Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Národná bločková lotéria Od 1. septembra sa môžu obyvatelia Slovenska zapojiť do Národnej bločkovej lotérie. Ministerstvo financií ju zavádza ako jeden z nástrojov v boji s únikmi pri dani z pridanej hodnoty. Spotrebiteľov má viesť k zodpovednosti v súvislosti s pokladničnými dokladmi. Spotrebitelia by sa mali zaujímať o to, či sú bločky pravé a podnikatelia by zase mali byť féroví vo vydávaní pri platení. Občania budú môcť zaregistrovať svoje bločky z elektronickej registračnej pokladne do lotérie cez Tipos za 20 centov alebo za 12 centov cez SMS, prípadne cez internet a mobilnú aplikáciu zadarmo.

Ceny v lotérii budú vecné i finančné. Bude sa dať vyhrať napríklad automobil alebo 10-tisíc eur. Prvé žrebovanie sa uskutoční 30. septembra. Úspešnosť lotérie je sporná. Nie je totiž jasné, či občania a podnikatelia zareagujú spôsobom, akým si predstavuje vláda. Nie je  jasné, či bude lotéria z hľadiska verejných financií zisková. Zahraničné skúsenosti sú rozpačité. Na Taiwane lotéria zlepšila výber daní, kým v Gruzínsku ju po pár mesiacoch od zavedenia zrušili pre vysoké náklady a slabú odozvu verejnosti.
.lk

Nového arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy Jána Oroscha uviedli v piatok do úradu. Orosch už úrad administratívne spravoval po nútenom odchode Roberta Bezáka. Arcibiskup vyhlásil, že chce zjednotiť arcidiecézu, rozdelenú po odvolaní svojho predchodcu.
Podľa prieskumu, ktorý si počas druhej svetovej vojny dali Nemci urobiť na Slovensku, bolo len približne 37 percent obyvateľov rasovo čistých. „V prípade víťazstva Nemecka vo vojne by sa ostatní Slováci postupne stali obeťou systému, ktorý vytvoril holokaust," povedal pre TASR historik Roman Hradecký.
Robert Kaliňák predniesol v parlamentnom výbore správu o vyšetrovaní kauzy Gorila. Predložiť ďalšiu správu ho poslanci výboru nezaviazali.  „Dáme návrh na pléne, aby plénum zaviazalo vládu a ministra vnútra predložiť správu," povedal Daniel Lipšic, no úspech návrhu neočakáva. „Predseda vlády pán Fico bol v konšpiračnom byte finančnej skupiny Penta, takže niekto musí byť veľmi naivný, ak si myslí, že za dnešnej vlády je reálna vôľa kauzu Gorila vyšetriť," vyhlásil Lipšic.

Osobnosť: Imrich Gablech/
Vojnového veterána, ktorý ako príslušník poľského a britského letectva bojoval proti nacizmu, vyznamenal minister obrany Martin Glváč pamätnou medailou. Niekoľko rokov strávil v gulagoch, po vojne bol prepustený z armády. Plne bol rehabilitovaný až v roku 1990.

Antiosobnosť: Ľuboš Blaha/
Poslanec Smeru je presvedčený, že zatknutím desiatich aktivistov, ktorí si na Červenom námestí pripomenuli okupáciu Československa z roku 1968, nevyslalo Rusko politický signál, že invázia bola v poriadku. Podľa neho išlo len o administratívne opatrenie.  

Citát/
Peter Kažimír o bločkovej lotérii: „Podľa nás majú Slováci vzťah k hraniu.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite