Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlatá medaila vďaka tabletu

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Skoré vstávanie, obmedzený jedálniček, veľa potu a driny. Ale k tomu aj GPS alebo tablet. Tieto veci majú spoločné jedno – patria k vrcholovým športovcom, ktorí sú čoraz viac posadnutí číslami. Kde sa končí ľudský výkon a začína sa súboj technológií?

Štvorčlenná posádka bobov prefrčí v rýchlosti 150 kilometrov za hodinu okolo svojho trénera. Ten sa však nepozerá na nich, ale na obrazovku svojho iPadu, ktorým ich nakrúca. Keď na konci zastavia, tréner pomocou tabletovej aplikácie video zanalyzuje a ukáže svojim zverencom, v čom by sa mohli zlepšiť, prípadne kde urobili chybu. Moderné technológie vrátane smartfónov a tabletov menia spôsob, ako sa vrcholoví športovci stavajú k svojmu remeslu.

.od káblov k tabletom
Tréningové záznamy a analýzy športových výkonov nie sú novinkou. Bývalý americký bobový pilot Tuffy Latour, ktorý dlhé roky pôsobí ako tréner, vysvetlil zmeny magazínu Smithsonian. Najprv sa dlhé roky spoliehal na laptopy, káble a tabuľky. Ale to, aby prezentoval takto vytvorené analýzy svojim zverencom, bola logistická pohroma. Tablety to menia. Počas príprav na terajšiu olympiádu v Soči narazil Latour na iPadovú aplikáciu Ubersense od bostonského startupu. Športovca najprv cez ňu nahrá na video, potom môže kreslením vyznačiť jeho postoj alebo pohyby v každom momente a spätne mu prehrať jeho výkon. Rovnako môže video porovnať s iným a zistiť, či sa športovec zlepšil, alebo by sa mal radšej vrátiť k predošlej technike.
Tvorca Ubersense Krishna Ramchandran pre Smithsonian hovorí, že pochopenie svojich chýb je pre väčšinu športovcov veľmi zložité. Vďaka spomalenému videu to môže byť jednoduchšie. Jeho slová potvrdzuje aj ďalší fanúšik aplikácie, tréner amerických skeletonistov Zach Lund: „Ľudia sú z veľkej časti vizuálne založení. A keď im niečo len poviete, neporozumejú tomu tak, ako keď im to ukážete.“

.zachránené kĺby
Technológie robia športy bezpečnejšími. To platí aj pre šport, kde sa prihodí najviac zranení – korčuľovanie. „Mohli sme sa stretnúť s prípadmi len dvadsaťročných korčuliarov, ktorí museli podstúpiť veľké operácie alebo náhradu bedrového kĺbu,“ vysvetľuje Jim Richards z University of Delaware pre stránku CNN. So svojimi kolegami vyvinul program, ktorý zaznamenáva pohyb korčuliarov a prenáša ho do trojrozmerných simulácií. Na tých si potom môžu športovci pozrieť, ako skákať bezpečnejšie. Niektoré triky, ktorých zvládnutie trvá aj rok, sa vďaka programu naučil podľa CNN jeden z testujúcich športovcov za jediný deň.
Aplikácie na Olympiáde v Soči pomáhajú aj lyžiarom. Používa ich napríklad Billy Demong, držiteľ zlatej medaily v disciplíne severská kombinácia z Vancouveru. Niekoľkonásobný olympionik pre Yahoo Sports povedal, že ťažko môže uveriť tomu, ako sa zimné športy vďaka technológiám za posledných dvadsať rokov zmenili a ktovie, ako sa ešte len zmenia. Obľúbenou tabletovou aplikáciou je napríklad Coach’s Eye, ktorú využíva freestylový lyžiar Patrick Deneen. „Nahrávame každý jeden skok z viacerých uhlov. Zmenilo to spôsob, akým trénujeme,“ pochvaľuje si jeho otec a tréner v jednej osobe Pat Deneen pre Yahoo Sports. S aplikáciou dokáže pracovať natoľko rýchlo, že kým sa Patrick dostane opäť na vrch kopca, jeho otec mu dá inštrukcie, ako môže upraviť svoju techniku.
Americký olympijský tím si zas osvojil špecializovanú aplikáciu AMPSports. Tá okrem nahrávania a vyznačovania videa zároveň zaznamenáva a monitoruje viacero premenných: od toho, čo športovec zjedol, cez jeho zlepšenia v kondičných tréningoch až po úroveň stresu. Výsledkom sú prehľadné tabuľky a grafy, ktoré trénerom pomôžu upraviť tréning konkrétnych športovcov.

.transformácia technológiou
Z technológií sa dá však vyťažiť oveľa viac, než len nahrávanie a monitorovanie. Časopis Wired opisuje príbeh slalomového lyžiara Stevena Nymana. Po tom, ako získal zlato na juniorských majstrovstvách v roku 2002 jeho kariéra stagnovala a pri úraze v roku 2011 si mohli niektorí myslieť, že úplne upadne. Stal sa opak. Nyman zmenil svoj tréningový režim a už sa neriadi intuíciou a pocitmi, ale technológiou a vedou.
Počas tréningov využíva napríklad GPS, ktoré sleduje jeho pohyb. Podľa toho, ako lyžiar vyberá zákruty, môže ísť kratšou stopou, v ktorej je pomalší, alebo dlhšou, v ktorej je, naopak, rýchlejší. Nymanov počítač analyzuje jeho trajektóriu a vypočíta ideálnu dráhu na svahu. Malé GPS zariadenia, rovnako ako malé gyroskopy, dnes využívajú aj ďalší lyžiari a vytvárajú si databázy optimálnych dráh. Ďalšia technológia, ktorá je pre Nymana kľúčová, bol aerodynamický tunel, kde sa snažil vyvinúť postoj s čo najmenším odporom. Pri vetre, ktorý dosahoval rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu, sledoval monitor so štatistikami pri svojich nohách, vďaka ktorému sa dokázal prispôsobiť tak, ako žiadny z jeho súperov. Iné skrčenie nôh znamenalo pár desatín sekundy, ktoré mu pomohli vyhrať zlato v roku 2012 a dostali ho na Olympiádu.
Všadeprítomné technológie v športe otvárajú otázku, či ich nie je priveľa a či nepotláčajú to, čo je na športe zaujímavé – náhodu a talent. Americký tím sa netají tým, že ich veľká konkurenčná výhoda spočíva z veľkej časti práve v technologických vylepšeniach. Nyman to obhajuje. Podľa neho ide o to, získať čo najviac informácií. „Pokiaľ odignorujete množstvo z týchto vecí a spoľahnete sa na svoj pocit, nemyslím si, že robíte všetko pre to, aby ste vyhrali,“ vysvetlil pre Wired. A on chce spraviť čo najviac.

Autor je spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite