Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficov rozpočet

.robert Žitňanský .časopis .udalosti

Vyhlásenie predsedu vlády, že do roku 2011 by Slovensko malo mať vyrovnaný rozpočet, by od socialisticko-populistického politika očakával málokto. Sú to však len reči – takéto plány sú v úplnom rozpore s politikou, ktorej dôsledok bude opačný.

Vyhlásenie predsedu vlády, že do roku 2011 by Slovensko malo mať vyrovnaný rozpočet, by od socialisticko-populistického politika očakával málokto. Sú to však len reči – takéto plány sú v úplnom rozpore s politikou, ktorej dôsledok bude opačný.
Čakajú nás vyššie výdavky, pretože dôchodkový a zdravotnícky systém sa zhoršujú. Keďže demografický vývoj je jasný – Slovensko bude pomerne rýchlo starnúť – a v oboch spomínaných systémoch sú dominantnými konzumentmi zdrojov starí ľudia, skôr alebo neskôr bude nutné buď výrazne zvýšiť dane, alebo výrazne škrtať v iných výdavkoch. Najjednoduchšie „riešenie“ však je zvyšovať dlh, a práve preto vyrovnaný rozpočet dlhodobo pri súčasnej Ficovej politike nehrozí.
To je však zatiaľ ďaleko.
V rozpočte na budúci rok by deficit verejných financií v pomere k HDP mal naozaj klesnúť. Lenže – keďže ekonomika rastie takmer 10-percentným tempom, môže vláda vykázať pokles deficitu aj približne pri 9-percentnom raste výdavkov štátneho rozpočtu. A šetrenie?
Tu sa vláda obmedzuje len na silné reči. Žiadny z grandióznych plánov na úspory (štátna správa, verejné obstarávania) nepriniesol citeľne nižšie výdavky. Ficova vláda teda nie je úsporná a keď sa rast ekonomiky spomalí (čo sa nevyhnutne stane), bude mať veľké problémy deficit udržať. Navyše, peniaze rozdeľuje vláda nerozumne. Výrazne pridáva napríklad dotáciami obdareným poľnohospodárom, a nie chudobným školám, venuje sa jednorazovej podpore dôchodcov, a nie oveľa horšie žijúcich mladých rodín. Všetko, čo sa vydáva za prioritu, je skôr propagandou. Vysoký jednorazový príspevok pri narodení prvého dieťaťa sa vo večerných správach zaskvie – čo z toho však majú rodičia, ktorých deti už sú narodené a táto „sociálna“ vláda im nezvyšuje rodičovský príspevok? Vysoká jednorazová suma sa marketingovo lepšie predá...
Táto vláda je populistická viac než čokoľvek iné. Nadovšetko to ilustruje rezerva predsedu vlády (z nej môže rozdeľovať peniaze podľa vlastného uváženia), ktorá sa zvyšuje o neuveriteľných 75 percent (na 350 miliónov korún). To zasa bude rozdávania ako z vlastného!
Nie je to vôbec najlepší rozpočet, aký kedy Slovensko malo, v tom sa minister financií mýli. Vzhľadom na dobré časy, ktoré zažívame, je však určite najväčšmi premrhanou šancou zmeniť krajinu k lepšiemu. Kedy nám ešte vysoký rast ekonomiky poskytne – bez zvyšovania daní – také peniaze na veľké investície do infraštruktúry či vzdelávania? Fico odíde, ale toto jeho dedičstvo tu bude ešte dlho. Dedičstvo premrhanej príležitosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite