Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zhasni svetlá a skontroluj politika

.matej Gašparovič .časopis .biznis príbeh

Dušan Zeleník ešte počas štúdia informatiky vytvoril so spolužiakmi niekoľko perspektívnych projektov.

.súťaž tímových projektov Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity TP Cup „odhaľuje“ zaujímavú tvorbu a nápady slovenských študentov. Táto súťaž má byť akousi simuláciou skupiny vývojárov, pričom sa hodnotí aj schopnosť nasadenia ich vynálezu do praxe.
Posledný ročník súťaž vyhral tím siedmich študentov za „inteligentnú“ televíziu TeleVido.tv, ktorá pomáha divákom zorientovať sa v záplave televízneho obsahu. Projekt reaguje na mediálne zahltenú dobu, v ktorej sú vzácne všetky nápady a technológie, pomáhajúce zorientovať sa v mori balastu. TeleVido nie je reálna televízia, ale webová služba, ktorá na základe vytvoreného modelu používateľa odporučí vhodné filmy, seriály alebo relácie. Odporúčanie sa tvorí na základe rovnakých záujmov a aktivít typických pre danú skupinu.
TeleVido je zatiaľ iba webová demo aplikácia. „Služba vie v reálnom čase pracovať s grafom filmov, hercov či producentov, aby vyhľadala podobné filmy, prípadne odporučila ich podľa profilu používateľa,“ vysvetľuje Dušan Zeleník, ktorý bol ako doktorand (a dnes čerstvý doktor) odborným garantom študentského tímu. „Služba má zatiaľ zanedbateľný počet používateľov. S internetovou stránkou sa skôr snažíme prezentovať a v diskusii s potenciálnymi investormi ohýbame nápad. Za horúca sa komunikovalo s dvoma firmami, ktoré mali záujem o podporenie tímu, no neboli to prívetivé podmienky.“ Tím tvoria študenti, ktorí končia až tento semester. „Predpokladáme, že potom tím začne pracovať reálne na startupe blízkom projektu Televido.“ V týchto dňoch komunikujú s technologickým inkubátorom Hubraum, ktorý sa ozval so záujmom podporiť ich projekt, takže nie je vylúčené, že tím pôjde do Berlína alebo Krakova. „Biznis plán máme, ale je možné, že nakoniec vznikne úplne nový,“ opisuje Dušan.  
„Dôležitý je tím, nie nápad,“ zdôrazňuje. Tím je základom úspechu v TP Cupe a to isté platí aj pre vývojárov v praxi. Preto nie je dôležité ani tak samo TeleVido, ale skôr dobre „zladená“ skupina študentov-špecialistov, ktorá môže potenciálneho investora zaujať aj pre iný perspektívny projekt. Tímy na fakulte sa venujú aj ďalším novinkám: napríklad vývoju hry, ktorá človeka zabáva a pritom plní vyšší cieľ, ako je fotodokumentovanie pamiatok alebo ovládanie domácnosti gestami či hlasom.

.aj v Amerike
Dušan Zeleník má toho za sebou omnoho viac, ako len mentoring tejto úspešnej skupiny. Ešte počas štúdia spolu so spolužiakmi Jakubom Šimkom, Mariánom Hönschom a Michalom Kompanom vyvinuli šetrič spotreby energie. Technológiu prívetivú pre životné prostredie vytvorili na základe premisy, že ľudia by aj chceli šetriť energiu, no keď sa im to nedarí, tak je za tým skôr lenivosť. Klasický príklad je televízor ponechaný v režime stand-by alebo nezhasnutá lampa, keď miestnosť na pol hodiny opustíme.
Chalani preto vytvorili analyzátor spotreby, ktorý na plytvanie upozorní a zároveň spotrebiče v režime stand-by vypne. Analyzátor dokáže smskou upozorniť na zbytočne bežiace zariadenia, prípadne vybrať majiteľovi efektívnejší spotrebič. S týmto vynálezom uspeli v celosvetovej súťaži Microsoftu Imagine Cup: spomedzi dvestotisíc súťažiacich z vyše sto krajín sa prebojovali až na druhé miesto (predbehli ich Austrálčania s projektom inteligentného zavlažovania).
Biznis plán vychádzal z toho, že ak by sa analyzátor dostal do masovej výroby, jeho cena by podliezla reálne náklady, ktoré dokáže v domácnosti ušetriť. Projekt sa dostal do rúk firemného sektora. „Ako študenti sme skúšali vytvoriť spoločnosť s dvoma silnými partnermi, no v krátkom čase začali podobné riešenia vyrastať u veľkých gigantov ako Google, Siemens či Intel, čo nás mierne demotivovalo a rozhodli sme sa zo spolupráce vystúpiť. Bolo to dobré rozhodnutie, ani týmto gigantom sa s podobnými produktmi nepodarilo uplatniť.“
Hoci to s projektom nevyšlo, chalani nemali čo ľutovať. Vďaka úspechu v súťaži im Microsoft na začiatku umožnil konzultovať projekt s odborníkmi priamo z firmy v USA. Priniesli si odtiaľ nezabudnuteľnú skúsenosť. „Startupmi to tam žije. Stačilo sa postaviť k baru a do pár minút ste našli niekoho ochotného si s vami dohodnúť stretnutie a dať vám šancu. Keď k baru nik neprišiel, zarozprávali ste sa s barmanom, z ktorého sa vykľul podnikateľ v oblasti ekologických technológií, čo v bare len vypomáhal majiteľovi, svojmu synovi,“ spomína Dušan. „Z tohto intenzívneho tréningu čerpám dodnes. Bavili sme sa s odborníkmi, ktorí majú v Silicon Valley zvučné mená, a ktorí nám v mnohom pomáhali: Od prezentačných zručností až po riadenie finančných tokov v startupe.“

.sľubujem: nič nepoviem!
Dušan je tiež hlavným autorom študentského portálu Dotankoch.sk na kontrolu politikov, ktorý spracúva surové a verejne dostupné informácie. Portál skúma, ako politici hlasujú a ako poctivo sa na hlasovaní zúčastňujú. Vyhodnocuje napríklad počty slov, ktoré poslanec v parlamente prerozprával. Stránka odhalila aj nemalý „zoznam“ poslancov, ktorí za celý rok v parlamente oficiálne povedali len jedno slovo – Sľubujem. „Je to automat, ktorý v pravidelnom intervale samostatne aktualizuje informácie,“ vysvetľuje Dušan.
Stránka zaujala aj poslancov SaS, ktorí sa na Facebooku bavili o tom, kto má aké štatistiky. Richard Sulík im ešte ako predseda parlamentu zavolal, že sa mu projekt páči a ponúkol im pomoc s ďalšími dátami, ktoré neboli na stránke verejne dostupné. Pod rukami Dušanových bývalých konškolákov Jána Suchala a Petra Vojteka vznikol na podobnom princípe aj portál Foaf.sk, ktorý sleduje prepojenia firiem a OtvoreneZmluvy.sk.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite