Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, každý je hlavným hrdinom v príbehu svojho života. Môžeme byť akokoľvek empatickí, môžeme sa akokoľvek obetovať, vlastné ego sa ťažko potláča. Brat Pimen je mníchom v ukrajinskom gréckokatolíckom kláštore. Hovoril mi o večných sľuboch. Skladajú sa tak, že predstavený kláštora adepta „postrihne“. Cvak nožnicami prameň vlasov – a je to, si v tom navždy. Predstavený však najprv prikáže mníchovi, aby mu tie nožnice podal. Keď mu ich podá, predstavený ich hodí na zem a povie, aby mu ich mních opäť podal. Toto sa udeje niekoľkokrát, aby sa preverila poslušnosť a pokora mladého mnícha. Priznám sa, vytočilo by ma to do nepríčetnosti, nožnice by som hodil o zem a všetkým by som sa poďakoval, že „nazdárek“. Asi preto nie som mníchom. Neviem sa vzdať sám seba.

Keď som bol frkan, prišiel do našej školy filmový štáb vyberať zaujímavé tváre. Nevšedné typy. Deti s talentom a nezameniteľným prejavom. Jednoducho, osobnosti hodné slovenskej inscenácie osemdesiatych rokov. Stáli sme tam nastúpení v telocvični. Každý so svojím príbehom. Každý mal tajné tromfy. Jedni vyvaľovali oči, iní sa mračili, napríklad ja som zaťahoval brucho a niekto zo starších sa pokúšal v prezuvkách urobiť špagát. Dievčatá žmúrili oči ako líšky a pohadzovali vrkôčikmi. Všetci sme sa chceli predať do filmu. Medzi nami, v tom detskom telocvičňovo-vrecúškovom smrade, sa prechádzali prísne produkčné. Učiteľky žiarlivo striehli, ktorého z „pankhartov“ vyberú, aby mu neskôr mohli prilepšiť, alebo si na neho zasadnúť. Produkčná sa blížila ku mne. Zatiahol som brucho ešte viac, dokonca aj líca. Hodil som na ňu pridusený pohľad. Keď ma vyberú, bude to pekná drina, zaťahovať toľko brucho pred kamerou a ešte aj hovoriť repliky. Pani však prešla okolo bez povšimnutia. Potom vedúca štábu pokrútila hlavou a znechutene poznamenala, že toľko tuctových tvárí v živote nevidela.
Milí priatelia, nehrajme žiadne úlohy vo svojich životoch. Nepredstierajme. Nič prirodzené nie je tuctové. Jednoducho, buďme ľuďmi a zlepšujme sa v tom. Výberové konanie na miesto vo vlastnom živote sa opakovať nebude.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite