Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vybuchla nám sopka

.marína Dobošová .časopis .týždeň vo svete

Pred pár dňami sa mi začali sypať správy. Vraj či sme v poriadku, lebo pri nás vybuchla sopka. Nuž, na Jáve, ktorá sa rozkladá medzi sopkami, je nejaké to zemetrasenie a erupcia na bežnom poriadku. Výbuch sopky Mt. Kelud je však jednou z najdramatickejších udalostí za posledné roky. Popol odfúklo do vzdialenosti 600 kilometrov, evakuovali stotisíc ľudí. Odstavili sedem letísk na Jáve, Austrália dokonca zrušila aj lety na Bali či na Vianočný ostrov.

S akčným fotografom Petrom Sýkorom z Česka sme sa na motorke vybrali na miesto činu. Míňame pusté domy, zatvorené okná, na ceste sa víri popol a my mierime opačným smerom ako väčšina ľudí. S rúškom na tvári sa nedá dýchať, Mt. Kelud pre mraky nevidieť. Na cestách sú policajti a vojaci, ale aj dobrovoľníci, ktorí zbierajú peniaze pre postihnutých. Solidarita je medzi Jávanmi veľká, ľudia darúvajú aj plienky, oblečenie či instantné rezance. Do dediny Ngantru na úpätí sopky však prichádzame s obavami. Je takmer prázdna, stretávame zopár ľudí, ani tí na dvoch cudzincov nepozerajú nadšene. Stačí však zopár slov v indonézčine, úsmev a gestá, ktoré dávajú najavo, že prichádzame s rešpektom. Farmári v bielych tričkách sa usmejú a pozývajú nás do zničených domov, kde odhrabávajú popol z obývačiek či detských izieb. Všetko nám chcú ukázať. Nemajú elektrinu ani vodu a pri otázke, či je sopka už v pokoji, prehodia, že je stále aktívna. Niektorí z nich sa o tom denne chodia presvedčiť na vlastné oči.
Možno to znie ako klišé, lebo Indonézania majú úsmev v povinnej výbave. Aj keď sú nahnevaní či smutní. Ale tieto stretnutia sú dojímavo krásne. Miestni nám núkajú jedlo, ochotne pózujú pred objektívmi, a hoci sa večer opäť vrátia do evakuačných miest, sú radi. Vedia, že v tom nie sú sami. Rozbehla sa totiž reťaz dobra, zložená z ľudí, pre ktorých je súcit a pomoc samozrejmosťou. O pár minút sa na ceste zjavia autá s balíkmi, vojaci s lopatami, policajti, sponzori, ktorí prevážajú ľudí. Tuším to na svete stále nie je také zlé.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite