Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veterný mix

.boba Baluchová .časopis .týždeň vo svete

Keď som známym oznámila, že budem niekoľko týždňov bývať a pracovať v Chicagu, s miernym dešpektom pokrútili nosom. Lebo je to druhé najväčšie poľské mesto na svete; bašta demokratov i režisérov apokalyptických filmov; metropola, kde vietor nikdy neprestane a s hromadou mrakodrapov a fastfoodov k tomu. No všetci dodali, že je to domov amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý sa tu pred rokmi venoval tomu, čomu ja dnes – komunitnému organizovaniu.

Pokojne by som tu vedela aj dlhodobo žiť. Mne totiž ten mix, v ktorom sa po španielsky dohovoríte lepšie ako po anglicky, vyhovuje. Len by som pri ponuke divadiel, klubov a galérií vyšla na mizinu. A možno by som na kultúru a umenie napokon ani nemala čas. Ľudia tu totiž za prácou (ak majú to šťastie a prácu na plný úväzok vôbec našli) cestujú z periférie do centra každý deň aj dve hodiny, večer sa za tmy uťahaní vracajú domov. Bez slov, bez energie. Cez víkend sa napchajú hranolčekmi a sledujú v televízii zápas Chicago Bears. A tak to ide celé mesiace. Kto sa venuje výchove a vzdelávaniu detí, netuším. Azda preto sú potom decká za každú maličkosť vylúčené na niekoľko týždňov z vyučovania, neraz sa zapletú do pouličných bitiek či predaja drog. Chicago, najamerickejšie z amerických veľkomiest, je v tom ukážkou celej krajiny. Keď som pred rokmi sledovala seriál The Wire, dúfala som, že život afroamerických detí takto v realite nevyzerá. Ale on taký je. Spojené štáty sú možno krajinou neobmedzených možností, vysnívanou destináciou ľudí z Latinskej Ameriky. Ale fakt, že v práci denne riešime otázky, ako dostať mladých ľudí a deti z ulíc domov; ako zabrániť zatváraniu verejných škôl; ako zvýšiť minimálnu mzdu námezdných robotníkov či pracovníkov vo fastfoodoch; ako sprístupniť bývanie pre zraniteľné skupiny, ma presviedča o limitoch týchto možností. No keďže patrím medzi pozitívne DO-erky (nie DONT-erky), keďže verím v silu ľudí, stále nachádzam v komunitnom organizovaní vášeň. A v Chicagu ako meste s veľkými ramenami tiež.

Boba Baluchová/
Novinárka, pedagogička a rozvojová pracovníčka, teraz na stáži v USA. V Chicago Coalition for the Homeless (i doma v slovenských združeniach DocUnion a P(l)uto) sa venuje inovatívnym spôsobom sociálnej inklúzie, komunitnému rozvoju a organizovaniu.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite