Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

„I Have A Dream,“ povedal dávno vo Washingtone King a jeho sen nadobúda čoraz reálnejšie farby. „Mám fantastický sen a ten mi pomôže prejsť realitou,“ zaspieva neskôr ABBA. „Mám sen,“ chcem dnes napísať ja. A chcem ho dať do súladu s Božím snením o človeku.

Zrodil sa v máji 2011, keď som vkročil na ukrutne zarastenú lúku na Galambe. Intuitívne som videl, ako tam čoskoro postavíme kaplnku Panny Márie Sedembolestnej. Tá kaplnka už dva roky stojí, a mne sa zazdalo iné snenie: postaviť za kaplnkou domček v ústraní. Pustovňu, akýsi ostrov života pre všetkých ľudí, ktorí sú unavení životom, alebo ho vôbec nezvládajú. Tu, do ticha a samoty neokukaných kopcov, môžu prísť, stíšiť sa a nadýchnuť na ďalšiu cestu. A nielen to, mám totiž sen postaviť tú pustovňu úplne zadarmo. Chcem empiricky zakúsiť, či ľudia ešte dnes vedia dať svoje ruky, dušu, financie do služby niečoho zmysluplného.
Funguje to! Každý, kto sa už dopočul, hlási sa na pobyt a chce priložiť ruku k dielu. Siedmeho októbra sme začali stavať pastoračný domček svätého Antona. Keby ste len tú výstavbu mohli zažiť. Považujem za zázrak, že v krajine, kde sa stále tvrdí, že ti nikto nič zadarmo nedá, sa nájdu ľudia, ktorí bez nároku na odmenu prídu a vlastnoručne potia krv. Napríklad chalani z mojej rodnej dediny.
Takto si predstavujem iniciatívu zdola. Už robíme strechu! Na stavbe sa pritom stretli ľudia zavrhovaní, cigáni, alkoholici a iní závisláci, ktorí sebe aj svetu nevedomky dokazujú, že vedia byť iní, lepší. Práve tieto bytosti berú na seba tie najťažšie práce, len aby ich nemusel robiť ten druhý. Títo dobráci ponúkajú najlepšími kúskami jedla svojich kamarátov. Tento text preto venujem práve im. Je to ako návrat k Prameňu. A každý sa môže pridať, stačí si pozrieť stránku www.galamba.sk.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite