Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Darčekový manuál

.elena Akácsová .peter Bálik .mirka Gúčiková .michael Kasarda .juraj Malíček .alexander Mravčák ..ako je to (s)právne .lifestyle

V nedeľu sme zapálili prvú adventnú sviečku, ktorá nám pripomína, že je čas duchovne sa pripraviť na Vianoce.

My vám chceme nenápadne pripomenúť, že je čas vybaviť sa aj materiálne a ponúkame zopár tipov na pekné darčeky

Rozhovor s našou kubánskou autorkou a disidentkou Yo    ani Sánchez (na str. xx) nám drsne pripomenul časy za Železnou oponou, keď nebolo samozrejmé ísť kamkoľvek na svete a kúpiť si, čo len chceme, čo hrdlo ráči a na čo naša peňaženka stačí. Vtedy sme behali po obchodoch, lebo na pultoch nebolo nič poriadne, teraz zúfalo beháme po obchodoch a nevieme si vybrať. Preto sme sa rozhodli, že k tradičným knižným tipom našej redakcie pridáme zopár ďalších lifestylových. Ušetria vám behanie, lebo väčšinu môžete kúpiť aj cez internet.Skôr, ako vyrazíte na nákupy, chceme vám pripomenúť, čo zistili americkí vedci a čo vedeli už aj naše staré matky. Aj keď na Vianociach sú dôležitejšie duchovné a spoločné rodinné zážitky, lebo každý darček na rozdiel od zážitkov rýchlo zovšednie, netreba zabúdať, že aj samotné dávanie darčekov môže byť pamätihodný zážitok. Nesnažte sa nasilu prekvapiť svojich blízkych originálnymi darčekmi, podľa prieskumov každého najviac poteší to, čo si sám želal. V detstve sme preto písali Listy Ježiškovi. Ak sa teda nechcete pozerať na sklamané tváre príbuzných, rozšírte túto tradíciu aj na dospelých, vyhrabte pekný listový papier a vyzvite všetkých, nech napíšu na chladničku svoj List Ježiškovi. Alebo na internet. Existuje veľa stránok, aj v slovenčine, kam sa dajú napísať želania tzv. wishlisty, sú aj na stránkach internetových obchodov (na Amazon.com aj na Martinus.sk), kde rovno aj zakliknete, čo všetko by vás pod stromčekom potešilo, a príbuzným len pošlete link. A oni zas vám ten svoj. Netvárte sa, že neradi nakupujete darčeky, vedci totiž zistili, že ľudia majú väčšiu radosť z toho, keď kupujú dar pre niekoho iného, ako keď míňajú peniaze na seba. A tiež zistili, že darcu najviac raní, keď obdarovaný ani len nepoďakuje. Tak nezabudnite poďakovať, nech už dostanete čokoľvek. To nás predsa učili už staré mamy. Ale to trochu prebiehame. Tu sú naše tipy.

kolektívne tipy od Jura Malíčka

Moje darčeky síce môžu mať konkrétneho adresáta, ale úžitok prinesú všetkým. Napríklad moderné spoločenské hry zo série Timeline, tie vzhľadom na priaznivú cenu môžete pokojne darovať aj všetky štyri naraz. Timeline: Vynálezy, Timeline: Objevy, Timeline: Události a Timeline: Pestrá historie sú vedomostné a čiastočne i výučbové hry pre dvoch až ôsmich hráčov, urobia teda službu tak páriku, ako aj väčšej rodine a dá sa nimi zachrániť aj menšia párty. Princípom hry je vytváranie a dopĺňanie časovej osi. Čo bolo vynájdené skôr, tehla alebo koleso? Kníhtlač alebo teplomer? Čo bolo objavené skôr, číslo 0 alebo pí? A tak ďalej, až to začne byť skutočne komplikované a treba nie hádať, ale vedieť. Dá taktizovať a vôbec, zahrajú sa aj ľudia, do ktorých by to nikdy nikto nepovedal.   Panstvo Downtovn je britský televízny seriál, ktorý sa v roku 2010 stal najväčším prekvapením sezóny. Akoby proti všetkým televíznym trendom rezignoval na to, čo by malo fungovať a zastrešil sa tým, čo by fungovať nemalo. Okrem filmárčiny, tá je vynikajúca. Panstvo Downtovn je rodinná sága starého typu, pomalá, konzervatívna, distingvovaná, slušná, pokojná, neprekvapujúca a predsa až hypnoticky príťažlivá, seriál, na ktorý sa pozerajú všetci. Milovníci akčných žánroviek, žrúti rodinného mainstreamu i Verigilia v origináli. Portrét starých dobrých časov. Čaj o piatej, kriket na záhrade a intrigy. Prvé tri série, práve vedno vydané na DVD, dokážu presvedčiť kohokoľvek, že byť aristokratom nie je o rodokmeni, ale o stave mysle.  Wonderbook: Walking With Dinosaurs je edukatívna videohra, podporujúca periférie Move a Wonderbook. Dá sa darovať aj so spomenutými perifériami, ale to už je nákladnejší darček. Hra je videoherné rozšírenie nádherného seriálu BBC Prechádzky s dinosaurmi, ktorý sa vysielal aj u nás. A deti každého veku dinosaurov milujú, tu sa o nich navyše zábavnou formou naučia toľko, až by sa to niekomu mohlo zdať zbytočné. Hra vyšla s kompletnou českou lokalizáciou, navyše ide o ten typ videohry, ktorej tvorcovia rátajú predovšetkým s hráčmi, ktorí v živote neskúsili ani Tetris.

hudobné tipy od Peťa Bálika

Potrebujte darček pre mamu, tetu či staršiu dámu? Nový výber pesničiek legendárnej českej speváčky Hany Hegerovej je stávka na istotu. Výberovka dostala názov Zlatá kolekce 1957 – 2010. Nie je to len obyčajná prehliadka jej najväčších hitov. Album je rozdelený na tri disky. Prvý sa volá Srdcovky, obsahuje speváčkine najobľúbenejšie skladby vrátane jej prvej nahrávky vôbec z roku 1957, ktorú spravila pre Bratislavský rozhlas. Na druhom disku sú pesničky naspievané v cudzích jazykoch – od jidiš cez nemčinu až po slovenčinu. Tretí disk je určený pre najväčších fanúšikov speváčky. Obsahuje ťažko zohnateľné nahrávky z televíznych a rozhlasových programov alebo filmov, ktoré dlho roky trčali stratené v rôznych archívoch. To všetko je doplnené o bohatý súbor fotografií s detailnými popismi k jednotlivým skladbám. Starého bigbiťáka poteší nová reedícia slávnej rockovej opery Tommy od The Who, alebo revidovný kompletný Unplugged Erica Claptona. Ak váš tatko ešte nie je taký starý ako tatko vášho suseda, je tu napríklad posledný veľmi vydarený album od Davida Bowieho The Next Day. Mojím najistejším tipom je však druhý diel archívnych rozhlasových nahrávok The Beatles – On Air, Live At BBC Volume 2. Dvojdisková kolekcia obsahuje 63 rôznych trackov, od najväčších hitov až po neznáme coververzie, ktoré sa neobjavili na žiadnej radovej platni. Vtip je v tom, že ide o živé rozhlasové nahrávky, ktoré sa odlišujú od originálnych verzií. The Beatles ich nahrali v rokoch 1962 až 1965, pričom dlhé roky boli tieto pásy takmer zabudnuté. Až do roku 1994, keď vyšiel prvý diel, ktorý teraz dopĺňa diel druhý. Oba diely sa dajú kúpiť aj v jednej spoločnej škatuľke.

technologické hračičky od Alexa Mravčáka

Ak si myslíte, že najlepší darček je niečo, čo by si obdarovaný kúpil aj sám, pozrite sa na smartfóny, tablety a čítačky. Technologický nadšenec ocení Google Nexus 5 alebo 4, smartfóny navrhnuté priamo výrobcom operačného systému Android tak, že systém neobsahuje žiadne zbytočnosti a je vždy aktuálny. Nedávno predstavený iPhone 5s patrí stále k technologickej špičke a je to mobil, ktorý sa naučí ovládať aj technofób, žiaľ, cena je tiež špičková. Ak sa niekomu mobil pravidelne rozbíja alebo padá do vody, nadšený bude z takmer nezničiteľnej Sony Xperie Z1. Nič nepokazíte ani s najpredávanejším mobilom z radu Samsung Galaxy S.Tabletu sa poteší skoro každý bez rozdielu veku, dajú sa ňom hrať hry, sledovať video, surfovať na internete a robiť desiatky ďalších činností pri ležaní na gauči. Najpopulárnejšie tablety sú iPad mini a Nexus 7, ktorý vyrába pre Google Asus. Obe stoja v základnej verzii medzi 200 a 300 eurami. Ak chcete niečo lacnejšie, môžete sa pozrieť na ponuku výrobcu Prestigio, ktorý sa na našom trhu etabloval ako spoľahlivý výrobca lowendových tabletov. Pre fanúšika literatúry je vhodnejšia čítačka kníh. Nezvládne toľko činností ako tablet, ale je výrazne ľahšia, displej sa dá čítať pohodlne aj na priamom slnku a batéria vydrží týždne. V tejto oblasti je základnou voľbou Kindle 5 od Amazonu. Pre náročnejších je navrhnutý Kindle Paperwhite, s ktorým môže človek čítať aj v tme.Ľudí, ktorým je blízky zdravý životný štýl – alebo by aspoň chceli žiť zdravo – poteší fitness náramok. Vyhodnocuje nositeľove aktivity počas celého dňa a kvalitu spánku v noci. Dáta potom posiela do smartfónu, kde človek uvidí všetko pokope. Najpopulárnejší na Slovensku je Fitbit Flex, ktorý sa dá kúpiť od 100 eur. Pre športovcov-dokumentaristov niet lepšieho darčeka než kamera GoPro. Tú si môžu pripevniť na lyžiarsku prilbu alebo na bicykel a robiť skvelé zábery. O kameru sa netreba strachovať, vydrží nárazy aj vodu. Natáča HD, dokáže aj spomalené zábery. Kamera sa predáva v troch verziách, ktoré sa líšia podľa kvality záznamu a rýchlosti – bielej, striebornej a čiernej. Základný biely model kúpite približne od 215 eur.Zaujímavé sú aj lietajúce stroje. Kvadrikoptéra AR.Drone môže lietať vnútri, po záhrade aj v prírode. Ovláda sa mobilom a je vybavená kamerou, vďaka ktorej môžete sledovať svet z výšky na displeji smartfónu a zároveň môžete obraz aj narúcať. AR.Drone 2.0 s HD kamerou stojí 320 eur. Alebo sa dá ostať na zemi s hračičkou Sphero 2.0, čo je guľa na diaľkové ovládanie cez mobil s operačným systémom Android alebo iOS. Ku hračke je dostupných aj niekoľko desiatok hier na stiahnutie do mobilu. Na internete ju kúpite od 125 eur.

kávový tip od Eleny Akácsovej

Ešte donedávna sme všetci pili turecké kávy a nesky, nerozoznali robustu od arabiky, ale našťastie, už aj na Slovensku sa dá v mnohých kaviarňach piť ozajstné espresso z odrodovej kávy z rôznych plantáží sveta. Pomaly sa kávová kultúra dostáva do domácností. Kapsulové kávovary sú momentálne veľmi moderné a pohodlné, pri pravidelnom používaní sa vám však dosť predražia, budete mať aj obmedzený výber odrôd, o produkovaní zbytočného odpadu nehovoriac. Najmä však ide o to, že experimentovať a rozlišovať rôzne odtiene chutí sa dá len vtedy, keď máte kávu čerstvo upraženú a ešte čerstvejšie namletú. Ak si chcete doma vychutnávať dobrú kávu, nemusíte hneď kupovať drahý automatický kávovar, môžete začať aj s dobrým mlynčekom – experti na kávu tvrdia, že dobrý mlynček s mlecími kameňmi je dôležitejší ako samotný kávovar. Vyhnite sa mlynčekom s nožmi, tie kávu znehodnotia. Pre fajnšmekrov existujú tzv. fresh-mlynčeky, ktoré namelú kávu priamo do páky kávovaru. Úplne základnou výbavou každého kávičkára je moka kávovar – v našich končinách dávno známy ako koťogó. Čím menšie koťogó, tým lepšiu kávu z neho urobíte. Existujú farebné, keramické či elektrické koťogá, niektoré s digitálnymi časovačmi, vyberajte teda podľa vkusu, peňaženky a potreby. Ale to najdôležitejšie je samotná káva od dobrého dovozcu a pražiara. My v redakcii nedáme dopustiť na značku Barzzuz. Kúpite ju na rôznych dobrých trhoch, v špecializovaných predajniach kávy, na internete, ale najmä v Kafehause v Banskej Bystrici na Bakošovej, kde kávu aj čerstvo pražia, v Bratislave majú Kafehaus vo Freshmarkete.

pre majstrov a automobilistov od Michaela Kasardu

Domáceho majstra ste doteraz mohli obdarúvať legendárnym mazivom WD40, ktorým sa dajú utíšiť vŕzgajúce dvere aj rozhýbať zaseknutá vŕtačka, alebo tou širokou lepiacou páskou Duct tape, ktorou sa v amerických filmoch prelepujú ústa rukojemníkom. Teraz ho môžete prekvapiť geniálnou novinkou Sugru. Je to hmota, ktorá pripomína lepkavú plastelínu, na vzduchu však tuhne na pevnú, ale pružnú gumu. Tá je navyše nevodivá a odoláva vysokým teplotám, takže ju váš majster môže použiť na drobné opravy, tvarovanie rôznych úchytiek a chýbajúcich súčiastok, a na ďalšie vylepšenia vrátane tých pod kapotou.Výber darčeka pre motoristu je extrémne náročný – najmä preto, že vkusných autodarčekov je ako šafranu. Drobné produkty od jeho milovaného výrobcu môžu byť naozaj nádherné, ale  aj predražené. Modely autíčok ocenia hlavne zberatelia – prachu. Choďte radšej do maximálneho gýča – pre pánov odporúčame stôl z bloku motora Jaguar od V12 Designs, pre dámy chlpatý poťah na volant, ktorý ocenia najmä v zime. A teraz vážne: navrhujeme tohtoročné vianočné DVD Top Gear: The Perfect Road Trip alebo predplatné niektorého zo zahraničných autočasopisov. Nemecký Auto Motor und Sport pre tých, ktorí majú radi porovnávacie tabuľky; britské Top Gear alebo Evo pre nás ostatných.

tak trochu iné darčeky od Mirky Gúčikovej

Aj ja, podobne ako predo mnou kolega Kasarda, odporúčam darovať radosť na pokračovanie. Minulé Vianoce som dostala predplatné môjho obľúbeného magazínu Psychologies a každý mesiac ho nedočkavo vyzerám, kontrolujem schránku a keď dorazí, je to ako malý sviatok. Ak nechcete, aby obdarovaný na váš darček zabudol, predplaťte mu časopis alebo noviny, ktoré má rád. (Pozn. red. –  napríklad časopis .týždeň!) Nemusíte sa obmedzovať len na domácu produkciu, prekvapiť môžete aj magazínom zo zahraničia. Nielenže sa príjemca bude tešiť z darčeka na pokračovanie a spomenie si na vás každý mesiac, ale ako vedľajší produkt mu zabezpečíte aj lepší pocit zo života. Ak sa totiž na niečo tešíme, radostnejšie prijímame aj bežné situácie. Alebo darujte šťastné spomienky. Mňa tento rok oslovil diár na päť rokov a chystám sa kúpiť hneď viacero kusov aj pre svoje kamarátky. Každá strana je venovaná jednému dňu v roku, ale rozdelená na 5 častí – 5 rokov.  Je to skvelá vec pre rodičov malých detí, ktorí sa sťažujú, že si pokroky zabúdajú zapisovať. Takto ich budú mať nielen zaznamenané, ale si aj jednotlivé roky môžu porovnávať.  Diár je možné darovať aj ako momentálne veľmi trendový tzv. gratitude diary (denník vďačnosti), kde si pár riadkami obdarovaný môže pripomenúť ľudí, veci a udalosti, za ktoré je v živote vďačný. Hoci sa to môže zdať smiešne a zbytočné, výhody hovoria za všetko. Zvýšením pocitu vďačnosti si zlepšíte náladu, máte väčšiu radosť zo života, lepšie prekonáte ťažšie chvíle, a vybalansujete tie zlé veci, ktoré v hlave zostávajú oveľa dlhšie. Diár od Tamary Shopsin kúpite na Amazone za necelých 13 dolárov. Darujte iným. Nikdy nebolo jednoduchšie a lacnejšie prispieť na charitu a pritom získať aj originálne darčeky. Na portáli ludialudom.sk ponúknite nepotrebné veci do aukcie a výťažkom podporíte vami vybraný projekt.  V Bratislave môžete prispieť vecami alebo kúpou na Vianočnom bazáre chalanov. Alebo v charitatívnom Plutoshope na Panskej nakúpte netradičné darčeky a ešte aj dostanete punč za dobrý skutok! Na pribehy.dobrakrajina.sk príspevkom pre projekt, ktorý vás osloví, získate e-knihu s personalizovaným venovaním pre koho len chcete. Darovať môžete aj stravné lístky, ktorých platnosť sa v decembri končí. Organizácia Ain Karim za ne nakupuje potraviny pre ľudí v núdzi, Depaul Slovensko pre ľudí bez domova.

Nech máme všetci šťastné a veselé!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite