Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Deti na predaj

.george Weigel .časopis .klub

District of Columbia, čo je oblasť, kde sa nachádza americké hlavné mesto Washington, zvažuje prijatie zákona, ktorý by legalizoval náhradné vynosenie dieťaťa. Zákon navrhuje najagresívnejší homosexuálny aktivista vo washingtonskom sneme. Neplodnosť je vážny a často srdcervúci problém. Ale o jeho riešenie v tomto prípade nejde, keďže zákon predkladajú tí istí ľudia, ktorí k rieke Potomac priniesli tému homo-manželstiev, čo je z definície neplodný zväzok.

V ich zanietení popierať realitu – alebo ju skôr nanovo vymyslieť – používajú zástancovia nového zákona novoreč, ktorá by prekvapila azda aj Georgea Orwella. Priblížim vám atmosféru citátom z listu priateľa, mestského poslanca v DC: „Keď som čítal ten zákon, bol som prekvapený, že o dieťati, ktoré má byť na základe zmluvy vynosené inou ženou, sa v ňom nič nehovorí. Veľa sa hovorí o právach a zodpovednosti ženy, ktorá v zastúpení vynosí dieťa (gestational carrier), veľa o zamýšľanom rodičovi (intended parent), ale nič o dieťati. Dieťa sa tu chápe ako vec, ktorú si dve strany zmluvy želajú a bodka. Ako keby sme ani nehovorili o ľudskej bytosti, ktorá má svoje city, myšlienky, spomienky. To všetko ide bokom, ako keby dieťa, ktoré sa má narodiť, nemalo žiadne svoje záujmy a práva, ako prísť na svet, kto sú jeho rodičia a všetky ostatné veci, také dôležité pre našu identitu ľudských bytostí.“ Tehotenský nosič (gestational carrier), čo je to za slovné spojenie? Zákon z DC sa pozerá na dieťa ako na komoditu, na vec, ktorú možno kúpiť a predať. A nielen to. Rovnakým spôsobom sa pozerá aj na ženu, ktorá má dieťa náhradne vynosiť. Realita sa tu obracia naruby. Ako povedal môj známy, ak je v Amerike nelegálne predávať ľudské orgány, ako môže byť legálne predať dieťa?
Je v tom kus kutúrnej irónie. Amerika sa rada hrdí, že podporuje detské organizácie a charity vo svete a najvyššie miestne zhromaždenie vo federálnom hlavnom meste prerokúva zákon, ktorý sa na deti pozerá ako na objekty, ktoré možno kúpiť a predať, niečo, čo sa tu naposledy odohralo v časoch trhu s otrokmi.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite