Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Das ist ein Unikum

.matej Gašparovič .časopis .biznis príbeh

Maďarský národný likér Zwack Unicum je príkladom toho, ako sa môže z lokálneho trhu zrodiť medzinárodná značka s dvestoročnou tradíciou.

.hovorí sa jej maďarská becherovka a aj jej história je pohnutá podobne, ako v prípade českého tradičného aperitívu. No kým Jan Becher namiešal žalúdočný likér pre kúpeľných hostí, dvorný lekár József Zwack nápoj v roku 1790 pripravil pre Jozefa II. „Das ist ein Unikum (to je unikát, pozn. red.),“ komentoval ho údajne cisár po ochutnaní. V tom momente ešte nemohol tušiť, že práve pomenoval vlajkový likér firmy, ktorej rodinná tradícia prežije nielen Habsburgovcov o celé storočie, ale nezastavia ju ani dve svetové vojny, komunizmus a tisícročné záplavy.  

.generál filantrop
Rodinný podnik založil v roku 1840 lekárov dvadsaťročný syn József Zwack mladší na základe receptu svojho otca. Likér, pôvodne určený kráľovskému dvoru, sa začal vyrábať vo veľkom. Koncom storočia sa fabrika presťahovala do nového sídla Les Kecskemét na brehu Dunaja, kde sídli dodnes. Historická stavba rodinnej manufaktúry patrí medzi dominanty maďarského hlavného mesta, podobne ako historické kúpele.
Zwack sa už vtedy stal jedným z popredných liehovarov v strednej Európe. Exportoval do celého sveta a vyrábal likéry a pálenky z každého druhu ovocia, dokonca aj paprikový likér, či rôzne exotické špeciality. Firma sa udomácnila aj na kráľovskom dvore a stala sa jediným dodávateľom likérov na dvor cisára Františka Jozefa a cisárovnej Sissi.
Zakladateľ dlhej rodinnej línie József Zwack, prezývaný Generál, zomrel v roku 1915 vo veku 94 rokov. Spoločnosti zanechal metódy, umožňujúce dlhodobý úspech – uprednostňoval ovocie a koreniny pred umelými prísadami. Dobré meno si urobil aj ako známy filantrop. Financoval štipendiá pre chudobných, poskytoval veno nevestám bez peňazí a pre svojich zamestnancov vytvoril jeden z prvých penzijných fondov. Po jeho synovi Lajosovi nastúpila do vedenia firmy ďalšia generácia: Lajosovi synovia Béla a János. Bratia sa síce nezhodli takmer na ničom (v Budapešti dokonca podporovali dva konkurenčné futbalové tímy), v medzivojnovom období však priniesli firme rozkvet. K ich úspechu pred vojnou prispel aj ďalší panovník, tentoraz britský. Zwackovu pálenku Barack si počas návštevy Maďarska v roku 1935 obľúbil dedič trónu Edward VIII. a vystrúhal jej na Angličana zvlášť obdivný kompliment: „So sódou je lepšia ako whisky, v čaji lepšia ako rum,“ zhodnotil.

.útek a návrat
Medzivojnový rozkvet však zastavila II. svetová vojna, ktorá zdevastovala Budapešť aj fabriku Zwack. Našťastie stroje, ktoré sa používali v procese destilácie, zostali akoby zázrakom neporušené. Zwackovci sa vrátili medzi ruiny a začali podnik obnovovať. Keď sa im to podarilo, v roku 1948 im ho znárodnil štát. Nomenklatúre sa však nepodarilo získať ju s celým jej bohatstvom: Béla Zwack, ktorý sa v rodinnej fabrike stal obyčajným robotníkom, komunistom podhodil falošný recept. János Zwack so synom Péterom ušli do USA aj s pôvodnou receptúrou vo vrecku. Po niekoľkých mesiacoch v utečeneckom tábore im bol vďaka vzácnej tajnej zmesi vyše štyridsiatich byliniek a korenín udelený americký vstup.
Péter mal vtedy 22 rokov a začal sa učiť všetko o liehovarníckom priemysle. Študoval v New Yorku a Miláne a vzal si americkú manželku, s ktorou mal päť detí. Tento zakladateľ novodobej histórie firmy sa v roku 1988 vrátil do Maďarska, fabriku získal naspäť a výrobu obnovil s pôvodnou receptúrou. K návratu z emigrácie ho presvedčil jeden zo súčasných najbohatších Maďarov Sándor Demján, prezident a spolumajiteľ najväčšieho maďarského developera, ktorý spolu s americkým miliardárom Georgeom Sorosom stál aj pri zrode Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. Na jar 1990 už bol pôvodný likér Unicum na trhu a Péter sa dostal do prvej tridsiatky najbohatších Maďarov. Po návrate sa angažoval aj v politike, stal sa prvým maďarským veľvyslancom v USA a ako poslanec za Stranu podnikateľov v raných 90. rokoch inicioval aj boj so šedou ekonomikou, čiernym obchodom či hospodárskym zločinom. Péter zomrel minulý rok v Taliansku vo veku 85 rokov. Krátko predtým prenechal vedenie spoločnosti šiestej generácii, svojim deťom Izabelle a najmladšiemu Sandorovi, ktorý je tiež členom správnej rady futbalového klubu Ferencváros a spolumajiteľom futbalovej Fiorentiny v Taliansku, kde tiež vlastní továreň na likéry.

.hungarikum
Horký bylinný likér Unicum s tmavou jantárovou farbou a s karamelovou príchuťou dnes patrí medzi „hungariká“, teda typické maďarské domáce špeciality. Likér zreje šesť mesiacov v dubových sudoch v rodinnom liehovare v Budapešti. Pre Maďarov má jeho názov v ušiach rovnako tradičný a národný cveng ako segedínsky guláš či uhorská saláma.
Hoci v 19. storočí nebol marketing rozšírený, vo firme si jeho význam zrejme uvedomovali. Fľaša Unicum má ľahko rozpoznateľný a netypický okrúhly tvar s bielym krížom na červenom pozadí. V obchode Zwackovho múzea sa nachádzajú aj staré reklamné plagáty, na ktorých topiaci sa stroskotanec, vynárajúci sa z vĺn, s blaženým pohľadom hľadí na fľašu Unicum plávajúcu na vode. Dnes sú to zberateľské kúsky. Firma Zwack Unicum okrem iného vyrába aj pálenku Kalinka Samovar, ochutenú medom a čajom, ovocnú pálenku Nemes či kóšer slivovicu. Na Slovensku je známa hruškovica Vilmoska.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite