Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko a Soči

.dmitrij Bykov .časopis .klub

Ak mám byť úprimný, ten stav, ktorý sme prežívali počas olympiády, sa mi veľmi páčil. Pretože také Rusko na export, aké nám usilovne ponúkali, ma uspokojuje väčšmi než Rusko každodenné.

Po prvé: vďaka tejto výkladnej skrini dočasne ustala bezuzdná antizápadná propaganda, celá sa sústredila do športových komentárov. Dokonca – čuduj sa svete! –  aj v hokejovom  zápase Rusko – USA sa  komentátori držali na uzde. Na krátky čas zmĺkli propagandisti sprisahaneckých teórií, športové úspechy hostí  neboli dôvodom výčitiek  pre americkú snahu o nadvládu a pokus stať sa svetovým žandárom. Samozrejme, pri takejto samocenzúre sa nevybité vášne vyvŕšili na vnútorných nepriateľoch na rozhlasovej stanici Echo a TV Dožď. Ale ani ich nedobili na smrť, veď treba myslieť na imidž.
Športový zápal do istej miery odpútaval načaľstvo od nového nátlaku, vrchnosť je zhovievavá, pýši sa našimi šampiónmi, medailové výsledky sú dobré, Vancouver sa nezopakoval. Napokon, v dejisku hier sa zabezpečil poriadok, čo bolo oveľa jednoduchšie ako v celom Rusku. Soči je teraz skutočne ideálne mesto. Vrchnosť sa predsa úprimne usilovala zapáčiť sa obyvateľstvu, aj keď obyvateľstvo tvorili väčšinou cudzinci a naši športovci. Mohli by sme, samozrejme, celé Rusko premeniť na Soči, ale bráni nám v tom nedostatok  peňazí a tepla. Keby sa aj celý národ nahrnul na klziská a skokanské mostíky, vláda by neprejavila ani najmenšiu chuť zapáčiť sa mu. Načo? Aj tak sa jej to prepečie.
Z toho vyplývajú dve možnosti, ktoré by optimalizovali ruský život; buď zachovať Soči ako ideálne mesto a premiestniť doň navždy prezidenta  a premiéra, aby si tam oddychovali a nikomu neprekážali a my ostatní by sme sa pokúsili o normálny život bez lži a predstierania. Za nimi poslať Prvý kanál, veď ako len dobre zvládol otvárací ceremoniál ,tiež TV Rossija a NTV,  celkom určite NTV! Nech si tam vysielajú. Skrátka, sústrediť do Soči celú ruskú vrchnosť a vybudovať tam ideálny putinizmus, neľutovať na to leví podiel štátneho rozpočtu. Veď na takej veci netreba trochárčiť.
Alebo – aby si vrchnosť zachovala tvár pred ľuďmi, zaľudniť celé Rusko cudzincami, najlepšie športovcami. Zostáva už len presvedčiť cudzincov. Depardieu, Snowden a osobná žirafa Ramzana Kadyrova Marius nech sú im vzorom.

Dmitrij Ľvovič Bykov/
Vlastným menom Zilbertrud.  Ruský spisovateľ, novinár, kritik a humorista, ktorého vyhranené názory na politiku, spoločnosť či literatúru rezonujú v ruskej spoločnosti kriticky naladenej proti Kremľu.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite