Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Talenty Novej Európy

.redakcia .časopis .týždeň v ekonomike

Začiatkom marca budú vyhlásení víťazi siedmeho ročníka grantového programu Talenty Novej Európy. O aký program ide, čo je jeho cieľom, ako prebieha výber ocenených? Spýtali sme sa hovorcu jedného z organizátorov Antona Molnára.

.čo sa skrýva pod značkou Talenty Novej Európy?
Je to grantový program, ktorý umožňuje mladým ľuďom získať finančnú podporu pre rozvoj svojho talentu. Robíme to nielen na Slovensku, ale aj vMaďarsku a do budúcnosti uvažujeme aj o ďalších krajinách. Pod novou Európou sa myslia krajiny strednej a východnej Európy, ktoré sa stávajú pevnou súčasťou európskeho priestoru. Granty sú určené výnimočným talentom vo veku od dvanásť do dvadsaťpäť rokov v oblasti vedy, umenia alebo športu.

.aká je typická výška grantu?
Celkovo rozdeľujeme ročne 66 000 eur medzi dvadsať až tridsaťpäť ľudí, takže v priemere to vychádza na dvetisíc až tritisíc eur na jedného. Vo výnimočných prípadoch poskytnutá suma môže byť až päťtisíc eur, niekedy zas len päťsto, pohybujeme sa v tomto intervale. Rozhodujúce sú výsledky uchádzačov a ich ďalšie ciele, ale niekedy prihliadame aj na sociálny aspekt. Prvoradý je však vždy talent.

.ako to celé prebieha?
Zvyčajne na jeseň zverejníme výzvu a podmienky, ktoré si môže každý prečítať napríklad na stránke www.tne.sk. Ak má rodič alebo učiteľ či tréner pocit, že má výnimočne nadané dieťa, tak ho môže prihlásiť. Ten talent však už musí byť prejavený a dokladovateľný dosiahnutými výsledkami, najlepšie medzinárodnými. Tieto prihlášky prejdú prvým kolom, zastrešovaným Stredoeurópskou nadáciou, z ktorého vyjde okolo tristo žiadostí, ktoré spĺňajú všetky formálne kritériá. Potom prichádza druhé kolo, ktoré zastrešuje už aj Slovnaft, v ktorom rozhodujú odborné komisie. Z druhého kola postúpi necelá stovka uchádzačov do finále. V ňom musia finalisti pred porotou prezentovať svoj projekt a zodpovedať na prípadné otázky poroty.

.čiže to nie je všeobecný podporný grant, ale grant viazaný na konkrétny projekt?
Áno. Často je to napríklad príspevok na hudobný nástroj, čo je úplne prirodzené, pretože s určitým nástrojom môžete rozvinúť talent len do istej miery a na ďalší rozvoj naozaj potrebujete lepší nástroj. Tam občas ide už o veľké sumy, ktoré náš grant nepokryje celé, ale je to významný príspevok. Alebo to býva príspevok na školu, kurz, zahraničný športový kemp alebo umelecký workshop. Môže ísť aj o preplatenie časti nákladov spojených s tréningom alebo nákup výstroja. Takže podpora môže byť rôznorodá, od huslí až po nakrútenie krátkeho dokumentu, ale financie sa poskytujú vždy na niečo konkrétne.

.z hľadiska firmy, ktorá poskytuje takýto grant, je to celkom určite pozitívne PR a pri opísanom nastavení podmienok a vyhodnocovania je takmer určite pozitívny aj dopad, čiže podporené sú skutočné talenty. Napriek tomu sa chceme spýtať, či existuje nejaký mechanizmus spätnej kontroly toho, či boli poskytnuté prostriedky naozaj využité účelne.
Najprv k tomu PR. Každá firma chce mať takzvaný CSR projekt, ktorým preukazuje spoločenskú zodpovednosť, a to je automaticky pozitívna reklama. Dá sa to, samozrejme, zneužívať, ale my sme si stanovili pravidlo, že suma vynaložená na komunikáciu a medializáciu projektu nesmie prevýšiť, ba ani sa nesmie priblížiť sume vynaloženej na projekt samotný. A v tom je zahrnuté aj to, že sa musí dať verejnosti v dostatočnej miere vedieť, že takýto grant vôbec existuje, že bol vypísaný a potom následne aj vyhodnotený. A teraz k tej spätnej kontrole. Vždy sledujeme, či boli prostriedky použité na ten účel, na ktorý boli pridelené. To musí byť jasne vydokladované. Iným spôsobom to už nekontrolujeme, ale s mnohými mladými ľuďmi sme naďalej v kontakte a často sa o ich úspechoch dozvedáme aj z médií. V Maďarsku jeden z podporených talentov vyhral zlatú medailu na olympiáde v Londýne. U nás má predpoklad byť na najbližšej letnej olympiáde v Brazílii tiež hneď niekoľko talentov.

.mohli by sme spomenúť niektoré konkrétne mená? Z tohto ročníka ešte ocenení nie sú oficiálne známi, ale môžeme sa vrátiť do minulých ročníkov.
Tak za vedu by som asi spomenul Mareka Buchmana, to je chemik, ktorý teraz študuje v Oxforde. Ako stredoškolák vyhrával chemické olympiády a jeho projekty boli vždy veľmi konkrétne a oceňované aj staršími kolegami. Za športovcov by som menoval Filipa Praja, ktorý robí športovú streľbu naozaj na špičkovej úrovni. A z umelcov mi ako prvý napadá Ján Bogdan, violončelista, ktorý študoval v Košiciach a vo Viedni, koncertuje so štátnou filharmóniou a budeme o ňom určite ešte veľa počuť. A aby som nehovoril len o chlapcoch, tak z dievčat výtvarníčka, animátorka  Ema Klučovská, dvojnásobná víťazka medzinárodného festivalu ENVIROFILM  v detskej kategórii animovaných filmov. Alebo už medzinárodne známa astronomička Michaela Brchnelová, mimochodom, držiteľka prestížnej ceny v tejto oblasti, Ceny Priscilly a Bartka Boka od Americkej Astronomickej Spoločnosti a Astronomickej Spoločnosti Pacifiku.

.posledná otázka: aká bola úroveň tohto ročníka v porovnaní s tými predchádzajúcimi?
Čím je grantový program známejší, tým viac mladých talentov sa hlási a celková kvalita stúpa vo všetkých troch oblastiach – vedy, kultúry i športu. Tento rok v športe to boli i majstri sveta vo svojich kategóriách či študenti, o ktorých už v zahraničí hovoria s rešpektom a predpovedajú im kariéru na svetovej úrovni.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite