Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Balatonský lístok

.csaba G. Kiss .časopis .klub

Ráno je čas nákupov. Vtedy je vzduch ešte svieži, až neskôr sa rozmáha kanikula. V tomto letnom období je na ulici hojný počet obchodov.

Na jeseň z nich väčšinu zatvoria, dovolenkári vláčia svoju korisť v sieťovkách a nákupných taškách. Nemožno sa sťažovať na ponuku, nie je odlišná od tej v hlavnom meste. Okolo Badačonu sa pestuje zelenina a ovocie, ale v obchode zriedka vidieť čerstvo obraté broskyne, sem sa takisto dováža tovar  z budapeštianskeho veľkoobchodného trhu a pýtajú zaň vysokú cenu, ovocie je tu drahšie ako v Budapešti. Ešte sme ďaleko od toho, aby sa ovocie aj predávalo tam, kde sa dopestovalo. Na policiach zoradené fľaše s vínom, ako inak, nie z tunajšej oblasti, pritom Badačon je jednou z najlepších vinárskych oblastí v Maďarsku. Badačonské víno treba však hľadať priamo u vinohradníkov, na viacerých  miestach bijú do očí tabuľky s nápismi v maďarskom a nemeckom jazyku, kde ho možno ochutnať. Predovšetkým biele vína, rizling vlašský, rulandské šedé (sürkebarát). A ušľachtilú modrú stopku (kéknelű). Známy chorvátsky spisovateľ Miroslav Krleža  ju pokladal za jedno z kniežat maďarských vín. Balatonská ryba sa pokladá za vzácnosť, pritom boli časy, keď na každom rohu vyprážali belice. Teraz tu v bufetoch dostať vyprážané mrazené morské filety, globálna ponuka zvalcuje všetko.
Samozrejme, najdôležitejšia je vždy pláž. Kto príde neskoro predpoludním, tomu sa už neujde miesto v chládku. Malá lúka sa premení na skutočný bazár, v poludňajšej páľave  ležíme jeden vedľa druhého  ako haringy v konzerve, hoci v rozhlasovom vysielaní  dookola pripomínajú, že ultrafialové žiarenie je škodlivé. Prirodzene, voda dokáže všetko zmierniť, aspoň dovtedy, kým teplota vzduchu neprevýši 28 °C.  Plytké jazero sa rýchlo zohrieva aj chladne, jeho priemerná hĺba je tri a pol metra. Ak si chcete zaplávať, na badačonskom pobreží inak netreba veľa chodiť pešo. Po tohoročných dažďoch je výška vodnej hladiny primeraná, voda v Balatone sa prečistila, čo je hotový zázrak, lebo v 70. a 80. rokoch minulého storočia sa beznádejne znečistila. Hovorí sa, že teraz sa už možno z tej zelenožltej vody aj napiť, aj keď nie je to žiadny rizling V 90. rokoch sa znížil počet letovísk a vytratila sa prevažná väčšina zahraničných návštevníkov. Situácia sa však zmenila, vrátili sa Nemci. Sem-tam počuť aj poľštinu a francúzštinu. Žieňa bez mihnutia oka po nemecky ponúka svoje podplamenníky a odrapká, čo stojí jej artikel  so syrom a bez neho.
Na pláži sa vždy niečo deje, lopta padne do vody, osa sadne dievčine na sendvič, gazdinky si vymieňajú  kuchárske recepty, vypukne škriepka, kto môže sedieť na lavičke s uterákom. A v lete je Balaton skutočným miestom stretávok. Je tu celá Budapešť. Na pláži, v krčmách a na hlavnej ulici človek postretáva známych, ktorých dávno nevidel. Možno sa pristaviť na kus reči, na pohár vína, je tu celkom iný pojem času, ako doma v metropole.
Navečer sa zmierni horúčava, je to čas na prechádzky. Na krivolakých cestičkách  vínorodého vrchu sú nádherné staré a prepychové nové domy, šliapanie nahor otvára čoraz väčší výhľad na zrkadlovú hladinu jazera, súbežne so zmrákaním sa zažíhajú svetlá na náprotivnom brehu, ktorý sa jednostaj zdanlivo približuje. Od jazera k nám dolieha  moderná hudba, dole plavidlo s rozveselenýmí výletníkmi obieha do kruhu a od hostinca večerný vánok zas privieva maďarské ľudové a zľudovené piesne. Ale keď sa nad nami zatiahne nebo, hviezdnaté alebo čierne ako smola, svet pozvoľna stíchne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite