Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Ustavične narážam na fakt, že som súčasťou kultúry, do ktorej patria aj ľudia, ktorí majú hovno na topánkach, v gatiach a inde. Napríklad takí mečiarovci, slotovci, násilníci, udavači, zlodeji a podobní. Bližšia je mi predstava mnohých kultúr/nekultúr, ktoré koexistujú, často v paralelných svetoch, narážajú do seba, ničia a podporujú sa navzájom, prenikajú cez čas a priestor, menia sa, vznikajú a zanikajú... a v ich rámci sa to hmýri bytosťami s odlišnou, často veľmi odlišnou kultúrnosťou.

Žeby Slováci vynikali kultúrnosťou, to si nemyslím. A nemyslím si to o žiadnom národe – kultúrnosť je vlastnosť jednotlivcov, ich vzájomných vzťahov, súčinnosti, synergie ich tvorivosti. O nejakej krajine mám pocit, že je kultúrna, keď kultúrnym jednotlivcom nehádže polená pod nohy. Neviem síce, prečo to nerobí, ale možno to súvisí s potrebou budovania kolektívnej, vrátane tej národnej, identity a sebavedomia. Pozrite, akých my máme vedcov, umelcov, architektov… Vedľa futbalistoch a hokejistoch sú to síce príštipkári, ale…
Kultúrnosť národa je, ako si myslím, výsledok hromadenia plodov úsilia kultúrnych jednotlivcov v minulosti a v súčasnosti plus aktuálne pomery. V každom prípade platí, že národy prišli ku kultúre tak trochu grátis. Aj preto ma štve, keď počúvam národovcov a ich ódy na naše dejiny. Sebou sa chváľte, tlčhuby, svojou robotou, svojím príspevkom ku kultúre. Mimochodom: k akej kultúre? Nie je ona  predovšetkým nadnárodná?  
Napríklad také vedecké objavy. Ktoré najviac prispievajú ku kvalite našich životov? Národné? A aká muzika, technológia, literatúra...?  Tá  slovenská? Veď hej, máme výborných hokejistov, ibaže neviem, či ich v kanadskej NHL považujú za Slovákov... A je to tak fajn. Bodaj by sme mali reprezentantov aj na MIT, alebo v LSE (skvelé americké a anglické univerzity). Ešteže máme tých svojich Maďarov, Rómov, čechoslovakistov, imigrantov... a okolitý svet, ktorý vždy bol, je a bude jeden pre všetkých.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite