Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americkí politici nie sú až takí šialenci

.martin Hanus .časopis .týždeň vo svete

O aktuálnom dianí v USA sme sa zhovárali s Ľubošom Pástorom, profesorom finančnej ekonómie na University of Chicago.

.ešte donedávna sa zdalo, že americký politický systém je životaschopnejší, než napríklad nemecký, ktorý až príliš stavia na konsenzuálnosti. Ale faktom je, že Bush junior ani Obama pre vyhrotenosť oboch táborov nevedia presadiť základné reformy a celý svet teraz s úžasom sleduje blížiaci sa americký krach. Netreba americký systém demokracie zreformovať?
Podľa mňa nie, ten systém veľmi úspešne funguje už dvesto rokov. Zreformoval by som však pravidlá pre schvaľovanie navyšovania dlhového stropu. To by sa malo robiť automaticky, ako inde vo svete. O takých veciach sa nevyjednáva, v tom má Obama pravdu. Americká politika je, žiaľ, v posledných rokoch nadmerne polarizovaná. To sa však časom opraví. Neviem, či to bude príchod nových lídrov, prírodná katastrofa, vojna, alebo jednoducho tlak verejnosti, ale som presvedčený, že o pár rokov príde niečo, čo zase dá politikov tejto krajiny dokopy.

.prečo sa polarizácia v USA tak zostrila?
Určite s tým súvisí rastúci vplyv záujmových skupín, ale aj fakt, že politici presadzujúci ideologicky vyhranené názory tu majú väčšiu šancu preraziť. Na to, aby ste sa vypracovali do popredia, povedzme, republikánskej strany, musíte postupne presvedčiť veľa republikánov, že zastávate rýdze republikánske názory. A keď už ste v popredí, tie názory a výroky z minulosti je už ťažké meniť. Na to dávajú pozor médiá, ktoré majú tiež rastúci vplyv.
 
.zasahuje táto rastúca vyhrotenosť aj váš akademický svet ekonómie? Dokáže vôbec ekonóm, ktorý volí republikánov, normálne spolupracovať s ekonómom, ktorý volí demokratov?
Politické názory môžu ovplyvniť výber témy, najmä pri článkoch pre verejnosť, ale pri odbornej spolupráci o ne vôbec nejde. Ja neviem, koho volia moji spoluautori  a ani ma to nezaujíma. Keby som vám dal prečítať desať odborných článkov dvoch náhodne vybraných ekonómov, z ktorých jeden volí republikánov a druhý demokratov, mohli by ste len hádať, kto je kto.

.na Európana pôsobí spor, pre ktorý došlo k odstaveniu federálnej vlády, nepochopiteľne – jeho predmetom je zdravotnícka reforma, ktorá podľa pravicových kritikov vedie USA do neslobody, i keď len zavádza všeobecné zdravotné poistenie, ktoré je v Európe samozrejmosťou. Je spor o Obamacare civilizačným konfliktom uprostred USA?
Ani nie, skôr si myslím, že ide najmä o politikárčenie. Je to téma bohatá na tradičné americké hodnoty, preto sa o nej dobre rozpráva demokratom aj republikánom. Keďže sa z nej dá vytĺcť politický kapitál, politici tlčú ostošesť.
 
.čo si o Obamacare myslíte?
Je to zložitá reforma a nepoznám všetky detaily. Páči sa mi však jej základný cieľ, aby každý Američan mal zdravotné poistenie. To patrí k civilizovanej spoločnosti. Za to som ochotný platiť vyššie dane. Nechápem, prečo by v takej bohatej krajine ako USA mali byť ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť slušnú zdravotnú starostlivosť.

.cítite nejako vo vašom konkrétnom živote v Chicagu, že vládne úrady prestali pracovať, alebo je to aj pre vás skôr mediálna správa?
Už sú vraj odstavení druhý týždeň (rozhovor sme viedli začiatkom minulého týždňa – pozn. red.) a zatiaľ som si to vôbec nevšimol. Ani moja manželka a celkom určite ani deti. Normálne ma začína trápiť, kam vlastne tie moje federálne dane idú. (Úsmev.)
 
.čo by mohlo nastať, keby sa politická elita v októbri nedohodla a federálna vláda by nemohla splácať svoje záväzky? Bola by to opäť katastrofa s globálnymi dosahmi ako pád Lehman Brothers?
Katastrofa by nastala len v prípade, že by prestali splácať úroky alebo istinu na vládnych dlhopisoch. To je však podľa mňa veľmi nepravdepodobné. Myslím si, že v krajnom prípade by sa skôr dočasne pozastavili platby dodávateľom. Dlhopisy dostanú prednosť, inak by to bola ekonomická samovražda. Tunajší politici sú síce nezodpovední, ale až takí šialenci nie sú.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite