Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marian Kotleba

.časopis .bilancia

Líder extrémistickej Ľudovej strany Naše Slovensko dosiahol v tomto roku zatiaľ svoj najväčší politický úspech. V regionálnych voľbách v Banskobystrickom samosprávnom kraji zvíťazil a stal sa jeho novým županom.

Prekvapením bolo už prvé kolo županských volieb, v ktorých Kotleba získal viac hlasov ako kandidát SDKÚ Ľudovít Kaník a postúpil do druhého kola. V ňom získal viac než 71-tisíc hlasov a s veľkým náskokom porazil doterajšieho župana a podpredsedu Smeru Vladimíra Maňku, ktorého okrem vlastnej strany podporovalo aj KDH.
Najväčšiu podporu mal Kotleba na Horehroní, keď v okrese Brezno dostal viac ako 70 percent hlasov zúčastnených voličov. Veľmi vysokú podporu mal však Kotleba aj okresoch Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, alebo Revúca.
Najsilnejšou Kotlebovou mobilizačnou témou bolo spolužitie s Rómami, ktoré je na viacerých miestach Slovenska vyhrotené. S touto agendou usilovne pracoval už niekoľko rokov a  masívne medializovanými akciami v Šarišských Michaľanoch či v Krásnej Hôrke sa mu podarilo upútať pozornosť širšej verejnosti. Na jeho úspechu sa podpísalo aj to, že doterajšie vlády nepristupovali k tejto téme ako k strategickému problému krajiny. Mnohí voliči tak nadobudli pocit, že politikov, ktorí sedia v Bratislave, ich problémy nezaujímajú a nechcú ich riešiť. Lenže ani zhoršujúce sa spolužitie Rómov s väčšinou nerozhodlo o triumfe Kotlebu, ktorý rád hovorí o „cigánskych parazitoch“. Pre mnohých z nich bol tento extrémista kandidátom protestu. Hlas za neho nevnímali ako podporu jeho rasistickým názorom, ale ako prejav frustrácie a hnevu z toho, ako funguje slovenská politika. Tento časopis síce rozumie pohnútkam mnohých banskobystrických voličov, ktorí volili Kotlebu, no ich rozhodnutie dať šancu extrémistovi pokladáme za veľmi nešťastné. Kotleba nie je schopný riešiť rómsku agendu v medziach právneho štátu, je schopný iba verbálnej štvavej kampane proti jednej etnickej skupine. Pred Slovenskom tak stojí vážna výzva, ako zastaviť vzostup nového politického hnutia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite