Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Žaloba za chamtivosť Okresný súd Košice – okolie rozhodol, že poslanec a predseda strany Nová väčšina Daniel Lipšic sa musí ospravedlniť sudcovi a bývalému členovi Súdnej rady Jurajovi Sopoligovi. Podľa rozsudku, ktorý ešte nie je právoplatný, by mu mal Lipšic zaplatiť aj 10-tisíc eur.

Sopoliga Lipšica žaloval za jeho výroky v televízií TA3, kde označil antidiskriminačné žaloby sudcov za to, že nedostávali príplatky ako sudcovia Špeciálneho súdu, za nemorálne, protizákonné a za prejav závisti a chamtivosti. Podľa sudcu Sopoligu Lipšic týmito výrokmi negatívne ovplyvnil mienku verejnosti o justícii. Argumentoval okrem iného aj anonymnými internetovými diskusiami a tiež tým, že Lipšicov názor si osvojili komentátori denníka Sme a .týždňa. V žalobe Sopoliga tiež tvrdil, že právo obrátiť sa na súd je základné ľudské právo a nikto nemôže byť preto označený za nemorálneho. „Takú absurdnú žalobu som ešte nevidel,“ reagoval na rozhodnutie súdu Lipšic.
.jm

Do redakcie denníka SME prišla nahrávka rozhovoru novinára Toma Nicholsona s neznámou osobou. Slovenská informačná služba aj Vojenské spravodajstvo tvrdia, že žurnalistu neodpočúvali. Polícia preveruje, či nahrávka nevznikla na jej zariadení.
Okresný súd Bratislava I. odročil pojednávanie s bývalým námestníkom riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Branislavom Brízom. Jeho advokát sa totiž pre chorobu ospravedlnil, neprišiel ani Bríza. Súd by mal vyniesť rozsudok v kauze Veľký Slavkov 19. decembra.
Najbohatší Slovák Andrej Babiš, ktorého hnutie ANO2011 kandidovalo do českého parlamentu, odovzdal ŠtB minimálne dve agentúrne správy. Svedčia o tom nové dokumenty, ktoré sa našli v Ústave pamäti národa. Babiš spoluprácu s tajnými naďalej odmieta.
Poslanec SDKÚ Miroslav Beblavý spustil petíciu proti navrhovanému zrušeniu angličtiny ako prvého cudzieho jazyka, zníženiu množstva voliteľných hodín a posilneniu chémie a pracovného vyučovania na školách. Tvrdí, že zmeny idú proti európskym trendom vo vzdelávaní.

Osobnosť: Hedviga Žáková-Malinová/
Mladá žena, ktorá je stále stíhaná pre údajnú krivú výpoveď, bola predvolaná na psychiatrické vyšetrenie, z ktorého by mali vyplynúť poznatky o jej psychickom stave v roku 2006. Jej advokát Roman Kvasnica (spolumajiteľ .týždňa) označil predvolanie za jej traumatizovanie.

Antiosobnosť: Zuzana Zvolenská/
Ministerka zdravotníctva musela v parlamente vysvetľovať kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov, ako  aj niektoré ďalšie problémy v rezorte zdravotníctva.  Hlasovanie o odvolaní z postu ministerky však vďaka väčšine Smeru prežila bez ujmy.

Citát/
Juraj Sopoliga: „Nepravdivé je tvrdenie, že podaním žaloby (antidiskriminačnej, pozn. red.) sa preukázala chamtivosť sudcov.“
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite