Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nápady ožívajú na CES

.alexander Mravčák ..ako je to (s)právne .lifestyle

Inteligentná posteľ, obal na iPhone s paralyzérom či počítač vo veľkosti SD karty sú realitou. Výstava CES ukázala, že tento rok bude bohatý na bizarné technologické hračky, nositeľné technológie a inovácie v oblasti videohier.

Vaše dieťa odpočíva vo vedľajšej mestnosti. Rozhodnete sa ho skontrolovať, no namiesto toho, aby ste sa zdvihli, iba vytiahnete smartfón. Ako to funguje? Inteligentné dupačky Mimo Baby prostredníctvom senzorov monitorujú teplotu dieťaťa, pozíciu tela, dýchanie a úroveň aktivity. Pripojené na internet tieto údaje potom zasielajú do smartfónu rodiča, prípadne sa spárujú s inteligentným hrnčekom, ktorý zobrazuje, ako dieťa dýcha. „Pozriete sa na smartfón a viete, že všetko je ok,“ vysvetlil Carson Darling, spoluzakladateľ firmy Rest Devices, ktorá produkt vytvorila.

nositeľné a inteligentné

Výstava International CES (pôvodne sa volala Consumer Electronic Show), ktorá sa konala druhý januárový týždeň v Las Vegas, predstavuje pre technologických nadšencov oneskorené Vianoce. Jednou z hlavných tohtoročných tém bola oblasť nositeľných technológií. Špecializované počítače, ktoré má človek na sebe, zatiaľ nemajú mainstreamovú popularitu. Jedným z dôvodov môže byť ich výzor, ktorý je často príliš vyšinutý. To sa snaží zmeniť malá kalifornská firma Pebble Technology. Po minuloročnom debute so šikovnými hodinkami Pebble prichádzajú s pokračovaním – produktom Pebble Steel. A tými celkom úspešne presviedčajú, že nositeľné technológie môžu byť aj pre ľudí, ktorí si potrpia na štýl. Hodinky disponujú kovovým „ciferníkom“ aj remienkom, vďaka čomu pôsobia veľmi elegantne a nemusel by sa ich hanbiť nasadiť na ruku ani manažér z Fortune 500 spoločnosti. Smart hodinky sú spárované so smartfónom a zobrazujú jeho upozornenia a správy. Okrem toho môžete na hodinkách využívať rad aplikácií a jednoduchých hier. Medzi zaujímavejšie novinky patrí aj LG Lifeband Touch. Kórejská firma v tomto produkte kombinuje smart hodinky s fitness pomôckou. Digitálny náramok sleduje vašu fyzickú aktivitu vrátane pulzu. Lifeband má okrem toho aj malý dotykový displej, ktorý zobrazuje čas a správy z vášho mobilného telefónu pripojeného cez Bluetooth.S inteligentnou posteľou, ktorá má zaručiť čo najlepší spánok, prišla firma Select Comfort. Posteľ Sleep Number x12 má viacero senzorov, ktoré monitorujú pohyb, pulz srdca a frekvenciu dýchania, vďaka čomu monitoruje vaše spánkové zvyklosti a odporučí vám, ako spánok zlepšiť. Okrem toho vie na povel zdvihnúť opierku na hlavu, čím by mala odstrániť chrápanie vášho partnera. Predávať sa bude za 8-tisíc dolárov a s inteligentnými dupačkami sa zaradila rozhodne medzi najbizarnejšie nápady prezentované na veľtrhu.

obaly na všetko

Smartfóny patria k našim každodenným pomocníkom a výrobcovia príslušenstva ich chcú ešte zlepšiť. Spoločnosť Yellow Jacket do smartfónového obalu pridala elektrický paralyzér (taser), ktorý do útočníka vypáli 650-tisíc voltov. Firma Flir Systems vyvinula obal na iPhone, ktorý v sebe integruje termálnu kameru. Predávať sa má za 350 dolárov a využiť by ho podľa spoločnosti mohli napríklad elektrikári, domáci majstri či milovníci prírody. Spoločnosť Sensor Jacket zase vyvinula jednoduchý bezdotykový teplomer, ktorý sa pripojí k telefónu a rodičia ním môžu merať teplotu malých detí.Na svoje si prídu aj fanúšikovia fotografovania. Viaceré firmy predstavili obaly, ktoré smartfónom pridávajú ďalšie objektívy – od rybieho oka cez širokouhlý až po makro objektív. Startup Scanadu predstavil senzor, ktorý zmeria vaše údaje ako pulz, teplotu pokožky, mieru okysličenia krvi či rýchlosť dýchania. Senzor sa bezdrôtovo pripojí na smartfón a odovzdá mu všetky údaje. Ak niečo nie je v poriadku, upozorní na to a s problémom môžete ísť ďalej k lekárovi. „Smartfóny používame ako uzol všetkých našich osobných údajov – našich fotiek, našej zábavy, dokonca aj našich odtlačkov prstov. Prečo to nepoužiť aj na zdravie?“ kladie rečnícku otázku zakladateľ firmy Walter De Brouwer v rozhovore pre BBC.Výrobcovia príslušenstva bojujú aj s jedným z najväčších problémov smartfónov – krátkou výdržou. Spoločnosť Prong predstavila na výstave obal na iPhone so zabudovanou nabíjačkou a slovenský startup CulCharge prezentoval malý nabíjací kábel, ktorý si človek pripne na kľúče alebo uloží do peňaženky.

autíčka aj autá

O prekvapenie sa postaral Intel, ktorý na veľtrhu predstavil kompletný počítač vo veľkosti SD karty. Intel Edison má dvojjadrový procesor, Wi-Fi a Bluetooth. Klávesnicu a monitor k nemu však nepripojíte – počítač bude pôsobiť ako jadro novej generácie nositeľných počítačov, napríklad inteligentných hodiniek či dupačiek. Potenciál je ale veľký. Predstavte si napríklad, že váš telefón nebude mať integrovaný procesor a operačnú pamäť, ale bude to vymeniteľná súčiastka, ktorá bude mať formu malej kartičky.Do sveta malých technológií vstúpila aj firma Parrot, ktorá predstavila dve miniatúrne technologické hračky. MiniDrone nadväzuje na úspech obľúbeného AR.Dronu s tým rozdielom, že dokáže jazdiť aj po zemi a vďaka svojej veľkosti je oveľa vhodnejší na hranie vnútri. Ovláda sa cez smartfón alebo tablet a na obrazovke vidíte svet cez jeho kameru. Nevýhodou je batéria, ktorá podľa firmy vydrží na jedno nabitie žalostných šesť až sedem minút. O trochu lepšiu výdrž – 20 minút – poskytuje malé dvojkolesové autíčko Jumping Sumo. Okrem jazdenia dokáže auto aj skákať ako žaba, približne do výšky pol metra. Ak máte radšej, keď si moderné technológie nájdu cestu aj do väčších a výkonnejších áut, poteší vás Chevrolet. Ten pridal do novej Corvette zaujímavú funkciu Performance Data Recorder. Čo presne robí? Auto nahráva jazdu na niekoľko kamier, rozmiestnených po vozidle, spolu s údajmi ako rýchlosť, prevodový stupeň, natočenie volantu či GPS poloha. To všetko sa nahráva na SD kartu a výsledok vyzerá ako z počítačovej pretekárskej hry.

playstation nepotrebujete

Na svoje si na výstave prišli aj hráči. Ak sa chcete hrať playstationové hry, PlayStation už viac nepotrebujete. Stačí televízor. Sony na veľtrhu predstavil svoju cloudovú službu pre hráčov PlayStation Now. Tá vám za poplatok – buď mesačný, alebo iný, v závislosti od konkrétnych titulov – umožní hrať sa kdekoľvek aj bez konzoly. Hra beží na serveroch firmy Sony a cez internet sa prenáša len obraz. Na takýto spôsob hrania nepotrebujete výkonnú techniku, iba silnejšie internetové pripojenie (podľa vyjadrení firmy okolo piatich megabitov za sekundu). Vďaka tomu hry môžete hrať na rôznych zariadeniach – od prenosných konzol PS Vita cez televízory od Sony, tablety až po smartfóny. Sony predstavuje túto funkciu necelé dva roky po tom, čo kúpil firmu Gaikai, ktorá sa zaoberala hraním v cloude. Ostrá prevádzka sa začne v lete a dovtedy by mali byť zároveň známe aj ďalšie detaily vrátane ceny.Konkurenciu pre výrobcov konzol priniesla firma Valve. Tá ukázala prvé Steam Machines – malé herné počítače, ktoré sa pripoja k televízoru a sú určené na hranie v obývačke. Na rozdiel od PlayStationu či Xboxu, Steam Machines vyrába mnoho partnerských firiem, a tak si môžete vybrať zo širokej škály modelov s rôznym výkonom. Hrať sa môžete štandardné počítačové hry, ktoré sú dostupné prostredníctvom online obchodu Steam a herné počítače stoja od päťsto dolárov vyššie.Konferencia CES priniesla počas svojej histórie jedny z najzaujímavejších technológií – od CD-čka cez prvý Xbox a plazmový televízor až po Blu-Ray disky. V posledných rokoch však čoraz viac výrobcov s nasadením novej technológie nečaká na veľtrh a zorganizuje si vlastné predstavenie kedykoľvek v priebehu roka. Niektorí, ako napríklad gigant Microsoft, výstavu v uplynulých rokoch úplne opustil. Čo to znamená? Tie najzaujímavejšie technologické novinky, ktoré tento rok uvidíme, nás ešte len čakajú.Autor je spolupracovník .týždňa

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite