Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čistá Havana

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ulica Infanta y Vapor, osem hodín večer. Lešenie sa ozýva pod váhou robotníkov. Je tu tma, ale dvaja maliari napriek tomu maľujú fasádu domu, zakrývajú špinavý balkón. Času je málo, druhý summit Spoločenstva latinskoamerických a karibských štátov (CELAC) sa má začať len o niekoľko hodín. Ulice, kadiaľ budú prechádzať prezidentské kolóny, musia byť tip-top, nový asfalt, treba zakryť diery aj chudobu. Reálna Havana sa tiež skryje za iné mesto, špina hromadená po celé dekády bude zakrytá farebným kobercom. Nie nadlho.

Potom sa treba postarať o ľudí. To, že sa niečo deje, poznať najprv na mobilných telefónoch.  Volania zanikajú v tichu, sms správy nemožno doručiť. Ak chcete zavolať operátorovi, výsledkom je nervózne zvonenie. Potom príde druhá fáza, fyzická. Na rohoch niektorých ulíc sa objavia čudné dvojice, ktoré spolu nehovoria. Muži v károvaných košeliach nervózne hľadajúci slúchadlo v uchu. Susedia sa menia na hliadky. Ešte včera klopali na dvere kvôli troche soli, teraz ich strážia. Celá spoločnosť sa dohovára iba šeptom, všetci majú oči plné strachu. Mesto je v napätí, chveje sa v pozore: práve sa začal summit CELAC.
Poslednou fázou je zatýkanie, vyhrážanie, domáce väzenie. Televízni moderátori sa v tom čase usmievajú, komentujú tlačové konferencie a kamery sprevádzajú odchádzajúce delegácie až ku schodíkom tuctov lietadiel. Červené koberce, vyčistené podlahy, nové kríčky na Palacio de la Revolución, prípitky, spoločné fotografie, odklonená doprava, polícia na každom rohu a kamaráti na neznámych miestach. Ani rafinéria Nico López nemôže vypúšťať čierny dym. Retušovaná pohľadnica je pripravená... ale chýba jej život.
A potom sa to stane. Každý prezident sa vráti do svojej krajiny. Nová fasáda podľahne vlhkosti, susedia sa opäť nudia a robotníci dostanú za odmenu pobyt v hoteli all inclusive. Novoposadené kvetiny začínajú vysychať, všetko sa vracia k normálu. Lepšie povedané, k totálnej nenormálnosti. Summit sa skončil. Dovidenia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite