Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lotroviny Pištu Vandala

.štefan Chrappa .časopis .osobnosti

Milí priatelia, koncom septembra sme boli s kapelou na turné v Brazílii. Bola to paráda. Vrátili sme sa tam po deviatich rokoch. Presne toľko som nebol mimo Európy, ani som nikam neletel. Nemal som dôvod. Na cestu som sa poctivo pripravil. Bol som na spovedi, prijal som Krista pod oboma spôsobmi, poprosil som o odpustenie všetkých, ktorým som ublížil. Lebo človek nikdy nevie, kde mu svieca dohorí.

Turné sa vydarilo, bársčo sme videli, hocičo zažili. Po príchode domov ma upútala jedna nová kniha v domácej knižnici s veľavravným názvom Aj vdovy chcú žiť. Pýtam sa manželky, reku: „Čo to má znamenať?“ A ona sa uškŕňa, že: „Nič, to len tak, pre istotu.“ „Pre akú istotu? Ty si rátala s tým, že tam ,natáhnem bačkory΄? (ako hovoria Česi).“ A ona, že: „Ale niéééé,“ a smiala sa.  No čert aby sa v tom vyznal, čo majú tie ženy za lubom.
V každom prípade, obdivuhodná je sila žien! Čo všetko len unesú! Sú to zázračné tvory! Veď len si porovnajme – ak ovdovie muž, zlomí ho to. Ak ho v krátkom čase nepodoprie nejaká láskavá nežná ruka, načisto skončil. Predávkuje sa gulášom a pivom, nájdu ho zarasteného, opusteného, v špinavých trenírkach. Zato ženy majú stáročiami zocelenú dušu. Z vojen im prinášali mŕtvych mužov, mŕtvych synov, a ony niesli celú tú bolesť samy.
A náš pán sused z vinohradov, toľké roky boli spolu s manželkou v dobrom i zlom, a teraz mu pani zomrela. Už chodila ohnutá ako podkovička, viac hľadela do zeme ako  na hviezdy. Ešte tie biele čerešne, čo im rástli pred domom, začiatkom leta ochutnala, a už jej niet. Dobrá žena to bola! A on chodí so psíkom a pozerá na tú čerešňu, ako z nej vietor strháva listy.
Po rozume mi chodia tie verše: Muži majú veľké ramená, aby na nich nosili ťažké bremená. Ženy majú ramená úzke, a predsa na nich odnesú všetku bolesť sveta!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite