Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na ceste s Tomášom Bellom

.tomáš Bella .časopis .týždeň vo svete

Mám teóriu, že cestovateľský zážitok rovná sa realita deleno očakávania. Celý priemysel sa sústreďuje na to, aby vám spríjemnil realitu, ale je tu stále obrovský priestor pre odborné, nenútené znižovanie očakávaní.

Ocitol som sa raz v piatok poobede po služobnej ceste v San Franciscu. Do odletu lietadla zostávalo 40 hodín. Nikdy predtým som nebol v San Franciscu, ale mal som značné očakávania. Požičal som si teda auto, naťukal do navigácie náhodné mesto smerom na východ a presne po dvadsiatich hodinách –  vrátane prespania v náhodnom moteli po ceste – som sa zastavil niekde uprostred púšte v Nevade. Ľahol som si na cestu, pol hodinu počúval svišťanie vetra, a bol to jeden z najsilnejších zážitkov v živote. Cestou naspäť som odbočil z hlavnej cesty náhodným smerom a zrazu: westernové mesto! V ktorom žil Mark Twain! Ďalšiu trasu späť plánujem podľa mapy popri modrom fľaku a zrazu: horský priesmyk a výhľad na slnko zapadajúce do fantastického jazera! Až doma som si vygooglil, že sú to vlastne najväčšie atrakcie v širokom okolí. Takto ospievané to zasa nebolo ktoviečo. Náhodne objavené, to je niečo úplne iné.
Cestovať bez očakávaní môžete s ľubovoľným rozpočtom. V hardcore verzii obchádzate niekde na pumpe v Belgicku kamionistov a pýtate sa, či vás vezmú, nech už idú kamkoľvek. (Do Škótska? Super!) S vyšším rozpočtom idete na SkyScanner.net, vyplníte odlet „kamkoľvek“ (everywhere – vážne to funguje) a vyberiete náhodnú destináciu, ktorá má práve dobré ceny.
Ak idete autom, kúpte si mapu a voľte cesty, označené zelenou farbou (vyhliadkové), tie, ktoré sa najviac kľukatia a tie, čo vedú paralelne s tunelmi a diaľnicami. Alebo v GPS nastavte najkratšiu trasu namiesto najrýchlejšej: raz som sa vďaka tomuto triku aj na napohľad nevinnej trase Bratislava – Krakov ocitol na kamenistej ceste, ukončenej na vrchole kopca pred drevenicou, ktorej majiteľka videla Slováka prvýkrát v živote.
Neinformovaný cestovateľ v správnom rozpoložení je ako šteňa labradora. Gumená loptička, super! Topánka, super! Bedekrami dokonale informovaný turista je ako kocúr pred dôchodkom. Mona Lisa. Hm. Šikmá veža. Hm. Vyberajte rozvážne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite