Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lorde, hrdinka tínedžerov

.tomáš Slaninka .časopis .hudba

Novozélandská speváčka Lorde je mimoriadnym fenoménom súčasnej popmusic. Hoci má len 17 rokov a za sebou len jeden album, zdá sa, že nejde o žiadny umelo vytvorený produkt s krátkou lehotou trvanlivosti.

Sledovať mladú speváčku Lorde len ako koncertnú umelkyňu znamená vidieť príjemnú zmes plynulo energických pohybov bokov a hrude v pokojných momentoch melodickej pop-rockovej hudby a trhanejšie, skutočne podmaňujúce, menej kontrolované pohyby celého jej tela počas vrcholov jej skladieb. Väčšinou odetá v decentných čiernych šatách, s tmavými doplnkami, dodávajúcimi jednoduchosti noblesu a bielej pleti gotický kontrast, Lorde spieva s odhodlaním minúť poslednú kvapku energie, pričom prirodzene zachováva svoju bezprostrednosť a milú plachosť. Táto radosť z hudby a súčasná „bežnosť” pôsobia nesmierne vyspelo, sebaisto a skúsene. Pritom len nedávno oslávila sedemnáste narodeniny.

.obyčajné dievča z malého mesta
Príbeh slávy novozélandskej tínedžerky Elly Yelich-O'Connor je netypicky rozprávkový. V jedenástich ju objavili na školskej speváckej súťaži, kde pôsobila, akoby si už odžila o niekoľko desaťročí viac skúseností a trápení. Prvú nahrávaciu zmluvu dostala vo svojich trinástich, jej prvé EP dosiahlo tridsaťtisíc stiahnutí počas niekoľkých dní, keď mala pätnásť. Nasledujúci rok sa dostala do povedomia celého sveta cez singel Royals.
Jednoduchá, nevinne sa začínajúca popová pieseň je neromantickou fantáziou, zachytávajúcou, aké by bolo byť bohatou a rozmaznanou aristokratkou s neobmedzeným bohatstvom od zlatých zubov až po diamanty. Ponad minimalistický beat začína od seba: Lorde nie je hrdá na svoju adresu v rozpadnutom mieste bez poštového smerového čísla. „Nikdy nebudeme šľachta, nemáme tú krv; tento luxus nie je pre nás, túžime po inom vzrušení.” Radšej teda jazdí na „Cadillacoch vo svojich snoch.”
Obyčajné túžby tínedžerky z malého mesta podchytili náladu celej mladej generácie, ktorá sa hľadá v časoch nútenej autenticity a súčasne je kŕmená presexualizovanou, tuctovou a vyfabrikovanou pop hudbou a programami o rozmarných, neprirodzených celebritách. „My sa nestaráme, sme mimo vašich milostných afér,” spieva Lorde.Ignorácia umelosti a zdanlivej dokonalosti z nej vytvorila hrdinku tínedžerov, ktorí sa nehanbia za svoje nedostatky a bežný život bez opulentných žúrov, bohatstva a drog. Odmenou jej boli dve ceny Grammy za najlepšiu pieseň roka 2013 a najlepší popový výkon.
Celkom paradoxne sa Lorde stala vďaka Royals idolom tisícov poslucháčov a momentálne hľadí svojimi tmavými očami z desiatok lesklých obálok magazínov a preniká do sveta slávnych, ktorí ju doteraz nezaujímali.
Žánrové škatuľky sú v prípade Lorde náročné. Rada rozpráva o svojej láske k literatúre a o vplyvoch amerických básnikov od Sylvie Plath až k Allenovi Ginsbergovi. Napriek svojmu prehľadu Ella O’Connor vôbec nepredstiera, že je ťažká intelektuálka. Popri džeze a soule počúva súčasný pop Kanye Westa a Draka a obdivuje len o pár rokov staršiu Kanaďanku Grimes. V jej speve a pohyboch sa zároveň ukrýva niečo dominantné a nepodmaniteľné, čo je v strednoprúdovej hudbe výsada mužov a jej vzorov – Leonard Cohen, Kanye West, James Blake. Pritom jej minimalistický prístup pripomína The xx a hlasový prejav Feist.
Úspech na pop scéne nikdy nezaručoval len prejav a talent. Nemenej podstatný je imidž, ktorý vytvárajú producenti, štúdiá a marketingové agentúry. Oproti popovým hviezdičkám Rihanne či Miley Cyrus však Lorde vôbec nepôsobí ako submisívna bábika zvádzajúca publikum na svoje telo a koketný prejav. Pohybuje sa na hranici alternatívy a inteligentného popu a svoje súkromie len veľmi neochotne odhaľuje verejnosti.
V rozhovore pre Billboard dokonca povedala, že v ideálnom svete by nerobila žiadne rozhovory a verejnosť by ju poznala podľa jedinej fotky. Troška teatrality a záhady je jej vystúpeniam a vzhľadu vlastná, no jej prvá nahrávka je oveľa priamočiarejšia a príjemne jednoduchšia. Vystavaná je na jednoduchých gitarovo-syntetizátorových ananžmánoch, kde nádherne vynikne Lordin soulový mezzosoprán.

.starnúť je desivé
Akoby už počas nahrávania tušila, že s jej tvorbou sa identifikujú tisíce tínedžerov z celého sveta a prejde na druhý breh slávy. Svoju prvotinu nazvala Pure Heroine – Čistá hrdinka. Desiatka piesní dokumentuje, čo znamená byť tínedžerkou v časoch statusov na Twitteri a Instagramových selfies, no zároveň dokazuje, že odhliadnuc od technologického progresu má každá generácia mladých rovnaké trápenia. Prvé rozchody, opice po párty, nedôvera vo vlastné schopnosti, stres z dospievania. Piesne sú však oveľa univerzálnejšie: poslucháč nemusí byť násťročný, aby sa v nich vedel nájsť. Stačí si spomenúť na všetky svoje neistoty a malé nepríjemnosti života.
„Nikdy som sa necítila taká osamelá; stárnuť je tak desivé.” Vyjadrovanie v textoch je veľmi jednoduché a chyľavé – akoby veršovala rovno na Facebooku. A napriek tomu, že hlavné myšlienky piesní – pocit samoty v spoločnosti ľudí, nuda v malom meste – môžu znieť trocha banálne, Lorde nimi skutočne žije. Jej debut tak znie ako digitálny denník modernej a emancipovanej Anny zo Zeleného domu v dobe feminizmu.
Lorde popiera zaužívané pravidlá pop scény, čo ešte posiľňuje fascináciu jej osobou. V rozhovoroch sa nebojí vysloviť svoj názor, v piesňach je vyrovnane minimalistická a emotívna, počas koncertov je oduševnená a skutočná. Možno je všetko okolo jej slávy len bublina, ale oveľa pravdepodobnejšie máme do činenia s veľkou hviezdou budúcnosti. Veď, ako sarkasticky spieva v Royals: „Bejby, budem vám všetkým vládnuť, nechaj ma žiť tento sen.”
Zo sna je vďaka jej talentu a vynaliezavosti skutočnosť. Azda jej vláda potrvá dlho.
Autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite