Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Smeru a KDH zmenia ústavu Strany Smer a KDH sa v piatok dohodli na spoločných zmenách ústavy. Pre stranu Roberta Fica sú prioritou reformy v justícií, kým pre kresťanských demokratov ústavná ochrana manželstva ako zväzku muža a ženy. Podľa dohody medzi dvoma politickými stranami má dôjsť k oddeleniu funkcie predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady.

Toho by mala voliť samotná rada. Rovnako má byť zrušená trestnoprávna imunita sudcov. Bezpečnostné previerky sudcov, vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré boli pôvodne prioritou Smeru, z konečných návrhov napokon vypadli. Novela ústavy má byť prerokúvaná na marcovej schôdzi s účinnosťou od októbra. Dohodu Smeru a KDH o ústavných zmenách kritizovala časť opozície. Strane Most-Híd sa zmeny v justícii nezdajú dostatočne systémové. Strana Sloboda a solidarita zase kritizovala spojenia témy reformy justície s ústavnou ochranou manželstva. Podľa liberálov ide o prípravu na budúce spoločné vládnutie sociálnych a kresťanských demokratov.  
.lk, sita  

Najväčší internetový obchod na svete Amazon zrejme na Slovensko nepríde. Firma sa namiesto Bratislavy a Malaciek rozhodla pre Brno a Dobrovíz neďaleko Prahy. Dva sklady, ktoré chce Amazon postaviť v Českej republike, by mali zamestnávať takmer desaťtisíc ľudí.
Sergej Salmanov a jeho syn Alexander zostávajú vo väzbe. Podľa Najvyššieho súdu je dôvodom obava z možného ovplyvňovania svedkov. Salmanovci sú vo väzbe od apríla 2013, keď ich polícia obvinila, že sľúbili riaditeľke daňového úradu 100-tisícový úplatok.
Prezidentskí kandidáti by sa mali podľa SDKÚ dohodnúť na podpore jedného z nich, ktorý má šancu zviesť s Robertom Ficom vyrovnaný súboj o post hlavy štátu. Kto by to mal byť, strana nepovedala, Pavol Hrušovský by mal však zvážiť, či neodstúpi ešte pred prvým kolom.
KDH navrhuje ako kandidáta na sudcu Ústavného súdu bývalého predsedu tohto súdu Jána Mazáka. Parlament vyberie šiestich nominantov na marcovej schôdzi, prezident Ivan Gašparovič z nich následne vyberie troch. Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu sa totiž končí funkčné obdobie.

Osobnosť: Oto Žarnay/
Košickému učiteľovi, ktorý upozornil na nehospodárne nakladanie s peniazmi na Obchodnej akadémii a následne bol prepustený z práce, dal za pravdu aj hlavný kontrolór župy.  Župan Zdenko Trebuľa a väčšina župných  poslancov však riaditeľa školy podržali.

Antiosobnosť: Mikuláš Vareha/
Najvyšší súd minulý týždeň potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v kauze, v ktorej bol tento podnikateľ odsúdený za neodvedenie daní a poistného pri obchodovaní. Súd zamietol jeho odvolanie a potvrdil nepodmienečný trest na jedenásť rokov.

Citát/
Zdenko Trebuľa: „Podľa vás by mal riaditeľ sedieť na elektrickom kresle.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite