Oscarov, povinné korzovanie po červenom koberci, fakt veľká sála plná fakt slávnych hercov, režisérov, scenáristov, kameramanov, a tak ďalej. Vyhrali filmy a tvorcovia, čo mali vyhrať, a iní zase nevyhrali a bolo to presne také, ako to má byť. Aj politicky korektné na správnych miestach, aj odvážne, aj patetické, aj prekvapivé z oboch strán, aj milo, aj nemilo, jednoducho Oscary, najdôležitejšie, najrešpektovanejšie filmové ceny. Neprajníci by mohli na Hollywood, samozrejme, brýzgať, aj keď cenu za najlepší cudzojazyčný film si odniesol Paolo Sorrentino za Veľkú nádheru, film asi s najvýstižnejším názvom za posledných dvadsať rokov, ale to už akosi patrí k Oscarovému folklóru. Kto chce psa, palicu si nájde.

Nás normálnych divákov môže tešiť, že z deviatich snímok, nominovaných na Oscara za najlepší film, sme ich v našich kinách mohli vidieť (alebo v najbližších týždňoch uvidíme) hneď osem. Minimálne raz sa oplatia všetky, ak kvôli ničomu inému, tak kvôli remeslu.
Len k Nebraske sa zatiaľ žiadny z oficiálnych domácich distribútorov neprihlásil, a to je škoda. Film režiséra Alexandra Payna, ktorého si môžeme pamätať vďaka pôvabnej vinárskej Bokovke, je totiž nádherným príkladom toho, že film a vlastne Hollywood vôbec stále nie je v prvom rade o show a biznise, ale o kultúre. A nie nevyhnutne o popkultúre, ale kultúre ako takej, kultúre ako intelektovej úrovni civilizácie, ktorá prostredníctvom umenia tematizuje to, čo identifikuje ako problém. Nebraska je čiernobiela buranská roadmovie, teda na výsosť americký filmový žáner, zároveň sa však dotýka čohosi, čo lokálne špecifiká posúva smerom ku globálnym. Príbeh syna a otca, pána v rokoch, ktorého okrem inkontinencie obchádza aj starecká demencia. Komédie, čo nie je vyslovene smiešna, skôr vtipná, takým tým temne pravdivým spôsobom. Vôbec nie ľahký film, naopak, možno zo všetkých nominovaných ten najmenej pohodlný. Film, čo vlastne nechceme vidieť, ale potrebujeme ho vidieť. A dostal sa tam, bez ceny, ale dostal. Oscar ako má byť.         

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite