Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .osobnosti

Predčasné voľby sa v Česku konajú tento piatok a sobotu, a podľa agentúry STEM ešte stále nie je rozhodnutá pätina voličov. Viem to vysvetliť; patrím totiž medzi nich. Mal by som voliť TOP 09, pretože ju volia ľudia ako ja: Pražania, novinári, právnici, stredná trieda. Nemôžem nevidieť hlavnú prednosť Karla Schwarzenberga, ktorou je – stručne povedané – dobrota srdca. Ale nemôžem nevidieť ani jeho vek a únavu. TOP 09 vyrástla v pražskom skleníku; jej tvorcovia začali pestovať strom od koruny a dúfali, že sa ich výpestok časom zakorení. Lenže bez 75-ročného Schwarzenberga môže celá TOP 09 pri prvom vetre spadnúť.

Mal by som voliť ANO 2011, pretože mi to povedala volebná kalkulačka. Iste, veď aj majú program šitý na mieru dnešného dopytu. Lenže to neznamená vôbec nič: skutočným programom bude to, čo sa práve zachce majiteľovi strany Andrejovi Babišovi. Aby sa potom človeku necnelo po starých stranách, stranách s princípmi, cez ktoré neprešiel vlak.
Takže by som mal asi voliť ľudovcov. Je to skoro sto rokov stará solídna strana z dedín a malomiest, jej kandidáti majú najnormálnejšie povolania. Keď sa nedokážu vrátiť do snemovne tento rok, možno to už nedokážu nikdy – a zostanú tu len postkresťanské strany. Lenže KDÚ-ČSL nemá vôbec žiadny politický nápad a ich kampaň so slnečnicou vyzerá ako reklama na stolový olej.
Moje taktizujúce ja mi preto radí voliť ČSSD: čím bude tento rok silnejšia, tým slabší bude prezident Zeman. Ale keď to urobím, neľahne si potom pred Zemanom na chrbát ako pes pred svojím pánom? Takže moje pankáčske ja mi radí Stranu zelených. Je to voľba idealizmu a neskorumpovanosti. Lenže aj voľba ľudí, ktorí nemusia chodiť do práce: tento rok nejako v programe zabudli na strednú triedu, či čo.
Možno by som mal teda voliť ODS – zo sentimentality. Nikdy na tom nebola tak zle, prieskumy jej veštia jednociferný výsledok. Lenže, čo keď práve taký výsledok potrebuje, aby jej cudzopasníkom došlo, že z ODS už viac nevycicajú, a konečne preliezli inam?
Takže sa tým sobotňajším českým výsledkom láskavo nečudujte.

Autor je právnik a novinár

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite