Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Po päťhodinovom čakaní na hranici sa autobus konečne pohol. Prešiel však len päťsto metrov, keď nás zrazu predbehlo policajné auto, zastavilo na krajnici a autobus hneď za ním. Z auta vystúpil colník v uniforme, z autobusu vodič. Zo skrýše v batožinovom priestore vodič vytiahol debničku tvrdého alkoholu, policajt otvoril kufor na služobnom aute a alkohol spolu naložili. Pred tridsiatimi svedkami si ešte podali ruky a priateľsky sa rozišli. Kvízová otázka: stalo sa mi to a) v Rumunsku, b) v Kazachstane ale c) na Slovensku? Správna odpoveď je c), pretože hraničný priechod Vyšné Nemecké je mystickým územím, kam z Bratislavy nedovidieť ani za dobrého počasia.

Hoci ukrajinskí policajti sú notoricky skorumpovaní a neefektívni, ich slovenskí partneri s nimi hrali dlhé roky minimálne vyrovnanú partiu. Na ceste zo Slovenska sa dlhé roky typicky čakalo 5 ž 10 hodín, pretože každý turista musel vyplniť formuláre, ako keby žiadal na colnici o hypotéku. Dnes zažijete pokojne rovnako dlhé čakanie z opačnej strany, náš rekord je 11 hodín. Na Ukrajinu prejdete trikrát tým istým autom, ale štvrtýkrát ho budete musieť nechať zaparkované u niekoho na dvore, pretože do zoznamu potrebných dokumentov pribudla nová pečiatka. Ukrajinský colník vám takmer určite bude tykať a v zmysle colnícko-zlodejského kódexu vás s rodinou nechá na pokoji, ale ak pôjdete sám, vypýta si „euro na pivo“. Ak nedáte, najskôr sa začudovane opýta, či „idete prvýkrát“ a začne kontrolou, či máte v aute trebárs hasiaci prístroj a nálepku SK – ak nie, nech sa páči, vráťte sa a dokúpte si, a počkajte ďalších 5 hodín.
Ale scénka opísaná v úvode tohto textu sa odohrala na slovenskej strane hranice. Vrcholným zážitkom bol zatiaľ výstup, keď moju ženu policajti hodiny odmietali vpustiť na Slovensko a pomohol až slovenský konzulát, ktorého pracovník musel osobne prísť na hranicu a slovenskú políciu presvedčiť, aby aspoň dočasne uznala platnosť slovenských zákonov aj v okrese Sobrance.
Potom sú tu pravidlá, ktoré platia vždy a z oboch strán. Ak máte džíp, nemusíte stáť v rade. Ak máte holú hlavu, nemusíte stáť v rade. Takže predsa aspoň nejaké celoslovenské istoty.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite