Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Zásah do zmluvnej slobody Parlamentná väčšina Smeru schválila novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní. Podľa nej sa platnosť kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa môže rozšíriť na všetky firmy v odvetví, teda aj na tie, ktoré ich nepodpísali. Stačí, aby sa na tom dohodli odbory a zamestnávateľské zväzy. Ak jeden z nich navrhne rozšírenie kolektívnej zmluvy na všetky firmy v odvetví, odobriť to môže komisia s účasťou ministerstva práce, odborárov a zamestnávateľov.

Výnimku budú mať akurát firmy s menej ako 20 zamestnancami, spoločnosti, zamestnávajúce ľudí so zdravotným postihnutím a firmy v likvidácii. Vláda si od opatrenia sľubuje, že zlepší pracovné a mzdové podmienky zamestnancov. Na druhej strane, niektoré firmy budú nútené dodržiavať kolektívne zmluvy, ktoré ich zástupcovia nepodpísali. Zamestnávatelia varujú, že toto opatrenie zlikviduje niektoré firmy, ktoré sa už teraz len tak-tak držia na trhu, čo ďalej zvýši nezamestnanosť. Zdravé podniky sa zase môžu dostať do problémov. Zamestnávatelia sa v prípade, že novelu podpíše prezident, chcú obrátiť na Ústavný súd.
.lk

Vládny splnomocnenec pre občiansku spoločnosť Filip Vagač opúšťa funkciu a ide za lepšou ponukou do zahraničia. Dôvodom odchodu je aj jeho sklamanie z toho, ako sa veci, týkajúce sa jeho agendy, riešili. Tento post zanikne.
Ústavný súd  potvrdil výsledok disciplinárneho konania voči Štefanovi Harabinovi za to, že nevpustil na Najvyšší súd kontrolu ministerstva financií. Zamietol teda  jeho žiadosť o obnovu disciplinárneho konania. Harabin vyhlásil, že vyzeráme ako banánová republika.
Prednostku novorodeneckej kliniky v nitrianskej nemocnici Alenu Ďurišovú, ktorá je zároveň aj námestníčkou riaditeľa nemocnice, odvolali z funkcií. Dôvodom je, že bielila zdravotnú dokumentáciu, čo je protizákonné.
Novinára Toma Nicholsona odpočúvala polícia, súhlas na odpočúvanie dal prokurátor odboru osobitého určenia, a odpočúvanie malo súvis s vraždou Ernesta Valka.
Opozícia predložila novelu, ktorá mala sprísniť majetkové priznania verejných funkcionárov. Novela však cez parlament vinou Smeru neprešla.

Osobnosť: Milan Růžička
Infarkt bol zrejme príčinou smrti predsedu Okresného súdu v Krtíši. Známy kritik Štefana Harabina zomrel v priestoroch ministerstva spravodlivosti v Omšení. Po narodeninovej oslave jedného z kolegov upadol do bezvedomia, z ktorého sa už neprebral.    

Antiosobnosť: Jozef Valocký
Poslanec Smeru a riaditeľ nitrianskej nemocnice má problém. Prednostka novorodeneckej kliniky, na ktorej zrejme predávkovali liekmi malé dieťa, totiž vybielila jeho zdravotnú dokumentáciu. O prípad sa už zaujíma aj nitrianska prokuratúra

Citát/
Štefan Harabin: „Sudca, respektíve už adept na sudcovské povolanie, musí mať etiku v sebe.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite