Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

České století je nový český seriál, v ktorom Masaryka zahral priam geniálnym spôsobom Martin Huba. Síce len v prvej epizóde, venovanej zákulisiu vzniku Československa, ale to je v zásade jedno, lebo veľké a väčšie herecké výkony dominujú aj ďalším epizódam (ČT1 ich vysiela v nedeľu večer). Má ich byť osem, dosiaľ ich je päť, pričom každá z nich sa venuje jednej zlomovej historickej udalosti moderných českých (a slovenských) dejín. Vznik republiky, Mníchov, Heydrich, 1948 a koniec Slánskeho. O čom budú ďalšie tri sa dá odtušiť, ale nepredbiehajme. Už to, čo sme z Českého století videli jasne naznačuje, že niekto tam, v Českej televízii, veľmi dobre vie, čo robí.

Napĺňa víziu, buduje historickú pamäť, bulvarizuje dejiny, respektíve, nahliadaním do zákulisia im dáva ľudskú tvár. Mám pocit, že sa dívam na čosi zmysluplné, čo presahuje dej jednotlivých dielov smerom k nejakému účelu. Verejnoprávnosť? Iste, nech to znamená čokoľvek. Vidieť na tom každú korunu, profesionálna filmárčina, divácky veľmi vďačná. Napĺňanie konceptu, ktorý si niekto poriadne oddrel. Už len napísať to bola poriadna fuška, aby v tom neboli do očí bijúce nezmysly a zároveň sa na to vydržal dívať niekto, koho síce novodobé české dejiny nezaujímajú, ale keď už na to náhodou pri večernom prepínaní narazil, neprepne, ostane a díva sa. Dobré, fakt dobré, azda to naša verejnoprávna kúpi. Aj nakrútiť vlastné by mohla, mali by sme o čom.
Zo skríň by sme povyťahovali kostry a potvrdili, či povyvracali nejaké tie mýty. Ale aj tak mi je z toho trocha smutno, neviem si totiž ani len predstaviť, ako by vôbec vyzerala naša kultúra bez tej českej. A to sme sami za seba už viac ako dvadsať rokov. Tak aspoň niekedy v budúcnosti, až vznikne nejaké Slovenské storočie, a ja verím, že vznikne, takého Hlinku, Štefánika alebo Hodžu si bude môcť zahrať nejaký špičkový český herec. A nám ani len nenapadne pozastavovať sa nad tým.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite