Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Zuzana Mojžišová: Genius loci (Artforum, 2013)
Genius loci filmovej kritičky a spolupracovníčky .týždňa Zuzany Mojžišovej (so skvelým obalom Lenky Šturmankinovej) je spomienkovou mozaikou Jeleny, ktorá sa po rokoch vracia do Košíc, kde napriek frontálnym poruchám histórie prežila pokojné detstvo v psychiatrickej nemocnici. Nie ako pacientka, ale ako dcéra jej zakladateľa, primára Stoklíka. Prvá republika, budovanie štátu, nemocnice, bránenie psychicky chorého Róma pred obvinením z ľudožrútstva, starosť o kolegu, bojujúceho s hlbokými depresiami. Postavy skôr naznačené v príznačných situáciách než hĺbkovo analyzované, kniha aj preto pôsobí ľahučko, sviežo. Silná stránka knihy je zároveň aj jej jedinou slabosťou: o Stoklíkovcoch, o blázinci, o Košiciach by sme chceli vedieť viac, cítiť genius loci. Zuzana ako keby nám z neho iba ukazovala fotoalbum s momentkami, ktoré pre majiteľa znamenajú veľmi veľa, kým pre ostatných sú to hlavne pekné obrázky.
.jk

KNIHA Ľubo Bechný: Kristovci
(VIFO, 2013)
Rozprávať o Bohu v inom než cirkevnom prostredí nie je ľahké. Človek má tendenciu skĺzavať do fráz: veď ako opísať to, čo je vo svojej podstate nepopísateľné? Ako hovoriť o zázraku viery, o stretnutí s Bohom, o vedomí jeho prítomnosti. Dvanásť kresťanov rôzneho veku, rôznych profesií a z rôznych prostredí sa o to v tejto knihe s trochu divným názvom pokúša. „Boh je pre mňa tajomný,” hovorí jeden z respondentov, arcibiskup Bezák. „Nevidím do jeho vnútra, ale cítim jeho vánok.” Výsledkom je zaujímavé čítanie. Lekár, historik, básnik, poslanec, arcibiskup, členka hnutia Fokoláre, teológ  či kazateľ, ktorý maľuje a píše básne, šéfredaktor .týždňa. Rôzne príbehy, ktorých spoločným menovateľom je živá (lebo žitá a rôznymi spôsobmi praktizovaná) viera a radostná (lebo skutočná, hlboko prežívaná) nádej. Editor Ľubo Bechný spolu s Emíliou Mihočovou a Teréziou Rončákovou odviedli dobrú prácu, jej výsledkom je užitočná a zaujímavá kniha.
.jk

HUDBA Jake Bugg: Shangri La
(Universal)
V tvorbe iba 19-ročného rodáka z anglického Nottinghamu sa miešajú vplyvy folku a rocku. Na jeho druhom radovom albume však počuť i klasický rock and roll, blues, rockabilly či punk. Hneď úvodná pieseň There´s a Beast and We All Feed It je odkazom na folkrockovú tvorbu amerického pesničkára Boba Dylana. Celkovo je album náladovo pestrý. Chvíľu utierate parkety ponožkami pri hravom a svižnom rock and rolle a o chvíľu rozjímate pri citlivej folkovej balade. Shangri La má príjemnú mäkkú akustiku a dobre sa počúva. Jake Bugg, ktorému s týmto albumom pomohol svetoznámy americký producent Rick Rubin, je nesporne veľmi talentovaný mladý skladateľ, spevák i muzikant. Jediné, čo mi prekáža na jeho druhej štúdiovke, je to, že som tie piesne už akoby niekde počul.
.renat Khallo

HUDBA Bebel Gilberto: In Rio
 (Random / Biscoito Fino)
Hudobní labužníci asi uznajú, že keď má brazílska bossa nova vrcholnú formu, patrí k tomu najkrajšiemu, čo človek vytvoril. Nefalšovaná neha, erotika, romantizmus, nostalgia, exotika, lahodné, unášajúce rytmy a melódie, snivý, šepkavý, hladiaci výraz. A, div sa svete, to všetko bez gýčovosti. Medovo parfumovaný džez na zamatovom podklade, hudobná svadba kultúr Brazílie a USA. A teraz si predstavte najlepší nový koncertný album tohto štýlu. (Zároveň DVD). Tu je! In Rio brazílskej speváčky Bebel Gilberto. (BJD 2000). 17 skladieb z vystúpení na pláži v Riu. Väčšina pochádza z jej doterajších albumov. Neočakávajte veľký džezový hlas, lebo bossa nova potrebuje opak, plachý, dokonca trošku intonačne nedokonalý spev. Ostané je profesionálne brilantné – zvuk, hra, aranžmány. Nádhera! A okolo nás toľko škaredosti.
.miro Potoček
 
HUDBA Lento Ad Astra: Playing „Šach“ with Mr. Bach
(Real Music House)
Konfrontovanie s hudobným géniom vyžaduje značnú dávku odvahy a nápaditého prístupu. Džezový saxofonista Erik Rothenstein a klasická klaviristka Zita Slavíčková sa do Bacha „pustili“ celkom neobvykle: ani džezovo, ani klasicky. Na šachovú partiu s Bachom si prizvali kamarátov – skladateľov (Viliam Gräffinger, Luboš Bernáth, Pavol Šuška) a interpretov (speváčka Eva Šušková, violončelista Boris Bohó) a s rešpektom vykročili za hranice klasiky. V rámci šachovnice sa najďalej dostali vo voľných improvizáciách a meditáciách inšpirovaných prelúdiami z Bachových violončelových suít (Malí / Veľkí Františkáni), ktorých atmosféru výrazne obostrel genius loci miesta nahrávania, bratislavského Františkánskeho kostola. Barytónsaxofón Bachovým skladbám prekvapivo sluší; barokový velikán síce nedostáva mat, ale je to slušná partia.
.peter Motyčka

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite