Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

VÝSTAVA STALINGRAD
PONDELOK – NEDEĽA 19. – 25. NOVEMBER
Slovenské národné múzeum od novembra 2007 do januára 2008 hostí dokumentárnu výstavu Múzea SNP v Banskej Bystrici s názvom Míľniky obratu Stalingrad. Výstava, prezentujúca jednu z najvýznamnejších bitiek II. svetovej vojny, je sprístupnená denne okrem utorka vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici. Bitka o Stalingrad, ktorej sa zúčastnilo viac ako 2 milióny vojakov, bola jednou z najväčších a najdôležitejších bojov v tejto vojne a znamenala zásadný obrat v jej priebehu.


HUDBA ČANKIŠOU
STREDA 21. NOVEMBER
V stredu večer ožijú v bratislavskom Subclube pradávne legendy ľudu Čanki a s nimi aj hudba kapely Čankišou. Legenda českej world music ani po rokoch práce nespí na vavrínoch. V júni 2007 im vyšla kniha Ukopnutý palec spolu so soundtrackom na priloženom cédečku. Hlavnými postavami kapely sú spevák Karel Heřman a bubeník Zdeněk Kluka (ex-Progres 2). Ako predskokan vystúpi Sancho, gitarista skupiny Traffic Jam, v projekte eXiS a po koncerte vás dorazia reggae dídžeji Pedro a Wosa.


DISKUSIA LAMPA
ŠTVRTOK 22. NOVEMBER
Každý mesiac sa v bratislavskom klube A4 na Námestí SNP rozsvieti symbolická Lampa a pod ňou bude diskusia časopisu .týždeň. Témou štvrtkového večera bude 18 rokov slobody, ktoré uplynuli od Nežnej revolúcie v novembri 1989. Diskutujúci účastníci, ako aj tradičný hudobný hosť sú zatiaľ tajomstvom. Isté je len to, že diskusia sa začne vo štvrtok o 19. hodine  a že ju bude moderovať Štefan Hríb. Aktuálne informácie nájdete na internetovej stránke www.tyzden.sk.

HUDBA MATÚŠ JAKABČIC A JEHO HOSTIA
ŠTVRTOK 22. NOVEMBER
Divadlo Aréna v Petržalke pri Starom moste sa raz za mesiac mení na džezovú scénu, ktorej hostiteľom je gitarista a skladateľ Matúš Jakabčic. Vo štvrtok bude jeho hosťom invenčný klavirista Ľuboš Šrámek a jeho skupina Four Reasons. Na saxofónoch v nej hrá skvelý Milo Suchomel, na kontrabase Štefan Bartuš a na bicie srbský bubeník s krásnym menom Andjelko Stupar. Špeciálnym hosťom večera bude trubkár Juraj Bartoš, ktorého sme v Aréne posledne videli ako člena Vienna Art Orchestra.

FESTIVAL NUFORM
PIATOK – SOBOTA 23. – 24. NOVEMBER
Zatiaľ čo Barcelona má Sónar a Bratislava Wilsonic, Košice budú mať Nuform. Pod týmto názvom sa chystá dvojdňový festival mladej mestskej hudby a vizuálneho umenia, ktorý sa uskutoční v kultúrnom centre IC Culture Train. Vystúpia tam napríklad brazílske dídžejské duo Drumagick, chorvátska dvojica Eddy Meets Yannah , rakúska kapela 60 Minits of Funk, maďarský Poop, slovenské projekty Foolcut a Nu Folder, DJ Kinet či vídžeji Kubriel, Betakaroten a Laska.

FESTIVAL BHS 2007
PIATOK – NEDEĽA 23. – 25. NOVEMBER
V poradí 43. ročník Bratislavských hudobných slávností sa začne už v piatok v Moyzesovej sieni súťažou Medzinárodná tribúna mladých interpretov. V sobotu sa na tom istom mieste odohrá slávnostné otvorenie festivalu. V podaní Slovenskej filharmónie pod taktovkou Alexandra Rahbariho zaznejú diela Jána Levoslava Bellu, Edwara Elgara a Dmitrija Šostakoviča. V nedeľu zahrá duo klaviristiek Isabelle a Florence Lafitte a zaspieva Gabriela Beňačková v sprievode Mariána Lapšanského.

HUDBA KÓMA
SOBOTA 24. NOVEMBER
V rámci BHS si budú môcť záujemcovia o operný žáner pozrieť v novej budove SND aj slovenskú a svetovú premiéru opery Martina Burlasa s nezvyčajným názvom Kóma. Operu v jednom dejstve hudobne naštudoval a diriguje Marián Lejava a režíruje ju Rastislav Ballek, hlavné úlohy spievajú Pavol Remenár a Denisa Hamarová. Na pozadí scén zo zdravotníckeho zariadenia sa poslucháči ponoria do túžob, snov, úzkostí, či tráum z detstva, ktoré si vybavuje pacient ležiaci v kóme.

FESTIVAL NEXT LIFE VISUAL
SOBOTA – NEDEĽA 24. – 25. NOVEMBER
Festival živého vizuálu, vídžejingu a audiovizuálnych dátových metamorfóz naplní dva víkendové dni projekciami, diskusiami, a najmä koncertmi sprevádzanými netradičnými podobami paralelne naživo tvoreného obrazu za medzinárodnej účasti tvorcov nenaratívneho vizuálu a experimentálnej hudby. Na festivale vystúpia vídžeji, dídžeji i hudobníci zo Slovenska, Česka a Poľska, napríklad Marcin Zarzeka, Věra Lukášová, Martin Blažíček, Slávo Krekovič, Jonatán Pastirčák a ďalší.

HUDBA AIR
NEDEĽA 25. NOVEMBER
Francúzske duo Air sa vracia tohto roku na Slovensko už druhýkrát. Po tom, ako sa na poslednú chvíľu rozhodli nevystúpiť na festivale Pohoda v Trenčíne, kde mali byť jedným z headlinerov, si majú u slovenských fanúšikov čo žehliť. Hudobníci a producenti Nicolas Godin a Jean-Benoit Dunckel prídu v nedeľu večer do bratislavského PKO s programom, ktorý sa volá podľa ich najnovšieho albumu Pocket Symphony. Dúfajme, že sa im všetci do toho vrecka zmestíme.

KINO KRÁĽOVNÁ ALŽBETA: ZLATÝ VEK
Pokračovanie úspešného filmu Elisabeth z r. 1998, ktorý nakrútil indický režisér Shekhar Kapur, opäť s Cate Blanchettovou v hlavnej úlohe Alžbety I. Potýčky so španielskym kráľom Filipom II., intrigy v domácej politike, ale i lovestory s moreplavcom Walterom Raleighom – to všetko vyústi do udalostí, na ktorých konci sa kráľovná musí postaviť na čelo  svojich vojsk a biť sa o Anglicko.
Elisabeth: The Golden Age (Veľká Británia, 2007)
Réžia: Shekhar Kapur. Hrajú: Cate Blanchett, Jordi Mollá, Clive Owen

KINO BEOWULF
Neobvyklá adaptácia jedného z najklasickejších svetových dobrodružstiev. Nový pohľad na legendárny epický príbeh o dobrodružstvách Beowulfa, hrdinského bojovníka, ktorý ochráni kráľovstvo pred krvilačným netvorom a stane sa kráľom. Tento animovaný film, v ktorom boli ako predloha použité tváre skutočných hercov, režíroval Robert Zemeckis, známy výmyselník a lovec Oscarov (Forrest Gump).
Beowulf (USA, 2007)
Réžia: Robert Zemeckis. Hrajú: Ray Winstone, Angelina Jolie, Anthony Hopkins


KINO DIABLOVA DIELŇA
Skutočný príbeh o najväčšej falšovateľskej operácii v histórii. Salomon „Sally“ Sorowitsch je kráľ falšovateľov, ktorý si bohémsky žije medzi kartami, alkoholom a ženami v nacistickom Berlíne. Šťastena sa k nemu obráti chrbtom, keď ho zatkne policajný inšpektor Herzog a zariadi mu odvoz do Mauthausenu. Salmona však vďaka jeho schopnostiam prevelia do Sachsenhausenu, kde sa s Herzogom opäť stretáva…
Die Fälscher (Rak./Nem., 2007)
Réžia: Stefan Ruzowitzky. Hrajú: Karl Markovics, Devid Striesow
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite