Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec Vianoc

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ísť dvadsiateho decembra do práce, mať prednášky na Štedrý deň alebo sa zúčastniť na dobrovoľnej brigáde posledný deň v roku, na Silvestra. To všetko bolo možné zažiť na Kube v časoch ideologickej a ateistickej horlivosti. Sviatky sa ostentatívne prehliadali a ignorovali, výsledkom boli tiché šedivé dni a chýbajúce sviatočné. Posledné decembrové týždne v roku 1980, 1983 alebo 1987 boli také fádne a nudné, tak bezfarebne rovnaké, že sa mi v spomienkach spájajú. Mnohé z tých dní som strávila sediac v školskej lavici, zatiaľ čo inde vo svete sa ľudia stretali so svojimi rodinami, rozbaľovali si darčeky a tešili sa navzájom v útulnosti svojich domovov.

Vyzeralo to vtedy, že sa Vianoce do kubánskych škôl už nikdy nevrátia, že žiaci dostanú prázdniny už len počas osláv štátnych sviatkov alebo ideologických výročí. Krok za krokom však začali Vianoce do škôl vracať samotní žiaci, bez toho, aby to niekto vyhlásil, alebo aby to schválil ten náš zvláštny parlament. Najskôr začala v triede chýbať asi tretina žiakov, v každej triede. Postupne sa tento vírus absencie rýchlo rozšíril aj na ostatných.  V školách chýbalo už toľko detí, až ministerstvu školstva neostalo nič iné, než vyhlásiť dvojtýždenné prázdniny. Je to jedno z mála občianskych víťazstiev, nikde v novinách sa o tom, samozrejme, nepíše, ale všetci vieme, že sme si vydobyli územie pre seba a proti tomu, čo nám falošne vnucujú z tribún.
Aj môj syn Teo zostal minule doma, do školy išiel, až keď prišiel nový rok. Ani jeho spolužiaci nechodili koncom decembra na gymnázium. Pozerala som sa vtedy na Tea, ako vstáva ráno o desiatej a plánuje, čo všetko bude v tých dňoch voľna robiť, čo ho čaká a čo musí stihnúť. A sama som si pomaly uvedomovala, ako mi pohľad na neho pomáha vyrovnať sa s chýbajúcimi a oficiálne nudnými Vianocami môjho detstva. Zabúdam vďaka nemu na všetky tie Štedré dni, keď som si nedokázala uvedomiť, že existuje nejaký dôvod na oslavy.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite