Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nositeľné počítače

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Zapípa vám email. Vy však nevytiahnete mobil, iba sa pozriete na zápästie a prečítate si správu z hodiniek. Podobná scéna sa nemusí odohrať iba v Jamesovi Bondovi. Ak ste jeden zo stotisíc majiteľov hodiniek Pebble, môžete si vyskúšať budúcnosť.

Telefonovanie už nie je až taká podstatná funkcia smartfónov. Rovnako je ukazovanie času iba jedna z množstva možností, ktoré ponúkajú smart hodinky. Pebble vyvinula partia mladých výskumníkov, ktorá produkt umiestnila na portál Kickstarter, kde ľudia zbierajú peniaze na dobré nápady. Plánovali vyzbierať 100-tisíc dolárov, záujem bol však taký obrovský, že sa im podarilo získať 10 miliónov.
Šikovné hodinky sa pripoja cez Bluetooth k mobilnému telefónu a komunikujú s ním. Keď vám niekto volá, zobrazia jeho meno, rovnako ukážu novú esemesku, e-mail, alebo pripomienku, uloženú v kalendári smartfónu. Pri behu či bicyklovaní ukazujú rýchlosť a urazenú vzdialenosť. Môžete nimi pristupovať k hudobnej knižnici a prepínať pesničky hrajúce zo smartfónu bez toho, aby ste ho vytiahli z vrecka. Aj keď ide len o veľmi základnú skupinu funkcií, desiatky tisícov používateľov Pebblu sú touto víziou nadšení. Pebble jednoducho fungujú, batéria vydrží až týždeň a sú praktické. Navyše programátori si môžu na hodinky doprogramovať vlastné aplikácie, ktoré spolupracujú s aplikáciami na smartfóny. Pebble vedú k tomu, čo bude pravdepodobne najbližšia „veľká vec“ v technológiách – nositeľné počítače.

.rozum vo vrecku
Informačné technológie sa vyvíjajú tak, aby boli používateľovi čoraz prístupnejšie a bližšie. Za éry sálových počítačov, ktoré zaberali celú miestnosť a ovládali ich inžinieri v plášťoch, boli k používateľovi veľmi ďaleko. Legenda hovorí, že šéf IBM Thomas J. Watson vtedy povedal: „Myslím si, že na svete je trh asi pre päť počítačov.“ Mýlil sa. V osemdesiatych rokoch prebehla revolúcia osobných počítačov. Spoločnosti ako Commodore, Sinclair (ZX Spectrum), IBM či Apple dokázali koncept veľkých, drahých a neskutočne komplikovaných počítačov prevrátiť naruby. Vznikli PC – dostupné osobné počítače, ktoré ste si mohli kúpiť do domácnosti alebo malej firmy.
Potom prišla ďalšia revolúcia – mobilná. Prvý, kto dokázal masy presvedčiť, že mať svoje informácie vždy pri sebe nie je na zahodenie, bola firma Palm. Tá vyrábala zariadenia PDA od deväťdesiatych rokov a svojho času bola medzi manažérmi veľmi populárna. Potom prišli smartfóny a ľudia uvideli, že vo svojom vrecku môžu mať takmer rovnako schopné zariadenie ako na stole. Manažéri veľkých technologických firiem zvyknú označovať dnešnú dobu za postPC. Mobily vytláčajú klasické počítače obrovskou rýchlosťou.
Podľa spoločnosti Gartner sa v roku 2012 predalo 353 miliónov stolných počítačov a laptopov. To sa nedá porovnať s číslom 1,6 miliardy, čo je počet predaných mobilných telefónov v rovnakom období podľa Strategy Analytics. Z toho bolo vyše 700 miliónov smartfónov. A to nerátame predaj tabletov. Ľudia si mobilné zariadenia – smartfóny a tablety – osvojili. Surfovať po internete, prezerať e-maily či sledovať video na nich zvládajú aj také skupiny, ktoré sa s počítačom nikdy nenaučili pracovať. Rozdiel je výrazný najmä na exotických a prudko sa rozvíjajúcich trhoch. V Číne napríklad viac ľudí surfuje po internete z mobilného zariadenia ako z klasického osobného počítača. Teraz majú svojho vyzývateľa aj mobilné zariadenia. Technológie, ktoré nosíte priamo na vlastnom tele a komunikujú s vami ešte prirodzenejšou rečou ako doteraz.

.od cisárskej Číny po iWatch
Aj keď o nositeľných počítačoch v poslednom čase počuť omnoho viac ako kedykoľvek predtým, koncept je veľmi starý. Podľa Wikipédie bol prvý nositeľný počítač vyvinutý už v 16. storočí, keď konštruktéri dynastie Čching vytvorili prsteň, ktorý mal v sebe počítadlo.
Počítače, ktoré sme nosili každodenne na rukách, sa vrátili v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Boli to digitálne náramkové hodinky, ktoré sa predbiehali vo funkciách a niektoré mali aj diáre, boli programovateľné alebo mali hry. Dnes nositeľné počítače prichádzajú znovu. Bojuje za ne viacero firiem a vyzerá to tak, že výsledok bude veľmi zaujímavý. Tak ako v minulosti, opäť sa hovorí z veľkej časti práve o Apple. V roku 2010 zmenšila firma svoje iPod nano na polovicu. K malému štvorcovému zariadeniu, ktoré bolo prakticky celé displejom, začali ostatní výrobcovia predávať náramky. MP3 prehrávač sa razom zmenil na inteligentné hodinky. Napriek tomu, že Apple sa snažil a ponúkol niekoľko vizuálov hodín – od digitálnych cez klasické, gýčové až po detské s Mickey Mousom – ukázalo sa, že zariadenie a jeho funkcie neboli celkom tým, čo chcú ľudia nosiť na zápästí. Minulý rok teda s iPodom prešiel ku starému formátu, ktorý sa nedá nosiť na ruke. Novinári a odborníci však čakajú, že v skutočnosti pripravuje veľký comeback. iWatch, ako by sa malo zariadenie volať, je jedným z najdiskutovanejších nositeľných počítačov, aj keď firma ho, paradoxne, nikdy oficiálne neohlásila. Ak sú však predpoklady správne, na trh by sa mohol dostať už tento alebo budúci rok. Malo by ísť o komunikátor, ktorý doplní telefón, ale časom ho môže aj celkom nahradiť.
Už teraz je však na trhu viacero reálnych zariadení, ktoré ukazujú, ako budú vyzerať počítače tretieho tisícročia. Výborným príkladom je spomenutý Pebble, ktorý dokáže na zápästí zobraziť informácie o počasí či e-mailoch.
Hodinky však nie sú jediný smer, ktorým sa firmy uberajú. Google nedávno predstavil Project Glass, okuliare so zabudovaným počítačom, ktoré vám premietajú informácie priamo pred oči, podobne ako Arnoldovi Schwarzeneggerovi vo filme Terminátor. Technológia sa nazýva rozširovanie reality a môžete sa pomocou nej navigovať v meste, zobraziť odlet lietadla alebo videotelefonovať z bicykla. Ďalšia forma inteligentného nositeľného zariadenia sú rozličné náramky podporujúce zdravý životný štýl. Napríklad Nike FuelBand či Jawbone Up. Tie zase monitorujú váš pohyb počas celého dňa a na smartfóne si potom môžete pozrieť, kde sú vaše slabé stránky.

.ovládanie mysľou
V prospech nositeľnej technológie hovorí to, že ňou nie je pobláznených len pár firiem, ale takmer každá veľká spoločnosť, ktorá sa pohybuje v tomto odvetví. Väčšina plánuje vyrábať smart hodinky. Svoje plány predstavil Acer, Samsung, Toshiba, Dell a Foxconn (subdodávateľ iPhonov a mnohých ďalších zariadení). Šepká sa aj o hodinkách od firiem Asus, Google, LG, Microsoft, Qualcomm (výrobca procesorov do smartfónov). Informácií zatiaľ nie je známych veľa, takže môžeme predpokladať, že zariadenia budú suplovať mobilné telefóny alebo organizéry. Trh by mali obsadiť prvé hodinky už na jeseň a všetko sa má naplno rozbehnúť budúci rok, takže sa máme na čo tešiť.
Na vlnu inteligentných nositeľných počítačov naskakuje aj veľké množstvo malých alebo nedávno vzniknutých firiem, ako je Pebble. Napríklad Vuzix, ktorý predáva inteligentné okuliare. Okrem toho, že nositeľné počítače má človek vždy pri sebe, bližšie k používateľovi sú aj spôsobom interakcie. Sľubujú väčšie prepojenie medzi jednotlivými aplikáciami a funkciami, ktoré sú v súčasnosti na smartfónoch často prehnané. Aj samotné ovládanie by malo byť jednoduchšie a prirodzenejšie. Glass sa napríklad ovláda pohybom hlavy a hlasovými pokynmi. Výskumníci pracujú aj na spôsobe ovládania, ktorým by sa zariadenia dali ovládať mysľou. Pebble sa ovláda síce iba skupinou tlačidiel, plánované hodinky ďalších značiek však môžu byť inovatívnejšie.

.koniec mobilnej éry?
Okrem toho, že technológia by mohla nahradiť mobilné telefóny, zbaviť by sme sa mohli napríklad aj platobných kariet alebo jednoúčelových zariadení ako hudobný prehrávač či ovládač garáže. Mohli by dokonca suplovať internetové heslá ako alternatívna forma overenia prístupu.
Ak niečo môže zabrániť razantnému nástupu podobných technológií,  tak sú to dva faktory. Prvý je vzhľad podobných zariadení. Okuliare s malým displejom možno pochváli váš kamarát programátor, ale ľudia na ulici na vás budú podozrievavo civieť. Rovnako súčasné šikovné hodinky neohurujú priemyselným dizajnom, a tak si mnohí radšej kúpia Omegy, ktoré síce nemajú toľko funkcií, ale vyzerajú dobre. Ďalší je obava o súkromie. Ak sa niekto nabúra do vašich počítačových okuliarov, bude nielen ustavične vedieť vašu polohu, ale môže vidieť, na čo sa pozeráte. Keď tieto dva problémy výrobcovia vyriešia, alebo aspoň presvedčia ľudí, že neexistujú, opustíme mobilnú éru a vstúpime do éry ľudských počítačov.

Autor je spolupracovník týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite