Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Rozpočet i nová daň Kabinet Roberta Fica schválil návrh nového štátneho rozpočtu, podľa ktorého by deficit budúci rok mal byť na úrovni 2,83 percenta HDP. Slovensku by sa tak ň podarilo splniť trojpercentný limit, ostro sledovaný zo strany EÚ. Schodok by mal mierne klesať aj v ďalších rokoch. Vláda zároveň počíta v budúcom roku s vyšším hospodárskym rastom. A to na úrovni 2,2 percenta HDP. Ak vládne prognózy hospodárskeho rastu nie sú príliš optimistické a ukážu sa ako správne, tento rok sme prežili dno a v ďalších rokoch by už ekonomika mohla vytvárať aj nové pracovné miesta.

Podľa opozičných strán KDH a SDKÚ-DS je rozpočet na budúci rok „prezidentským rozpočtom“, ktorý si Smer účelovo pripravil, aby zvýšil šance svojho kandidáta v budúcoročných voľbách hlavy štátu. Na vládu sa zniesla mimoriadna kritika najmä pre úmysel ministra financií Petra Kažimíra zdaňovať aj stratové firmy. Inak povedané, aj spoločnosti, ktoré nevykážu zisk, zaplatia štátu licencie vo výške, odhadovanej predbežne na tisíc eur ročne. Vláda tak chce firmy donútiť, aby platili dane, v skutočnosti zrejme pošle nová daň do krachu ďalšie spoločnosti.
.lk   

Pavol Hrušovský (KDH) bude kandidovať za prezidenta aj bez podpory SDKÚ. Kandidatúra už bola aj verejne ohlásená. Nie je vylúčené, že Hrušovského napokon podporí aj SDKÚ, rozhodne sa na prelome novembra a decembra.
Ján Čarnogurský, ktorý v roku 1990 zakladal KDH, ohlásil, že vystupuje z KDH.
Štátne aj neštátne detské domovy na Slovensku sú naplnené na 97 percent. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny evidovalo ku koncu augusta tohto roku 4 770 detí, ktoré sú v nich umiestnené. Domovy majú pritom kapacitu vyše 4 900 miest.
Učiteľom by sa mali v budúcom roku zvýšiť platy o päť percent, čím by si mali prilepšiť v priemere asi o 42 eur. Odborári požadovali osempercentné zvýšenie, ale do štrajku nepôjdu, pretože zvýšenie celkového objemu financií považujú za určitý úspech.
Troch lekárov z Prešova obvinili za smrť 42-ročnej pacientky, ktorá zomrela po zápale slepého čreva. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj polícia potvrdili, že žena zomrela pre nesprávnu lekársku diagnózu.

Osobnosť: Radovan Čerevka/
Mladý výtvarník sa stal tohtoročným laureátom ceny Oskára Čepana. Vo svojich dielach sa Čerevka venuje reflexii toho, akým spôsobom médiá informujú o svetových konfliktoch.

Antiosobnosť: Roman Kukumberg/
Hokejista Slovana Bratislava šoféroval v noci po zápase KHL s Metallurgom Magnitogorsk pod vplyvom alkoholu. Policajti mu namerali viac ako jedno promile alkoholu a bude čeliť obvineniu z ohrozovania pod vplyvom návykovej látky.

Citát/
Monika Flašíková Beňová: „Štát ani samospráva by nemali obchodovať so schránkovými firmami.”

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite