Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínska ruska

.anna Kyppö .časopis .týždeň vo svete

Fínska jeseň, najfarebnejšie ročné obdobie, sa nazýva „ruska“. Vonia po jablkách, je šuchotavá ako opadané lístie, krehká ako slimačie ulity na mokrých chodníkoch. Studené noci, sychravé rána, slnečné popoludnia, hra farieb a svetla. Zo žltého napadaného lístia vytŕčajú vyschnuté dubáky. Tu ich volajú „chutné hríby“. Podľa toho, na akom podklade rastú, dostávajú ešte prívlastok hríb sosnový, smrekový, brezový. Duby tu nerastú, takže o dubákoch Fíni nechyrujú.

V sobotu som bola na bežeckých pretekoch. Behanie a v poslednom čase najmä extrémne, je tu populárne.Pršalo, do cieľa som dobehla premočená, ale neprekážalo mi to. Mám rada ten pocit, keď bežím sama lesom. Neviem, kto je predo mnou a kto je za mnou, vnímam len okolie. Horská cestička sa zužuje, mení sa na chodník. Čo nevidieť, chodník sa stratí... Objavujú sa močariny a beží sa cez ne po doskách a lavičkách. Čo ak sa šmyknem? Potom skaly a chodníček, ktorý si vyšliapala zver. Nie div, že Fíni sú majstrami sveta v orientačnom behu.
Občas mám pocit, že som na Slovensku, v Tatrách. Ako keby sa vrcholy hôr len skrývali v hmle a čoskoro sa mali objaviť na obzore. Ibaže sa neobjavia, aj keď výškové rozdiely sú celkom slušné. V nedeľu som sa vybrala na brusnice, hoci najšťavnatejšie sú až po prvých mrazoch. Zbieranie lesných plodov je tu jesenná tradícia. A je ich tak veľa!
Jeseň si treba vychutnať, lebo potrvá možno len týždeň. Potom príde dlhá zima. Už teraz ubúda svetla a je čoraz chladnejšie. Vraj ešte tento týždeň napadne prvý sneh. A to sme mali toho roku neobyčajné leto. Dokonca v Laponsku sa termické letné obdobie začalo už koncom mája a trvalo o dva až štyri týždne dlhšie ako obyčajne. Priemerná letná teplota sa zvýšila o 10 stupňov. Niečo také sa stane raz za sto rokov.
Predvčerom nad naším domom tiahlo 61 žeriavov a hlučne zvolávali  na cestu do teplých krajín. Tak sa k nim pridala aj rodinka žeriavov, ktorá celé leto hniezdila na neďalekom poli. Dnes ráno odlietali aj labute. Už je naozaj po lete...?

Anna Kyppö pôsobí vo Fínsku vyše 30 rokov ako lektorka slovenského jazyka a kultúry. Lektorát slovenčiny na Univerzite v Jyväskylä je jediný slovenský lektorát  v severských krajinách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite