Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Václav Klaus mladší po 17 rokoch rezignoval z funkcie riaditeľa Gymnázia PORG. To je zaujímavé z troch dôvodov: pretože je to PORG, pretože je to Klaus a pretože je to na protest.

Pražský PORG – Prvé obnovené reálne gymnázium – je dnes v Česku najznámejšie osemročné gymnázium; podľa výsledkov štátnych maturít patrí k najlepším. Už sa skoro pozabudlo, že ho hneď po revolúcii založil vizionár a experimentátor Ondřej Šteffl (dnes majiteľ testovacej firmy Scio). V roku 1998 totiž vedenie prevzal mladý Klaus a stal sa postupne tvárou celej značky. PORG si založil aj základnú školu, potom ďalšie dvojjazyčné gymnázium, potom sesterské gymnázium v Ostrave, začal hľadať budovu v Plzni... Celú tú expanziu platil od roku 2007 Martin Roman, donedávna šéf pološtátnej elektrárenskej spoločnosti ČEZ. Vložil do školy 100 miliónov korún (3,5 milióna eur) a výmenou za to ovládol správnu radu. Teraz sa to končí rozvodom.
Čo presne sa medzi Klausom a Romanom stalo, české noviny nezistili. Autor týchto riadkov môže len ponúknuť, čo mu povedali učitelia z PORG: Martin Roman si prial, aby deti jeho priateľov mali zvláštne zaobchádzanie – napríklad aby neskladali prijímacie skúšky pri postupe zo základky na gymnázium (keď už platí plné školné 90-tisíc korún čiže 3 200 eur za rok). Mladý Klaus zdedil po svojom otcovi zlé vlastnosti, ale aj tie dobré – preto vyžadoval od všetkých rovnaké pravidlá a opakoval, že škola nemá byť pre horných desať tisíc, ale pre každého.
Lekcie sú z toho tri. Pre riaditeľov úspešných súkromných škôl: Keď nouveaux riches ponúkajú dary, nemusí to byť bez následkov. Pre zbohatlíkov: Škola sa dá kúpiť, ale jej intelektuálnymi akcionármi sú aj jej učitelia, žiaci a rodičia, bez nich je to prázdny barak. A pre rodičov: Keď pred kedysi vyhlásenou školou pribúdajú audiny, je čas na prestup.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite