Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dochádzajú výrobcom mobilov nápady?

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Nové mobily sa čoraz viac zameriavajú na tabuľky, pixely a megahertze. Naozaj nové veci pritom ustupujú do úzadia. Zlatú éru mobilných telefónov máme podľa všetkého za sebou, avšak nemusí ísť o zlú vec.

Uplynulý týždeň sa v Barcelone stretli takmer všetci výrobcovia mobilov, aby predstavili svoju ponuku na najbližší rok. Mobile World Congress v Barcelone je najväčší veľtrh mobilných technológií, kde firmy odhaľujú vrchol svojho výskumu v oblasti mobilných telefónov a v posledných ročníkoch aj zaujímavé tablety a nositeľné počítače. Najnovšie smartfóny predstavili s veľkou pompou takmer všetky obľúbené značky. Najväčší výrobca smartfónov Samsung ukázal Galaxy S5, pokračovanie najúspešnejšieho šikovného mobilu od tejto značky. LG predstavil svoju vlajkovú loď G Pro 2 a Sony mobil Xperia Z2. Novinky uviedli aj ďalší výrobcovia, až na niekoľko výnimiek však majú niečo spoločné. Neprinášajú prakticky žiadne nové funkcie, iba sa predbiehajú v štatistikách. Akoby výrobcom dochádzali nápady.

.potrebujete nový televízor
Napríklad pokračovateľ jedného z najlepších telefónov na trhu – odporúčali sme ho aj vo vianočnom čísle – Xperia Z2, pridáva vylepšenia, ktorých využiteľnosť je na pováženie. Sony sa oháňa napríklad nahrávaním videa v rozlíšení ultra HD. To je vyššie rozlíšenie ako film profesionálnej produkcie na Blu-Ray disku. Je také vysoké, že aby ste ho vôbec mohli doceniť, budete potrebovať televízor minimálne za dvetisíc eur. Nevýhody sa v tomto prípade hľadajú rýchlejšie ako výhody. Pokiaľ sa bude obraz zaznamenávať v podobnej kvalite, ako sme zvyknutí z HD videa, zabudovaná pamäť telefónu sa zaplní asi počas 30 minút. Xperia Z2 má aj užitočnejšie vylepšenia, napríklad kvalitnejší displej alebo väčšie množstvo operačnej pamäte, platí však, že žiadne nové nápady neprináša. Podobne je na tom aj napoly tablet – napoly mobil LG G Pro 2. Oproti svojmu technologickému predchodcovi G Flex sa výrobca chváli takými marginálnymi zlepšeniami ako o 20 percent lepšie výsledky pri stabilizácii obrazu či o 30 percent hlasnejší zvuk.

.pixely a megahertze
Technologickí nadšenci boli roky zvyknutí, že vývoj mobilov je veľmi dynamický a zaujímavý. Za prvých desať rokov tretieho tisícročia sa mobily zmenili na nepoznanie. Najprv prišiel mobilný internet, potom farebné displeje, fotoaparáty a video v mobile, potom inteligentné telefóny, do ktorých si mohol človek stiahnuť vlastný softvér. Tie nahradili multimediálne smartfóny s veľkou dotykovou obrazovkou, ktoré sa každý rok vylepšovali v inom smere.
Ak predpokladáme, že posledné výstavy výrobcovia nebojkotujú, ale naozaj ukazujú to najlepšie, čo vedia, vyzerá to tak, že svet mobilov spomaľuje. Tak ako fotoaparáty uviazli pred časom na niekoľko rokov v megapixelovej vojne, keď sa predháňali v počte pixelov, uvádzanom na škatuli, aj telefóny dnes vedú najmä dve veličiny. Prvá podmienka je, že každý nový mobil musí mať väčšiu obrazovku a vyššie rozlíšenie. Lenže to znamená, že niektoré kúsky sa človeku nezmestia ani do ruky, ani do vrecka,  a to je celkom nepríjemné. Druhá veličina je výkon procesora. Ale megahertze zase siahajú na výdrž batérie, a nie vždy sú celkom využiteľné.
Našťastie, ešte stále existujú nové funkcie, ktoré sú užitočné aj v reálnom živote. Napríklad cesta vodotesných a mimoriadne odolných mobilov, ktorú začala vlani raziť firma Sony a kórejský Samsung sa k nej tento rok pridal s telefónom Galaxy S5. Podobne je to s čítačkou na odtlačky prsta, ktorú pridal Apple do modelu 5S a Samsung do modelu S5. Napriek tomu, že čerstvých vylepšení ubúda, pre zákazníka to nemusí byť nevyhnutne zlé. Niekedy je lepšie mať staršiu technológiu, ktorá funguje naozaj dobre, ako najnovšie novinky, ktoré sú neotestované a vlastne neprinášajú nič nové. Môže to tiež  znamenať, že ceny pôjdu nadol a starší mobil bude aktuálny dlhšie. Radosť z noviniek každých pár mesiacov bude už asi minulosťou.
Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite