Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vysoká kultúra Laca Terena

.laco Teren .časopis .klub

Prešiel som cez zrkadlo. V zime roku sedemdesiatdeväť išiel som sa stretnúť s Elliane, mali sme ísť spolu na obed. Počkali sme na jej kamarátku Irene, keď prišla, požiadala nás, či by sme sa s ňou mohli zastaviť u Jirku, má mu odniesť fotky. Na Hradčanskom námestí Irene zazvonila pri šedej bráne, podotýkam, že vtedy boli všetky brány šedé, všetko bolo šedé, akurát hliadkujúci policajti boli zelení. Z okna na prvom poschodí sa vyklonila hlava, pozdravila Irene a spustila v pletenom košíku na špagáte klúč.

Ona otvorila a pokračujúc v rozhovore s Elliane, vstúpila do domu. Vošiel som ako tretí a stúpal za nimi po schodoch, krásnych drevených secesných schodoch s mosadzným kovaným zábradlím, na stenách hodvábne tapety z doby belle epoque, leptané sklá… Vyšli sme na prvé poschodie do kuchyne, kde nás vítal starší muž v hodvábnom pásikavom župane, tyrkysovostriebornom. Tyrkys na mnohých miestach  prechádzal do striebornej a strieborná prechádzala do priesvitnej. Muž nadšene poznamenal, zbadajúc moje bezfiltrové Camelky, že ich nefajčil od vojny a s chuťou si zapálil. Do kuchyne vošla krásna žena v japonskom župane a konverzujúc s mojimi spoločníčkami varila kávu, zalievanú. Irene ukazovala Jirkovi fotky, pili sme kávu , fajčili a ja som kukal okolo seba ako v sne. Okrem Muchových plagátov, vitráží, tapiet, už spomínaných leptaných skiel sa kde-tu vynárali mladé krásne ženy, podobné tej kráske, hostiacej nás kávou, prechádzajúce sa po veľkom byte, ako keby vystúpili z obrazov na stenách a znova sa do nich vracali. Modelky, poznamenal Jirka, spozorujúc moje zaujatie prejavujúce sa otvorenými ústami, cez ktoré by zľahka prešlo pštrosie vajce. Nie, to som prehnal, tváril som sa, ako keby to bolo bežné, v socíku končiacich sedemdesiatych rokov.
Na obede u Černého vola, veľmi príznačný názov „hospody“ pre túto chvíľu,  som sa dozvedel od svojich spoločníčok, že sme boli u Jiřího Muchu, syna Alfonsa Muchu, v otcovskom dome. Vedľa nás hulákali ožratí dederóni, až kým ich vrchný neumlčal účtom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite