Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Uhol pohľadu Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Úporne premýšľam. Človek sa predsa nemusí riadiť podľa vonkajších udalostí, podľa Fica či opozície, môže kráčať slobodne a samostatne, ako chodec. Ale aj tak. Nemyslím si, že v roku 2014 budú mať na Slovensku najväčší význam prezidentské voľby, aj keď budú jeho najdôležitejšou udalosťou. Buď budeme mať štát s pyramídou neobmedzenej moci, v ktorej bude od prezidenta po posledného vrátnika vládnuť jedna politická strana a jeden muž, a som si istý, že toto je pravý dôvod kandidatúry Roberta Fica.

Alebo ostane moc rozdelená, čo obmedzí aspoň v jadre možnosť jej zneužitia. Len je nesmierne ťažké odpovedať na otázku, ktorý z kandidátov je natoľko integrálnou osobnosťou a má za sebou taký životný príbeh, aby vedel naplno využiť právomoci prezidenta bez ich zneužívania, vykonávať prezidentskú činnosť dôsledne a húževnato celých päť rokov, mentálne  odolávať subverzii orgánov štátnej moci a pamätať na to, kde civilizačne patríme. Obávam sa však, že v prvom kole dôjde skôr k ich vzájomnej kanibalizácii, lebo v ňom nebudú kandidovať primárne proti Ficovi, ale proti sebe. Ako minimum by mohli povedať ešte pred prvým kolom aspoň to, že po ňom podporia toho, kto sa dostane do druhého kola.  
Napriek tomu však pokladám za kľúčový problém zmenu nastavenia celej spoločnosti. Viac ako dve tretiny ľudí si myslí, že vývin na Slovensku sa uberá nesprávnym smerom. Trápia ich problémy nezamestnanosti, negatívne zmeny v živnostiach, problémy starých a mladých, dane, odvody, korupcia. Veria čoraz menej vláde aj opozícii.  Táto situácia vytvára masívne podhubie pre extrémistické názory a politické strany za hranicami liberálnej demokracie. Slovenská demokracia je aj po štvrťstoročí veľmi krehká a ľudia sú pripravení počúvať píšťalku potkaniara, ktorý ich ženie ako lumíky do mora. Len ešte netušia, že sa v ňom utopia. Tomu však môže zabrániť len reálna nádej, že svet slobodnej spoločnosti a spravodlivého štátu je skutočnou odpoveďou, a nie chimérou. To pokladám za najväčšiu otázku roka 2014.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite