Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo hovoria rebríčky

.eva Čobejová .časopis .téma

Pohľad na rebríčky silných kníhkupeckých značiek naznačuje, že opäť bodujú najmä zaručené mená, ako Dominik Dán, Dan Brown, Maxim E. Matkin, Igor Bukovský či Jozef Banáš a Július Satinský. Ale je tu aj jedno príjemné zistenie. Bodujú najmä slovenskí autori – a to takmer vo všetkých smeroch. V lifestyle vďaka Igorovi Bukovskému, v detektívkach vďaka Dominikovi Dánovi, ale dominujú aj v publicistike, historickej literatúre či v popkultúrnej literatúre.

Prekvapujúci je neutíchajúci záujem o nové diela Maxima E. Matkina, ktorý sa s novou knihou dostal hneď do top rebríčka Martinusu už vďaka predpredaju a stálicou je aj Jozef Banáš, ktorý sa usiluje byť slovenským Danom Brownom.
Medzi osvedčené mená sa tento rok suverénne prebojovali dve knižky, ktoré prinášajú rozhovory s Róbertom Bezákom (jednu z nich napísal šéfredaktor .týždňa). Odvolanie trnavského arcibiskupa bolo evidentne silnou témou, ktorá zasiahla Slovensko. Obe knižky vyleteli rýchlo nahor v Martinuse, v Artfore aj v Gorile. No pripomeňme aj ďalšie diela slovenských autorov, ktoré zabodovali: Petra Krištúfka a jeho Atlas zabúdania či historické dielko Diany Duchoňovej Palatín Mikuláš Esterházy a jeho dvor. Obe knižky sa objavili v Rebríku Artfóra. V Gorile sa vysoko dostal aj známy lekár-záchranár Viliam Dobiáš s knižkou Volali ste záchranku?
Záujem je však aj o spornejšie tituly. Na Martinuse sa do prvej desiatky – a to už vďaka predpredaju – dostal bývalý redaktor denníka SME a pracovník tajnej služby Peter Tóth so svojou knihou Krycie meno Bežec. Panta Rhei i Gorila má stále medzi najpredávanejšími knižkami aj Murínových Mafiánov a v rebríčku Panta Rhei je už  nová kniha Ivany Havranovej Som Jozef Majský. Knižky o Robertovi Bezákovi, o skúsenosti lekára-záchranára, ale aj knihy o súčasných mafiánoch  či autobiografie Petra Tótha a Jozefa Majského svedčia o tom, že sa čitatelia zaujímajú o to, čo sa v spoločnosti deje, chcú vedieť viac o pozadí rôznych spoločenských udalostí. Doba jednoznačne praje domácej knižnej publicistike. Napokon, ani knihy Petra Krištúfka či Satinského Listy Oľge nie sú čistou beletriou, ale je to aj zaujímavé dobové svedectvo o živote v socialistickom Československu.
Bez zaujímavosti nie je ani fakt, že do rebríčkov sa dokážu prebojovať aj klasické – a na prvý pohľad nie veľmi aktuálne – knihy. Internetové kníhkupectvo e-legenda uvádza, že jej najpredávanejším titulom je dielo Romaina Rollanda: Peter a Lucia, Empedokles z Akraganta.  Pritom esej o Empedoklovi, ktorá opisuje dielo tohto starovekého filozofa a básnika (prvý preklad do slovenčiny), určite nie je žiadne oddychové čítanie. Artforum zase má medzi prvou desiatkou aj Michaila Bulgakova a jeho Zápisky mladého lekára.
Medzi vychytené tituly sa dostali aj knižky pre deti. Martinus má teraz v Topke Knižku pre šikovné detičky od Kataríny Trgovej. Artforum zase Žirafiu mamu a iné príšery od Slovenky žijúcej vo Fínsku Salmely Alexandry. V Panta Rhei uspel Miro Drobný s projektom známym aj z televízie OVCE.sk Za siedmimi wifinami a siedmimi statusmi. V elegende boduje osvedčená detská autorka Gabriela Futová s knižkou Keby som bola bosorka. A opäť potešujúce zistenie – aj detskí čitatelia preferujú slovenských autorov.
V rebríčkoch ani tentoraz nechýbajú tituly, ktoré prezrádzajú, že čitatelia hľadajú v knižkách aj návod, ako zbohatnúť  alebo ako efektívne narábať s peniazmi. Je tu knižka Andyho Winsona Mysli, Konaj, Zbohatni či titul Jak drahé je zdarma od Dana Arielyho. Na tomto poli sa však zatiaľ slovenskí autori až tak nepresadili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite