Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Spolu na Fica a J&T! Pravicová opozícia sa prvýkrát od minuloročného volebného debaklu dostáva do ofenzívy a žiada odvolanie vlády Roberta Fica. Dôvodom je trápna blamáž vlády a konkrétne ministra hospodárstva: v záhlaví wordu vládneho materiálu, ktorý sa týka kúpy materskej spoločnosti SPP, je uvedený názov J&T Investment Advisors. Teda firmy spojenej s holdingom EPH, od ktorého štát kupuje 49 percent akcíí, čím sa EPH zbavuje stratovej časti plynární.

Na záhlavie dokumentu upozornila NOVA Daniela Lipšica, podľa ktorej je táto kauza novou Gorilou. Rovnakú rétoriku zvolili aj ďalšie opozičné strany SDKÚ, KDH, SaS, Most a Obyčajní ľudia. Podľa nich je kauza dôkazom, že kúpu SPP pripravovali ľudia z J&T, a teda že Ficova vláda je v područí oligarchov. V čase uzávierky .týždňa opozícia zozbierala 56 podpisov, takže bolo zrejmé, že vláda bude v parlamente čeliť odporu zmobilizovanej opozície. Vládni poslanci svoju vládu podržia, ale pre opozíciu sú uvedené podozrenia príležitosťou, ako dostať Roberta Fica pod účinný tlak.  
.mh

Krajský súd v Prešove zrušil pôvodný rozsudok, ktorým bol obchodník s drogami Baki Sadiki odsúdený na 22 rokov väzenia. „Krajský súd zrušil rozhodnutie okresného súdu, pretože použil nesprávne procesné ustanovenie,“ povedal hovorca súdu Michal Drimák.
Polícia odhalila organizovanú skupinu, ktorá manipulovala futbalové zápasy. Z korupcie je obvinených sedem ľudí vrátane štyroch hráčov Dunajskej Stredy. Podobný zásah urobila aj česká polícia, ktorá obvinila 12 futbalistov. Podvody riadili tí istí Slováci.  
Okresný súd v Malackách zakázal televízii Markíza informovať o financovaní malackej nemocnice Bratislavským samosprávnym krajom. Televízia kritizovala župana Pavla Freša, že chce z peňazí kraja dotovať stratové pohotovosti súkromnej nemocnice.
Komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová kritizovala Slovensko pre policajný zásah v Moldave nad Bodvou, pri ktorom bolo v rómskej osade zranených tridsať ľudí. Poukázala aj na segregáciu Rómov v „mnohých európskych štátoch“ vrátane Slovenska a Francúzska.

Osobnosť: Milan Zemko/
Popredný slovenský historik zomrel v piatok 13. septembra vo veku 69 rokov. V rokoch 1990 – 1992 bol podpredsedom parlamentu za VPN. Písal o politických dejinách Slovenska a ČSR v medzivojnovom období, bol výnimočný svojím nadhľadom.

Antiosobnosť: Robert Fico/
Stále žije v presvedčení, že najlepším podnikateľom je štát, preto kúpil SPP, ktorá je však stratová práve preto, že štátny úrad určuje ceny plynu pre domácnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite