Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Každý človek je v niečom najlepší na svete, a zväčša je to čítanie vlastného rukopisu, všimol si vraj kedysi Mark Twain, autor známy najmä tým, že mu možno pripísať takmer akýkoľvek citát. Ja svoj rukopis čítať neviem, ale mohol by som byť expertom na vstupné haly svetových vydavateľstiev.

V New York Times gigantická hala zaberá viac miesta, ako ktorákoľvek slovenská redakcia. Všetko je hypermoderné a sterilné.Washington Post je, naopak, zlepencom budov, kde sa na recepcii, pripomínajúcej vrátnicu oravského mäsokombinátu, môžete akurát tak oprieť o kvetináč a v chodbičkách budovy sa okamžite stratíte. Poľská Gazeta Wyborcza má v štýlovej budove pre verejnosť hipsterskú kaviareň a pre zamestnancov bazén.
V dánskom Politikene, ktorý vydáva aj noviny, preslávené karikatúrou proroka Mohameda, tvorí celé prízemie galéria s obrazmi, sochami aj interaktívnymi videami, ale hneď za ňou vás uvedie do reality miestnosť veľkosti telefónnej búdky, do ktorej musíte sám vliezť, postaviť sa presne na značky a nechať sa preskenovať na prítomnosť výbušnín. Jeden z malých fínskych vydavateľov časopisov má nádhernú presklenú budovu na brehu mora, kde máte pár krokov od vchodu v lete priestor na zakotvenie lode a v zime na odloženie lyží.
Pár vecí má väčšina vydavateľstiev na svete spoločných. Darí sa im oveľa menej, než keď budovy stavali, a tak namiesto preplnených priestorov prekypujúcich aktivitou sú budovy často poloprázdne a redakcie tiché. A čím viac daná firma zaspala internetovú dobu, tým zúfalejšie sa ju snaží dobehnúť inštaláciou gigantických obrazoviek, zobrazujúcich najčítanejšie články z webu a veľkolepým otváraním „integrovaných newsroomov“.
Najväčšia špecialita na Slovensku je výťah v redakcii časopisu, ktorý práve čítate. Zamyká sa zvonka a keď sa vyveziete do redakcie, musíte zvnútra vo výťahu búchať na dvere, až kým vám niekto neotvorí. Psychoanalýzou tohto architektonického prvku sa budem musieť zaoberať samostatne v niektorom  z budúcich textov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite