Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mať na cestu domov

.renat Khallo .časopis .hudba

Mladá slovenská kapela Walter Schnitzelson s debutovým albumom Fever. Aj o ňom bola reč s ich skladateľom, gitaristom a spevákom Jožkom Rezníkom, ktorý je známy i ako Rezeň.

.čím je pre teba pôsobenie v kapele Walter Schnitzelson zaujímavé?
Milujem túto kapelu pre to, že sa v nej po mnohých pokusoch stretli ľudia, ktorí si rozumejú ľudsky aj po hudobnej stránke. Každý vnáša do hudby niečo svoje, svoj feeling. Príde mi až neuveriteľné, že keď sa to niekde stretne, tak vznikne hudba. Ako ingrediencie, z ktorých vznikne fajný koláčik. Je to kapela, kde sa môžem absolútne odviazať a vydať zo seba energiu, ktorú si následne vezmem od ľudí späť.

.ako si spokojný s vaším čerstvým albumom?
Myslím, že sme vnútorne vyrovnaní s tým, čo sme nahrali a ako sme to nahrali, a to je momentálne najdôležitejšie. Priznám sa, že v priebehu nahrávania som veľmi bojoval s pocitom, či to robíme správne, či to má nejaký zmysel, no prosto, nie vždy to bolo úplne jasné. V tom momente nám pomohol aj názor človeka mimo kapely, nášho producenta Juraja Marikoviča, gitaristu Pary a Bad Karma Boy. Vedeli sme, že chceme mať na albume viacero nástrojov a hostí, ale v istom momente to začalo naberať úplne iný smer, než na aký sme boli zvyknutí zo živého hrania. Začali sme chápať, že sa to dá spraviť aj inak. Ale som naozaj šťastný a spokojný s tým, čo album Fever ponúka.

.o čom spievaš?
Priznám sa, že moje texty sú väčšinou ironické a neriešia nič dramatické, Jakubove (basgitarista Jakub Joštiak – pozn. red.) zas veľmi ľahké, s peknou myšlienkou. Neriešime veľmi lásku, i keď na albume je jedna pesnička o láske, ale nie je to práve naša téma.

.sú na albume nejakí hostia?
Sú a sme radi, že sme spoznali kopu ľudí, ktorí sa s nami vedeli stotožniť a dali do našej hudby niečo svoje. Asi najvýraznejším hosťom je Ema Garajová, ktorá s nami spieva pesničku Blind Love. Z jej hlasu mám zimomriavky. Ema je s kapelou Walter Schnitzelsson úplne od začiatku, pretože práve s ňou som mal prvú hodinu spevu. Ja som ju zas na výmenu učil po anglicky. Ďalším hosťom je tubista Dominik Kobulnický, ktorý nám nahral úžasné dychy a je aj autorom piána v This Night’s Fever. Peter Szabadoš nám nahral dobro, Ján Kružliak husle. Oboch môžete počuť v piesni Endless Game. Zúčastnil sa i Jakub Tvrdík, ktorý je autorom skvelých klavírov v Last Round Fake a Your Little Victory. Musím povedať, že tam má úžasné barové sólo. Nečudo, že hrá v kapele Billy Barman, je to rodený barový sólista. (Smiech).

.čo ťa na hudbe fascinuje?
To je pre mňa asi príliš filozofická otázka. Asi úplne všetko. Páči sa mi jej rozmanitosť. Hudba vie ovplyvniť moju náladu a je pre mňa zmyslom života. Jednoducho to mám rád a neviem, čo by som robil, keby som nehral. Asi by som sa motal okolo hudby a kapiel ako grupie. (Smiech.)  

.existuje kapela alebo interpret, o ktorých by si povedal, že si kvôli nim chytil do rúk gitaru?
Prvýkrát som vlastne chytil do rúk gitaru kvôli mojej mame. Tá ma totiž presvedčila, aby som na nej hral. Najprv som to nechápal, ale neskôr som si k tomu našiel cestu. Mám pocit, že vtedy to bolo vďaka punku. Myslím si však, že konkrétny interpret to nebol, i keď ako kapelu veľmi uznávam Pearl Jam. Je to skupina, ktorá to ťahá spolu dlho a stále sú schopní robiť skvelú hudbu.

.čo by si rád dosiahol v hudbe?
Rád by som žil len z hudby, i keď na Slovensku je to veľmi ťažké. V momentálnej situácii by som bol rád, keby sa nám podarilo čo najviac cestovať, neprerobiť aj gate a mať aspoň na cestu domov. Nezanevrieť na hudbu a mať z nej radosť celý život. Vnímam ju ako darček, ktorý som dostal a rád by som si ho užíval po celý život.

Autor je spolupracovník .týždňa a frontman kapely Teskohippies. Jozef Rezník/
Narodil sa v roku 1987 v Ružomberku. Je členom bratislavskej alternatívnej skupiny Walter Schintzelson. Kapela vznikla v auguste 2011. Neskôr nahrala trojpesničkové EP Mother. Koncom októbra tohto roku jej vyšiel debutový album Fever na značke Slnko Records. Kapela sa nedávno prispela na novú výberovku Všetko najlepšie, kam prispela coververziou hexáckej skladby Madelaine. V júni 2013 robili predkapelu Petovi Dohertymu z The Babyshambles.

Album skupiny Walter Schnitzelson Fever vyšiel 25. októbra vo vydavateľstve Slnko Records.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite