Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

KNIHA André Gorz: List pre D. (Inaque.sk, 2013)
„Ľúbostná náruživosť je spôsob a schopnosť vstúpiť do spoločného rozochvenia s tým druhým, s jeho telom a jeho dušou, a len a jedine s ním alebo s ňou. V tom sme za hranicami filozofie.” Tieto slová napísal ľavicový filozof, jeden zo zakladateľov politickej ekológie Andé Gorz. Adresátkou listu je jeho manželka Dorine, s ktorou prežil dlhý život plný lásky. List je letmou históriou ľavicového politického myslenia v povojnovej Európe, jeho hlavnou témou je však láska. Láska k jednej-jedinej žene (podľa Gorza to nemôže byť ináč), láska, ktorá sa viac podobá na cestu, než na chvíľu milostného vzplanutia.  „Žijeme spolu už päťdesiatosem rokov a ja ťa ľúbim viac než kedykoľvek predtým. Nedávno som sa do teba znovu zamiloval...” píše André Gorz žene, s ktorou prežil život a s ktorou z neho v roku 2007 spoločne odišiel.
.jk

KNIHA Edmund Hlatký: Nekróza
(KK Bagala 2013)
Zvláštna kniha. Až na strane 75 sa dozvieme, že rozprávač v ich-forme je Edo, ktorý adresuje svoje výpovede Zdene. Edo sa so Zdenou stretne dvakrát v kaviarni – a to tvorí rámec knihy. Celý „príbeh“ sa odohráva v priebehu dvoch dní. Edo na základe vlastného Slovníka vysvetľuje Zdene svoje názory na svet, dejiny, ľudí.  Autor v tomto dialógu, v ktorom prevažuje reč protagonistu, využíva mytológiu, filozofiu, históriu, Bibliu a učenie rôznych iných náboženstiev. Príbeh v tejto próze takmer absentuje, prevažujú úvahy, ba vyskytne sa aj pseudofilozofovanie. Štýl je náročný, ťažký, dialógy sú stvárnené skryto, bez grafických znakov. Pripomína to skôr filozofický traktát či poéziu, než prózu; Hlatký sa často hrá so slovami, zaujímavé sú pasáže bez interpunkcie, ktoré stvárňujú rýchly prúd myšlienok. Hlatkého postavy žijú s akýmsi dvojitým ja, odhaľujúc často v zdĺhavých úvahách to, čo je v človeku zlé a ako by to ideálne malo byť.
.gabriela Rakúsová

DIVADLO Eugen Gindl: Karpatský triler
(SND, réžia Roman Polák)
Prvýkrát po Nežnej revolúcii sa hrá na pôde SND výsostne politická hra, ktorú napísal špeciálne pre Národné divadlo publicista Eugen Gindl. Ako povedal režisér Polák , „emočným ťahúňom“ predstavenia bola herečka Zuzana Fialová. Tá aj na tlačovke po generálke vyjadrila túžbu ešte po ostrejšej a odvážnejšej hre, ako je Karpatský triler. Jej povzdychu sa dá porozumieť. Hra má byť výpoveďou o deväťdesiatych rokoch na Slovensku. Preto sa tu spomína Mečiar, vylúčenie Gauliedera, únos prezidentovho syna a vražda Roberta Remiáša. Lenže samotná téma je o investigatívnej novinárke, ktorá ide po korupčnej firme S (je jasné, že je to nemecký Siemens). Pre reportáž novinárku, žijúcu v lesbickom vzťahu, vydierajú, jej informátor skončí s odrezanou hlavou... Lenže naozaj o tomto boli deväťdesiate roky na Slovensku? Navyše, kauza Siemens sa už vyriešila – vďaka nemeckým médiám a súdom, takže je už celkom neaktuálna (to priznal aj autor). Nie div, že mladí herci téme až tak nerozumeli a radšej by hrali o niečom oveľa súčasnejšom a významnejšom. Pokus o politickú hru v SND je chvályhodný, ale výsledok veľmi rozpačitý.
.eč

HUDBA Autumnist: Sound Of Unrest
(Deadred Records/Wegart)
Zvuk nepokoja naznačuje napätie, ba priam vzruch temnoty. Tento názov je však trocha zavádzajúci. Autumnistovo rozrušenie je totiž skôr vnútornou vibráciou rôznych foriem pokoja a zobrazením očakávania niečoho pozitívneho. Tretí album Vlada Ďurajku bol nahraný v pokoji domáceho štúdia, ktorý sa odrazil nielen v nálade džezového jamu, ale aj v obrovskej priestorovosti zvuku. Ďurajka síce vrství sample cez akustiku (klavír, trombón) a elektroniku, no zachováva im pocit slobody. Štyri spievané piesne dodávajú nahrávke šťavu a súčasne ju robia akosi ľudskejšou a hrejivejšou. Od chytľavého, priam tanečného úvodu Tunguska cez podmanivú Little Speck  so sugestívnym vokálom ruského speváka Olega Tera  až k záverečnému, funkovému rytmu  Collider, Sound Of Unrest je zvukové, aj pocitové uspokojenie introvertných túžob.
.tomáš Slaninka

HUDBA Winston McAnuff & Fixi: A New Day
(Wagram Records)
Mnohí ortodoxní vyznávači určitých hudobných žánrov nechcú počuť o ich zmene. Hoci práve zmeny a vybočenia neraz pomohli ich rozvoju. Kto vybočí, je nepochopený, tak ako Winston McAnuff, dnes 56-ročný spevák a skladateľ reggae z Jamajky. Debutoval  v roku 1978, ale bez väčšieho úspechu. Teraz nahráva s francúzskym aranžérom menom Fixi, zároveň i klaviristom a hráčom na akordeóne (spolupracoval s Tony Allenom, Pohoda 2013 ). Vznikla z toho originálna fúzia prechádzajúca Jamajkou (reggae), Kolumbiou (štýl cumbia), ostrovom Réunion (maloya), Nigériou (afrobeat), Francúzskom (java, musette). A k tomu treba prirátať melodicky výrazné piesne, podfarbené akordeónom, nabité elektrizujúcou energiou  a bluesovou spiritualitou. Album A New Day je protilátkou na depresiu, pritom kritický, no optimistický a možno i ... revolučný.
.miro Potoček
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite